Moje konto | Witamy! Załóż konto lub
Sorting: 15 | 30 | 45

Kultury serowarskie

Kultury serowarskie to bakterie do domowego przygotowania serów, jogurtów oraz kefirów.

W przypadku produkcji serów należy pamiętać, że każdy rodzaj sera wymaga odpowiednich kultur bakterii mlekowych. Bakterie do serów można podzielić na startowe i uzupełniające. Bakterie startowe zakwaszają mleko poprzez zmianę jego pH. W efekcie zachodzi proces dojrzewania mleka. Warto stosować bakterie do serów również dlatego, że zapobiegają one namnażaniu innych, szkodliwych dla zdrowia i procesu produkcji sera, bakterii. Czytaj więcej...

Jeśli masz małe dziecko i chcesz być pewny, że podajesz mu tylko zdrową żywność, najlepiej samodzielnie przygotować dla niego jogurt. Wówczas masz pewność, że nie będzie w nim zagęszczaczy, ani nadmiaru cukru - tak szkodliwego dla zębów małych dzieci. Przygotowanie domowego jogurtu w gruncie rzeczy jest prostym zadaniem. Wystarczy do podgrzanego mleka dodać żywe bakterie do jogurtów, następnie odstawiamy je do fermentacji. Należy pamiętać, że gdy dodajemy bakterie do jogurtów mleko nie może mieć zbyt wysokiej temperatury. Im dłuższy czas fermentacji, tym jogurt będzie kwaśniejszy, a jego smak bardziej intensywny. Na koniec, gdy mleko jest już skwaszone wstawiamy je do lodówki. Po wyjęciu mamy gotowy naturalny jogurt bez konserwantów, glutaminianu sodu i innych chemicznych dodatków.

Sam proces produkcji kefiru podobny jest do produkcji jogurtu, jednak biorą w nim udział inne rodzaje bakterii mlekowych, a w zasadzie większa ich gama. Dlatego też jeśli masz zamiar zrobić domowy kefir musisz zastosować bakterie do kefirów. Wytwarzając kefir pamiętaj, że bakterie do kefirów najlepiej czują się w temperaturze 20º - 24ºC.

W kategorii "Kultury serowarskie" przedstawiamy szeroki wybór kultur starterowych (liofilizowanych) do domowej i rzemieślniczej produkcji wyrobów nabiałowych.


Kultury serowe do Serów Twardych i Miękkich

Kultury serowe Lactoferm  - do serów miękkich i twardych. Kultury bakteryjne do Se..

28.59zł

(1)

Podpuszczka 50ml Lactoferm + Kultury Serowe 5g Madmillie + Chlorek Wapnia 50ml Madmillie

Zestaw: Podpuszczka 50ml Lactoferm + Kultury Serowe 5g Madmille + Chlorek Wapnia 50ml MadmilleLact..

58.79zł

(1)

Podpuszczka Biowin 5g + Chlorek Wapnia 10g Biowin + Kultury Serowe Lactoferm 5g

Zestaw: Podpuszczka 5g Biowin + Chlorek Wapnia 10g Biowin + Kultury Serowe Lactoferm 5gSucha Podpu..

36.99zł

Podpuszczka w Proszku 25g + Kultury Serowe Lactoferm 5g

Zestaw: Podpuszczka 25g + Kultury Serowe 5gSucha Podpuszczka w proszku Mikrobiologiczna (pochodze..

59.00zł

Podpuszczka w Płynie 50ml + Kultury Serowe Lactoferm 5g

Zestaw: Podpuszczka 50ml + Kultury Serowe 5gLactoferm Podpuszczka do Sera 50ml - Podpuszczka w pł..

55.00zł

(1)

Kultura jogurtowa 5 saszetek na 10 l mleka

Ta kultura jogurtowa to liofilizowana kultura bakteryjna idealna do wyrobu jogurtu i sera jogur..

28.00zł

Kultury Bakteryjne do Kefiru - Lactoferm

Lactoferm - Kultury kefirowe do bezpośredniego zaszczepienia mleka i otrzymania po kilku godzinach ..

