Moje konto | Witamy! Załóż konto lub
Sorting: 15 | 30 | 45

Kultury serowarskie

Kultury serowarskie to bakterie do domowego przygotowania serów, jogurtów oraz kefirów.

W przypadku produkcji serów należy pamiętać, że każdy rodzaj sera wymaga odpowiednich kultur bakterii mlekowych. Bakterie do serów można podzielić na startowe i uzupełniające. Bakterie startowe zakwaszają mleko poprzez zmianę jego pH. W efekcie zachodzi proces dojrzewania mleka. Warto stosować bakterie do serów również dlatego, że zapobiegają one namnażaniu innych, szkodliwych dla zdrowia i procesu produkcji sera, bakterii. Czytaj więcej...

Jeśli masz małe dziecko i chcesz być pewny, że podajesz mu tylko zdrową żywność, najlepiej samodzielnie przygotować dla niego jogurt. Wówczas masz pewność, że nie będzie w nim zagęszczaczy, ani nadmiaru cukru - tak szkodliwego dla zębów małych dzieci. Przygotowanie domowego jogurtu w gruncie rzeczy jest prostym zadaniem. Wystarczy do podgrzanego mleka dodać żywe bakterie do jogurtów, następnie odstawiamy je do fermentacji. Należy pamiętać, że gdy dodajemy bakterie do jogurtów mleko nie może mieć zbyt wysokiej temperatury. Im dłuższy czas fermentacji, tym jogurt będzie kwaśniejszy, a jego smak bardziej intensywny. Na koniec, gdy mleko jest już skwaszone wstawiamy je do lodówki. Po wyjęciu mamy gotowy naturalny jogurt bez konserwantów, glutaminianu sodu i innych chemicznych dodatków.

Sam proces produkcji kefiru podobny jest do produkcji jogurtu, jednak biorą w nim udział inne rodzaje bakterii mlekowych, a w zasadzie większa ich gama. Dlatego też jeśli masz zamiar zrobić domowy kefir musisz zastosować bakterie do kefirów. Wytwarzając kefir pamiętaj, że bakterie do kefirów najlepiej czują się w temperaturze 20º - 24ºC.

W kategorii "Kultury serowarskie" przedstawiamy szeroki wybór kultur starterowych (liofilizowanych) do domowej i rzemieślniczej produkcji wyrobów nabiałowych.


Kultury serowe do Serów Twardych i Miękkich

Kultury serowe Lactoferm  - do serów miękkich i twardych. Kultury bakteryjne do Se..

28.59zł

Kultury Bakteryjne do Kefiru - Lactoferm

Lactoferm - Kultury kefirowe do bezpośredniego zaszczepienia mleka i otrzymania po kilku godzinach ..

35.39zł

Kultury Jogurtowe - Lactoferm

Kultura jogurtowa Lactoferm do wykonania 1 litra naturalnego jogurtu.Sposób użycia: rozpuścić kult..

29.22zł

Kultury Jogurtowe Bifidus - Lactoferm

Kultura jogurtowa LACTOFERM Bifidus - o podwyższonych wartościach zdrowotnych - do wykonania 1 litr..

35.39zł

Kultury Serowe do Sera Formaggi Freschi

Kultury serowe  włoskiej firmy Vik Cheese - Formaggi FreschiDozowanie: Do 20 litrów mlekaWaga n..

23.99zł

Kultury Serowe do Sera Formaggi Stagionati

Kultury serowe włoskiej firmy Vik Cheese – Formaggi StagionatiFormaggi Stagionati – Grupa serów do..

23.99zł

Kultury Serowe do Sera Brie

Kultury serowe  włoskiej firmy Vik Cheese - Brie - Miękki ser pleśniowy o bardzo wyrazist..

23.99zł

Kultury serowe do Sera Caciotta

Kultury serowe  włoskiej firmy Vik Cheese - Caciotta ( Miękki, świeży ser o delikatnym smaku. ..

23.99zł

Kultury serowe do Sera Camembert

Kultury serowe  włoskiej firmy Vik Cheese - Camembert - Miękki ser podpuszczkow..

23.99zł

Kultury Serowe do Sera Caprino Fresco

Kultury serowe włoskiej firmy Vik Cheese – Caprino FrescoSer Caprino – jest to ser sycylijsk..

23.99zł

Kultury Serowe do Sera Primo Sale

Kultury serowe włoskiej firmy Vik Cheese – Primo SalePrimo Sale – są to sycylijskie sery, wykonane..

23.99zł

Kultury Serowe do Sera Robiola

Kultury serowe włoskiej firmy Vik Cheese – RobiolaRobiola - to miękki, kremowy serek o gęstej, aks..

23.99zł

Kultury Serowe do Sera Stracchino

Kultury serowe włoskiej firmy Vik Cheese – StracchinoStracchino to włoski ser wyrabiany z pełnotłu..

23.99zł

Kultury Serowe do Sera Taleggio

Kultury serowe  włoskiej firmy Vik Cheese - Tallegio - Jest to półtwardy włoski ser o int..

23.99zł

Kultury Serowe do Sera Mozzarella

Kultury serowe  włoskiej firmy Vik Cheese - Mozzarella - Jedną z licznych zalet śmietanko..

23.99zł

Kultury Serowe do Sera Ricotta – Ricolat

Kultury serowe włoskiej firmy Vik Cheese – Ricotta – RicolatRicotta to miękki rodzaj twarogu, któr..

29.22zł

Wyświetlanie 1 do 16 z 16 (1 stron)