Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

Czerwony Grzybek

Czerwony Grzybek


Czerwony Grzybek 25.03.2021.

Wędzenie Schabu - Przepis

Przepis i kilka porad na naprawdę wyśmienity schab wędzony. Jedynym Twoim zaskoczeniem czy też rozczarowaniem będzie fakt jak łatwo go przygotować bo przecież wszystko co tak pyszne, powinno wymagać więcej zachodu....
wyświetleń 1255 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 08.07.2020.

Kalkulator Winiarski – Oblicz skład wina ...

Nie wierz ile dodać cukru i wody do wina? Robisz wino wieloowocowe i nie wierz jak dobrać proporcję owoców? Jaką moc ma Twoje wino? Nie martw się ! W odpowiedzi na te pytania pomoże Ci ten kalkulator. Sam ustal skład owocowy swojego wina, moc procenów oraz stopień słodkości wina a nasz kalkulator w...
wyświetleń 3283 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 25.03.2020.

Czy można wędzić mrożone ryby?

Nikt na pewno nie wpadnie na pomysł, by w najbliższym supermarkecie kupować mrożone ryby do wędzenia. Inaczej wygląda sprawa z kupowaniem w specjalistycznym sklepie rybnym makreli lub śledzi z lodówki, które często bywają surowcem do uprawiania wędzarniczego hobby. Na ogól jednakże do wędzenia uprze...
komentarze (1) wyświetleń 3952 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 20.02.2020.

Prosty Przepis na Trójniak

Oto prawdziwy tradycyjny trójniak: słodki, złotawy i wspaniały. Smak jest tak miodowy, że zaczniesz się rozglądać, czy w pobliżu nie kręcą się pszczoły. Ponieważ dodatkiem smakowym jest wyłącznie miód, dla równowagi trzeba dodać taniny. Jeśli tego nie zrobisz, słodycz może okazać się nie do zniesien...
komentarze (3) wyświetleń 2393 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 09.01.2020.

Jak wędzić ryby – Metody wędzenia ryb

Wędzenie nad ogniskiem wymaga zawieszania ryb możliwie wysoko. Świetną pomocą w tej metodzie są kije leszczynowe, długości 1,5 m, które należy zaostrzyć z obu stron. Na jednym z końców mocuje się rybę, nadziewając ją od strony brzusznej, między skrzelami w kierunku głowy, drugi koniec kija należy wb...
wyświetleń 2188 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 03.01.2020.

Jak przygotować rybę do wędzenia

Jeśli ryby nie pochodzą z wód rzecznych, lecz ze stawów, gdzie są tuczone, wówczas przed ubiciem zaleca się je przetrzymać 5 dni na czczo w zbiorniku o czystym, niezamulonym dnie. Temperatura wody nie powinna przy tym przekraczać 20°C. Zgodnie z obyczajami i stosownymi przepisami prawnymi, obowiązu...
komentarze (1) wyświetleń 1276 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 06.06.2019.

Przepis na słodkie wino malinowe

Maliny są delikatne, ale mają bardzo wyraźny smak. Wino z nich będzie przejrzyste i intensywnie czerwone; możesz też też zrobić wino z jasnych malin – będzie miało złotawą barwę. Pamiętaj tylko, by użyć wyłącznie dojrzałych owoców. Nawet kilka zielonych malin może zepsuć smak wina....
wyświetleń 2261 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 18.04.2019.

Wędzonki wieprzowe – kilka przepisów

Ten rozdział naszego bloga nie przyniesie pełnych gotowych przepisów, ponieważ w każdej okolicy, a nawet w poszczególnych wsiach istnieją już wypróbowane doświadczenia w postaci receptur peklowania i wędzenia, przekazywane z pokolenia na pokolenie i ciągle ulepszane. Nie powinno zatem być i nie jest...
wyświetleń 3891 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 14.03.2019.

Przepis na 1kg sera Feta

Składniki na ser: 10 - 10,5L pełnotłustego mleka krowiego lub owczego (nie UHT), 1g kultur serowarskich do Fety, 1g podpuszczki suszonej mikrobiologicznej lub 10-11 kropli podpuszczki w płynie, 2 - 3g chlorku wapnia, 1,5 łyżeczki soli....
wyświetleń 735 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 08.01.2019.

Jak zrobić Wino Pietruszkowe ?

Wiele osób może być zaskoczonych gdy słyszy o winie z pietruszki. Czy zrobienie takiego wina jest w ogóle możliwe? Odpowiedź brzmi tak. Wino to charakteryzuje się nieco cierpkim ale bardzo dobrym smakiem. Jego kolor waha się od niemal przezroczystego po żółtawe....
wyświetleń 1137 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 07.01.2019.

Przepis na wino z Dzikich Jabłek

Dzikie jabłka świetnie nadają się na wino. Kolor trunku będzie się wahał od złotawego do jasnoróżowego w zależności od stopnia dojrzałości owoców i sposobu obróbki. W tym przypadku szczególnie ważne jest dodanie enzymu pektolitycznego. Zielone jabłka mają bardzo dużo pektyn, które powodują mętnienie...
wyświetleń 1172 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 03.01.2019.

Pirosiarczyn potasu - Dodawać czy nie?

Dodanie tej substancji do moszczu (jeszcze przed drożdżarni) lub młodego wina przeciwdziała rozwojowi dzikich drożdży, bakterii czy pleśni. Po wsypaniu do płynu odpowiedniej ilości krystalicznego proszku (według instrukcji na opakowaniu) powstanie z niego dwutlenek siarki, który zabije drobnoustroje...
komentarze (3) wyświetleń 18188 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 02.01.2019.

Pożywki dla drożdży – Co to jest?

Pożywki dla drożdży – Dodawać czy nie dodawać. Jak wszystkie organizmy żywe, drożdże potrzebują pokarmu, aby się rozwijać i rozmnażać. Przez większość czasu fermentacji dostarczają go produkty, z których robisz wino, np. owoce. Ale w niektórych trunkach, zwłaszcza tych na bazie miodu, brakuje natura...
wyświetleń 3032 zobacz więcej ⟶
Wyświetlanie 1 do 20 z 42 (3 stron)