Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

Zadaj pytanie

Termometr szpikulcowy do zacierania 0-100°C

  • 39.99zł

  • Marka: Biowin
  • |
  • Model: Termometr piwowarski
  • |
  • Stan magazynowy: Dostępny

Wysyłki i kurierzy
Zadaj pytanie


Długi termometr szpikulcowy z uchwytem na rant gara zaciernego. 
Duża i czytelna tarcza z zaznaczonymi zakresami poszczególnych przerw oraz ważnych momentów zacierania bardzo ułatwia pracę piwowara domowego. 

Zakres pomiaru temperatury : 0°C do 100°C (32°F do 212°F)

Długość sondy 34 cm

Średnica tarczy 7 cm

Etapy zacierania piwa zaznaczone na termometrze. 

40°C (10-20 min) - przerwa ferulikowa, typowa dla piw pszenicznych, pozwala na uzyskanie nut goździkowych. 

50-52°C (10-20 min) - przerwa białkowa – dostarcza drożdżom związków organicznych potrzebnych w trakcie fermentacji. Nie jest wymagana.. 

62°C (15-60 min) - przerwa maltozowa (scukrzanie) – działa głównie beta-amylaza, dzięki której otrzymujemy cukry fermentowalne. Im dłuższa ta przerwa tym otrzymane piwo będzie bardziej wytrawne.

72°C (15-60 min) - przerwa dekstrynująca (scukrzanie)- działa głównie alfa-amylaza, wytwarzająca cukry niefermentowalne, poprawiające treściwość i wzmacniające słodycz piwa. Im dłuższa ta przerwa tym bardziej treściwe, słodowe piwo. 

Na smak i wartość alkoholu w piwie głównie znaczenie mają przerwy scukrzające, regulując czas ich trwania decydujemy jakie piwo otrzymamy. Początkującym piwowarom polecamy scukrzanie w temp 65-67°C, w celu otrzymania optymalnej ilości alkoholu oraz treściwości.

Do 80°C - temp. inaktywacji enzymów. Podgrzanie powyżej tej temp. może spowodować uwolnienie się dodatkowej skrobi przy zdezaktywowanych enzymach. Skutkiem będzie trwałe zmętnienie brzeczki, szybsze psucie piwa i uwolnienie związków niekorzystnie wpływających na smak piwa.

100°C (60 minut) - gotowanie brzeczki/warzenie. Najczęściej na tym etapie przeprowadzane jest chmielenie.

 

Powiązane produkty

Termometr naklejany 30°C

Termometr naklejany 30°C

    Termometr ciekłokrystaliczny samoprzylepny.  Wskazuje temperaturę p..

10.90zł

Termometr do wędzarni lub grilla 0°C do 250°C

Termometr do wędzarni lub grilla 0°C do 250°C

Niezastąpiony podczas przygotowywania posiłków - termometr BBQ świetnie spraw..

27.30zł

Termometr elektroniczny do +300°C - Biały

Termometr elektroniczny do +300°C - Biały

  Elektroniczny, bardzo precyzyjny szpilkowy termometr z wyświetlaczem LCD. Doskonale..

79.00zł

Termometr elektroniczny do +300°C - Czarny

Termometr elektroniczny do +300°C - Czarny

  Elektroniczny, bardzo precyzyjny szpilkowy termometr z wyświetlaczem LCD. Doskonale..

79.00zł

Termometr do destylatorów lub wędzarni

Termometr do destylatorów lub wędzarni

  Specjalistyczny termometr umożliwiający dokładne kontrolowanie temperatury pan..

23.99zł

Termometr tarczowy  z gniazdem  1/2" FERRO

Termometr tarczowy  z gniazdem  1/2" FERRO

Termometr z gniazdem mosiężnym znajduje zastosowanie  w aparatach destylacyjnych, w..

(1)

27.90zł

Recenzje (0)

Brak recenzji dla tego produktu.


Napisz recenzję

Zła
Dobra