Twój koszyk jest pusty!
(0)
Pokaż innym zdjęcie produktu wykonane przez Ciebie!
Dobrze jest zobaczyć, jak różne produkty sprawdzają się "w akcji".
Sprawdzamy każde zdjęcie przed jego publikacją i zastrzegamy sobie prawo do odrzucenia zdjęć lub komentarzy bez podania powodu.
Długi termometr szpikulcowy z uchwytem na rant gara zaciernego. Duża i czytelna tarcza z zaznaczonymi zakresami poszczególnych przerw oraz ważnych momentów zacierania bardzo ułatwia pracę piwowara domowego.
Zakres pomiaru temperatury : 0°C do 100°C (32°F do 212°F)
Długość sondy 34 cm
Średnica tarczy 7 cm
Etapy zacierania piwa zaznaczone na termometrze.
40°C (10-20 min) - przerwa ferulikowa, typowa dla piw pszenicznych, pozwala na uzyskanie nut goździkowych.
50-52°C (10-20 min) - przerwa białkowa – dostarcza drożdżom związków organicznych potrzebnych w trakcie fermentacji. Nie jest wymagana..
62°C (15-60 min) - przerwa maltozowa (scukrzanie) – działa głównie beta-amylaza, dzięki której otrzymujemy cukry fermentowalne. Im dłuższa ta przerwa tym otrzymane piwo będzie bardziej wytrawne.
72°C (15-60 min) - przerwa dekstrynująca (scukrzanie)- działa głównie alfa-amylaza, wytwarzająca cukry niefermentowalne, poprawiające treściwość i wzmacniające słodycz piwa. Im dłuższa ta przerwa tym bardziej treściwe, słodowe piwo.
Na smak i wartość alkoholu w piwie głównie znaczenie mają przerwy scukrzające, regulując czas ich trwania decydujemy jakie piwo otrzymamy. Początkującym piwowarom polecamy scukrzanie w temp 65-67°C, w celu otrzymania optymalnej ilości alkoholu oraz treściwości.
Do 80°C - temp. inaktywacji enzymów. Podgrzanie powyżej tej temp. może spowodować uwolnienie się dodatkowej skrobi przy zdezaktywowanych enzymach. Skutkiem będzie trwałe zmętnienie brzeczki, szybsze psucie piwa i uwolnienie związków niekorzystnie wpływających na smak piwa.
100°C (60 minut) - gotowanie brzeczki/warzenie. Najczęściej na tym etapie przeprowadzane jest chmielenie.
Termometr ciekłokrystaliczny samoprzylepny. Wskazuje temperaturę p..
10.90zł
Niezastąpiony podczas przygotowywania posiłków - termometr BBQ świetnie spraw..
27.30zł
Elektroniczny, bardzo precyzyjny szpilkowy termometr z wyświetlaczem LCD. Doskonale..
79.00zł
Specjalistyczny termometr umożliwiający dokładne kontrolowanie temperatury pan..
23.99zł
Termometr z gniazdem mosiężnym znajduje zastosowanie w aparatach destylacyjnych, w..
27.90zł
Brak recenzji dla tego produktu.