35.39zł

Kultury Jogurtowe - Lactoferm

Kultura jogurtowa Lactoferm do wykonania 1 litra naturalnego jogurtu...

29.22zł

(1)

Mieszanka kultury kefiru - 2 saszetki

  Kefir jest pysznym zdrowym napojem, zawierającym osiem szczepów żywej kultury ..

28.00zł

Starter zakwasu chlebowego - 3szt

  Aby zrobić tradycyjny chleb, potrzebny jest zakwas, którego przygotowanie jest..

28.00zł

(1)

Kultury Jogurtowe Bifidus - Lactoferm

Kultura jogurtowa LACTOFERM Bifidus - o podwyższonych wartościach zdr..

35.39zł

Kultury serowe - Mezofilne - 5 saszetek na 50 L mleka

    Zestaw 5 saszetek kultur serowarskich mezofilnych  ..

28.00zł

Kultury Serowe do Sera Formaggi Freschi 10g

Kultury serowe  włoskiej firmy Vik Cheese - Formaggi FreschiDozowanie: Do 20 litrów mlekaWaga n..

23.99zł

Kultury Serowe do Sera Formaggi Stagionati 10g

Kultury serowe włoskiej firmy Vik Cheese – Formaggi StagionatiFormaggi Stagionati – Grupa serów do..

23.99zł

Kultury Bakteryjne do Jogurtu 2x1g

  Kultury Bakteryjne do Jogurtu 2x1g Kultury są spakow..

15.80zł

Kultury do Sera Gouda 3,5g na 50 litrów

  Kultury serowe do Goudy 3,5g na 50 litrów mleka Co łączy mleko z dziurka..

26.40zł

Kultury Serowe do Sera Brie 10g

Kultury serowe  włoskiej firmy Vik Cheese - Brie - Miękki ser pleśniowy o bardzo wyrazist..

23.99zł

Kultury Serowe do Sera Feta 2 x 1g

  Kultury Serowe do Sera Feta 2 saszetki x 1g 1 saszeta pozwa..

23.99zł

Kultury Serowe do Sera Gouda 2 x 1g

  Kultury Serowe do Sera Gouda 2 x 1g Co łączy mleko z dziurkami w serze? ..

17.74zł

Kultury serowe do Sera Caciotta 10g

Kultury serowe  włoskiej firmy Vik Cheese - Caciotta ( Miękki, świeży ser o delikatnym smaku. ..

23.99zł

Kultury serowe do Sera Camembert 10g

Kultury serowe  włoskiej firmy Vik Cheese - Camembert - Miękki ser podpuszczkow..

23.99zł

(1)

Kultury Serowe do Sera Caprino Fresco 10g

Kultury serowe włoskiej firmy Vik Cheese – Caprino FrescoSer Caprino – jest to ser sycylijsk..

23.99zł

Kultury Serowe do Sera Primo Sale 10g

Kultury serowe włoskiej firmy Vik Cheese – Primo SalePrimo Sale – są to sycylijskie sery, wykonane..

23.99zł

Kultury Serowe do Sera Robiola 10g

Kultury serowe włoskiej firmy Vik Cheese – RobiolaRobiola - to miękki, kremowy serek o gęstej, aks..

23.99zł

Kultury Serowe do Sera Stracchino 10g

Kultury serowe włoskiej firmy Vik Cheese – StracchinoStracchino to włoski ser wyrabiany z pełnotłu..

23.99zł

Kultury Serowe do Sera Taleggio 10g

Kultury serowe  włoskiej firmy Vik Cheese - Tallegio - Jest to półtwardy włoski ser o int..

23.99zł

Kultury Serowe do Sera Mozzarella 10g

Kultury serowe  włoskiej firmy Vik Cheese - Mozzarella - Jedną z licznych zalet śmietanko..

23.99zł

(1)

Kultury Serowe do Sera Ricotta – Ricolat 40g

Kultury serowe włoskiej firmy Vik Cheese – Ricotta – RicolatRicotta to miękki rodzaj twarogu, któr..

29.22zł

(1)
Wyświetlanie 1 do 28 z 28 (1 stron)