Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

Czerwony Grzybek

Czerwony Grzybek


Czerwony Grzybek 06.03.2022.

Jak wędzić mekrelę – Przepis

Wędzona makrela jest prawdopodobnie tak samo smaczna jak łosoś. Jest to dość śmiałym twierdzeniem, ale mam nadzieję, że jeśli uda ci się zdobyć trochę świeżej makreli i spróbować tej techniki, wkrótce się zgodzisz. Podczas gdy Król Ryb (łosoś) sprzedaje się w sprzedaży detalicznej po cenie, na którą...
wyświetleń 260 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 06.03.2022.

Wędzony Łosoś – Przepis jak uwędzić

Przygotowanie „króla ryb" do wędzenia stanowi na ogół jedną z wielu tajemnic dużych wędzarni rybnych. Łososia trzeba najpierw filetować, wskutek czego powstają jego dwie połówki bez głowy, ogona, płetw i ości – haki do wędzenia filetów...
wyświetleń 213 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 06.03.2022.

Wędzenie Karpia – przepis

To jest ryba, której mogłeś nie rozważać wędzenia – klasyczna ryba karpiowa. Możesz pomyśleć, że ten rodzaj ryb nie jest powszechnie spożywany, nie mówiąc już o wędzeniu. Sekret, jak w przypadku każdego dobrego jedzenia, tkwi w przygotowaniu. Postępując zgodnie z tym przewodnikiem, z pewnością zdz...
wyświetleń 437 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 06.03.2022.

Jak wędzić pstrąga? – przepis

Łosoś, pstrąg, sum, tilapia… Wędziłem wszystkie te ryby i nie tylko. Ale gdybym był zmuszony wybrać tylko jeden rodzaj ryby do wędzenia, musiałbym wybrać pstrąga. Pstrąg jest bardzo podobny do łososia. Już samo spojrzenie na pstrąga, kolor ryby i kształt fileta sprawia, że wygląda jak mały łosoś. ...
wyświetleń 483 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 06.03.2022.

Węgorze wędzone po frankońsku – przepis

Chociaż jesteśmy przyzwyczajeni do wielu różnych rodzajów wędzonych ryb w sklepach i menu restauracji, węgorze słodkowodne to coś, co nie jest powszechnym widokiem w większości kraju. Jednak słodkowodne węgorze pływają w naszych kanałach i rzekach i od dawna stanowią podstawę polskiej diety – od sta...
wyświetleń 101 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 25.03.2021.

Wędzenie Schabu - Przepis

Przepis i kilka porad na naprawdę wyśmienity schab wędzony. Jedynym Twoim zaskoczeniem czy też rozczarowaniem będzie fakt jak łatwo go przygotować bo przecież wszystko co tak pyszne, powinno wymagać więcej zachodu....
wyświetleń 4466 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 08.07.2020.

Kalkulator Winiarski – Oblicz skład wina ...

Nie wierz ile dodać cukru i wody do wina? Robisz wino wieloowocowe i nie wierz jak dobrać proporcję owoców? Jaką moc ma Twoje wino? Nie martw się ! W odpowiedzi na te pytania pomoże Ci ten kalkulator. Sam ustal skład owocowy swojego wina, moc procenów oraz stopień słodkości wina a nasz kalkulator w...
wyświetleń 5040 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 25.03.2020.

Czy można wędzić mrożone ryby?

Nikt na pewno nie wpadnie na pomysł, by w najbliższym supermarkecie kupować mrożone ryby do wędzenia. Inaczej wygląda sprawa z kupowaniem w specjalistycznym sklepie rybnym makreli lub śledzi z lodówki, które często bywają surowcem do uprawiania wędzarniczego hobby. Na ogól jednakże do wędzenia uprze...
komentarze (1) wyświetleń 6228 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 20.02.2020.

Prosty Przepis na Trójniak

Oto prawdziwy tradycyjny trójniak: słodki, złotawy i wspaniały. Smak jest tak miodowy, że zaczniesz się rozglądać, czy w pobliżu nie kręcą się pszczoły. Ponieważ dodatkiem smakowym jest wyłącznie miód, dla równowagi trzeba dodać taniny. Jeśli tego nie zrobisz, słodycz może okazać się nie do zniesien...
komentarze (3) wyświetleń 3192 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 09.01.2020.

Jak wędzić ryby – Metody wędzenia ryb

Wędzenie nad ogniskiem wymaga zawieszania ryb możliwie wysoko. Świetną pomocą w tej metodzie są kije leszczynowe, długości 1,5 m, które należy zaostrzyć z obu stron. Na jednym z końców mocuje się rybę, nadziewając ją od strony brzusznej, między skrzelami w kierunku głowy, drugi koniec kija należy wb...
wyświetleń 3053 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 03.01.2020.

Jak przygotować rybę do wędzenia

Jeśli ryby nie pochodzą z wód rzecznych, lecz ze stawów, gdzie są tuczone, wówczas przed ubiciem zaleca się je przetrzymać 5 dni na czczo w zbiorniku o czystym, niezamulonym dnie. Temperatura wody nie powinna przy tym przekraczać 20°C. Zgodnie z obyczajami i stosownymi przepisami prawnymi, obowiązu...
komentarze (1) wyświetleń 1996 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 06.06.2019.

Przepis na słodkie wino malinowe

Maliny są delikatne, ale mają bardzo wyraźny smak. Wino z nich będzie przejrzyste i intensywnie czerwone; możesz też też zrobić wino z jasnych malin – będzie miało złotawą barwę. Pamiętaj tylko, by użyć wyłącznie dojrzałych owoców. Nawet kilka zielonych malin może zepsuć smak wina....
wyświetleń 3026 zobacz więcej ⟶
Wyświetlanie 1 do 20 z 50 (3 stron)