Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

Przygotowanie osłonki

Instrukcja dotyczy tradycyjnych osłonek, zabezpieczonych solą lub solanką. Jeśli te, z których korzystasz, są innego rodzaju, postępuj zgodnie z instrukcjami producenta.

1. Opłucz osłonkę chłodną wodą, aby zmyć całą sól. Włóż osłonkę do miski, zalej całkowicie wodą i mocz mniej więcej pół godziny.

2. Ponownie opłucz osłonki chłodną wodą. Jeden jej koniec trzymaj rozciągnięty pod wylotem kranu. Trzymając osłonkę w ten sam sposób. odkręć zimną wodę najpierw delikatnie, a potem mocniej, aby wypłukać całą sól i wykryć wszelkie dziury (odetnij uszkodzone fragmenty)

3. Ponownie namocz osłonkę. Tym razem dodaj białego octu winnego w proporcji 1 łyżka na każdą szklankę zimnej wody. Ocet zmiękcza osłonkę, sprawia, że staje się bardziej przejrzysta, dzięki czemu gotowa kiełbasa wygląda lepiej. Pozostaw osłonkę w roztworze do czasu rozpoczęcia nadziewania. Opłucz ją dokładnie i osusz.

Osłonki i Jelita

Przepis na 5kg kiełbasy Chorizo w stylu hiszpańskim.
Chorizo suszone to najpopularniejsza odmiana tej kiełbasy. Jest to tradycyjna hiszpańska kiełbasa produkowana z mięsa wieprzowego. Charakterystyczny m...
Piwne style dla początkującego piwowara
Piwowarstwo jest cudownym hobby - ćwiczy cierpliwość, daje ogromną satysfakcję i mnóstwo dobrego, sto razy lepszego niż w sklepie, piwa. Jednak domowe...
Zostaw komentarz