Twój koszyk jest pusty!
(2)
Pokaż innym zdjęcie produktu wykonane przez Ciebie!
Dobrze jest zobaczyć, jak różne produkty sprawdzają się "w akcji".
Sprawdzamy każde zdjęcie przed jego publikacją i zastrzegamy sobie prawo do odrzucenia zdjęć lub komentarzy bez podania powodu.
Cukromierz ze szklaną menzurką. Cukromierz służy do pomiaru ilości cukru (pomiaru stężenia alkoholu) w winie, piwie, cydrze, zacierze i miodzie pitnym. Proponowany cukromierz posiada skale: 0-25°Blg – (stopnie Ballinga)
Parametry techniczne cukromierza (pływaka):
Parametry techniczne szklanej menzurki:
Sposób użycia:
WINO
W celu dokonania pomiaru próbówkę należy wypełnić niewielką ilością płynu pozbawionego cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w próbówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek menzurki.
Dla ułatwienia,n a skali zaznaczono różnymi kolorami zakresy początkowych stężeń cukru (ilość cukru którą należy dodać) w moszczu, dla różnego rodzaju win, które chcemy otrzymać:
PIWO
Pomiaru zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w analogiczny sposób jak dla nastawu wina. Na skali zaznaczono zakres zalecanych początkowych stężeń cukru w brzeczce kolorem bursztynowym (8 - 10 Blg°). Fermentację brzeczki piwnej uznaje się za zakończoną gdy odczyt mieści się w przedziale oznaczonym kolorem zielonym (0 - 2 Blg°).
ZACIER
Dla zacierów cukrowych stężenie początkowe cukru powinno wynosić 30-35 Blg°. Czyli dodaj tyle cukru, żeby wskaźnik pokazał wyżej wymienioną wartość. W ten sposób będziesz pewny/a, że twój zacier będzie mocny, przefermentuje całość cukru a co za tym idzie w procesie destylacji uzyskasz większą ilość destylatu.
Cukromierz służy do pomiaru ilości cukru (pomiaru stężenia alkoholu) w winie, piwie, cydrze, zacierze i miodzie pitnym. Jest to wysokiej jakości szklana rurka z obciążeniem u dołu. Wewnątrz znajduje się wykalibrowana skala, określająca stężenie cukru.
Proponowany cukromierz posiada skale: 0-25°Blg - (stopnie Ballinga). Przyjmuje się również, że dana wartość cukru podana na cukromierzu jest równa 100 gramom wody. Jego pomiar będzie najdokładniejszy i najbardziej miarodajny w temperaturze 20 °C.Należy jednak pamiętać, że na wartość wskazań cukromierza wpływa również zawartość innych składników płynu - są to tak zwane niecukry. Ich obecność może podwyższać lub obniżać (np. alkohol) gęstość całego roztworu.
Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak mocny jest trunek, musisz obliczyć, ile cukru przefermentowały już drożdże. W tym celu sprawdź, ile cukru jest jeszcze w nastawie i odejmij tę liczbę od ilości cukru, którą dodałeś na samym początku. Uzyskany wynik porównaj z tabelą, którą możesz znaleźć w sieci lub w zestawie z cukromierzem.
Cukromierz ze szklaną menzurką. Multimierz służy do pomiaru ilości cukru ..
21.90zł
Suche drożdże aktywne do fermentacji win białych i czerwonych. Szczep szampań..
4.50zł
Suche drożdże aktywne do fermentacji win bardzo aromatycznych. Zestaw za..
7.99zł
Rurka fermentacyjna to zawór odprowadzający dwutlenek węgla podczas procesu fermentacji piwa, wina l..
3.90zł
Suche drożdże do fermentacji cydru. Szczep drożdży Saccharomyces cerevisiae wyselekcjonowany we Fran..
4.90zł
Drożdże do wina na 50L nastawu. Saszetka: 5g Nie trzeba uwadn..
13.90zł
Kitzinger Drożdże Winiarskie KALTGÄRHEFE – Do fermentacji w niskiej temperatu..
Kitzinger Drożdże Winiarskie – BEAUJOLAIS Drożdże do wina na 50L nastawu. Saszetka..
Drożdże do wina na 50L nastawu. Saszetka: 5g Nie musisz uwadn..
Kitzinger Drożdże Winiarskie – SHERRY Drożdże do wina na 50L nasta..
Kitzinger Drożdże Winiarskie – TOKAJ Drożdże do wina na 50L nastaw..
Kitzinger Drożdże Winiarskie – SAUTERNES Drożdże do wina na 50L na..
Drożdże do wina na 50L nastawu. Nie musisz uwadniać ani przygotowywać matki drożdżow..
Kitzinger Drożdże Winiarskie – BURGUND Drożdże do wina na 50L..
Pektoenzym 10 mlEnzym produkowany dla przemysłu spożywczego, szczególne zastosowania w produkcji win..
6.90zł
4.29zł
Refraktometr jest precyzyjnym, optycznym przyrządem, który określa gęstość cieczy przez współczynn..
259.00zł
Określ gęstość twoich płynów w 2 sekundy! Ten cyfrowy refraktometr nada..
899.00zł
Syfon automatyczny z pompką oraz reduktorem osadów to niezwykle proste w użyciu i bardzo przydatne u..
49.00zł
Plastikowe mieszadło wykonane z wysokiej jakości plastiku posiadające atest do konta..
13.99zł
Plastikowe mieszadło wykonane z wysokiej jakości plastiku posiadające atest do kontaktu z żywnością...
14.99zł
FastFerment ™ to uniwersalny, stożkowy fermenter do piwa i wina, wykonany z tworzywa o wysokiej gęst..
299.00zł
Drożdże nie wymagają wstępnego namnażania. Zawartość torebeczki wymieszać w 10..
4.64zł
9.62zł
Porcja 5 g drożdży na 15 - 20 L cydru. Drożdże nie wymagają wstępnego namnażan..
5.71zł
Rurka Fermentacyjna z Zatyczką – Rurka fermentacyjna wypełniona wodą stosowana..
3.59zł
Warzę głównie piwa, sporadycznie jakieś wino i ogólnie oceniam blglomierz na plus. Wskazuje poprawnie pomiary o ile odczeka się chwile i piana opadnie. Uważać należy tylko na szklaną menzurkę, ale to wiadomo. Ogólnie za te pieniądze wszystko na plus.
Robię wina w małym wiaderku "castoramie", dlatego spuszczając wino do szklanej menzurki mam znacznie mniejsze straty niż przy większej menzurce plastikowej która pochłaniała mi ok. 100ml.
Tagi: alkoholomierz, winomierz, hydrometr, cukromierz, refraktometr, balingomierz