Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

Zadaj pytanie

Saletra potasowa 250g

  • 15.90zł

Wysyłki i kurierzy
Zadaj pytanie


 

Saletra jest stosowana jako jeden ze składników mieszanki peklującej. 

Zastosowanie:

  • peklowanie produktów mięsnych, m.in. wędzonek, kiełbas, wyrobów drobiowych,
  • do marynowania śledzi,
  • produkcja serów typu holenderskiego.

Opakowanie zawiera 250g saletry  

Dawkowanie: 100g na 50 kg mięsa 

Składniki: azotan potasu, substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu E551).

Kraj pochodzenia: Polska

Torebka doypack z zamknięciem strunowym. Torebki te charakteryzują się wysoką barierowością i wytrzymałością mechaniczną.

Kalkulator do przygotowania solanki

Jakie są zalety używania saletry: 

  • mięso zachowuje naturalną różową barwę. Użycie samej soli  kuchennej zmienia barwę mięsa na brudnoszarą
  • działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Sam proces termiczny zabija bakterie ale nie przetrwalniki. Saletra jest w stanie zniszczyć również przetrwalniki. 
  • mięso nie wykazuje tendencji do pokrywania się śluzem
  • uzyskanie pożądanych, cech smakowo-zapachowych

Proporcja na 5 kg mięsa: 
Do 2,5 L wody dodać 1 łyżeczkę mielonego pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 12 ziaren jałowca, kilka goździków, szczyptę kolendry i tymianek (można użyć również gotową mieszankę ziół do peklowania).

Całość gotować 10 min. Do wystudzonej zalewy dodać 10 g saletry potasowej (1/2 opakowania), 20-40 dkg soli kuchennej, łyżeczkę cukru, całość dokładnie wymieszać.

Nakłuwając mięso strzykawką z igłą o grubości 1 mm wprowadzić około 100 ml zalewy w regularnych odstępach do wnętrza tuszy.

Mięso ściśle ułożyć kamiennym lub - emaliowanym garnku i zalać resztą zalewy (mięso musi być całkowicie zakryte).

Peklować 7 – 9 dni w temperaturze 4 – 8 st. obracając mięso co 2 – 3 dni. 
Peklowane mięso można gotować, wędzić, piec lub grillować.

 

Metody peklowania

Tabela do przygotowania solanki

Ważne reguły peklowania

 

 

Powiązane produkty

Nastrzykiwarka 100ml + dwie igły

Nastrzykiwarka 100ml + dwie igły

      Nastrzykiwarka pozwala wprowadzić  zalewę solankową i przyprawową do..

(1)

29.00zł

Peklosól 1kg - Sól Peklowa

Peklosól 1kg - Sól Peklowa

    Peklosól 1kg - Sól Peklowa Opis: Peklosól to środek dzięki któremu ..

(2)

11.50zł

Pekla 60g – Przyprawa do kiełbasy dojrzewającej

Pekla 60g – Przyprawa do kiełbasy dojrzewającej

  Pekla 60g – Przyprawa do kiełbasy dojrzewającej na 2kg Saletra z mieszan..

6.99zł

Peklosól 100g - Sól Peklowa

Peklosól 100g - Sól Peklowa

    Peklosól 100g - Sól Peklowa Opis: Peklosól to środek dzięki któremu..

6.59zł

Peklosól 400g - Sól Peklowa

Peklosól 400g - Sól Peklowa

    Peklosól 400g - Sól Peklowa Opis: Peklosól to środek dzięki któremu..

7.99zł

Recenzje (0)


Napisz recenzję

Zła
Dobra

Tagi: pekla, peklosól, przyprawy, wędzenie, saletra, azotyn potasu