Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

Zadaj pytanie

Saletra potasowa 20g

  • 3.90zł

  • Marka: Biowin
  • |
  • Model: Saletra 410010
  • |
  • Stan magazynowy: Dostępny

Wysyłki i kurierzy
Zadaj pytanie


 

Saletra jest stosowana jako jeden ze składników mieszanki peklującej. 
Saletre potasową można użyć do peklowania wieprzowiny, wołowiny i cielęciny.

W Polsce ok. 90% wszystkich przetworów mięsnych produkuje się z mięsa peklowanego.

Opakowanie zawiera 20g saletry  

Dawkowanie: 20g na 10 kg mięsa 

Kalkulator do przygotowania solanki

Jakie są zalety używania saletry: 

  • mięso zachowuje naturalną różową barwę. Użycie samej soli  kuchennej zmienia barwę mięsa na brudnoszarą
  • działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Sam proces termiczny zabija bakterie ale nie przetrwalniki. Saletra jest w stanie zniszczyć również przetrwalniki. 
  • mięso nie wykazuje tendencji do pokrywania się śluzem
  • uzyskanie pożądanych, cech smakowo-zapachowych

Proporcja na 5 kg mięsa: 
Do 2,5 L wody dodać 1 łyżeczkę mielonego pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 12 ziaren jałowca, kilka goździków, szczyptę kolendry i tymianek (można użyć również gotową mieszankę ziół do peklowania).

Całość gotować 10 min. Do wystudzonej zalewy dodać 10 g saletry potasowej (1/2 opakowania), 20-40 dkg soli kuchennej, łyżeczkę cukru, całość dokładnie wymieszać.

Nakłuwając mięso strzykawką z igłą o grubości 1 mm wprowadzić około 100 ml zalewy w regularnych odstępach do wnętrza tuszy.

Mięso ściśle ułożyć kamiennym lub - emaliowanym garnku i zalać resztą zalewy (mięso musi być całkowicie zakryte).

Peklować 7 – 9 dni w temperaturze 4 – 8 st. obracając mięso co 2 – 3 dni. 
Peklowane mięso można gotować, wędzić, piec lub grillować.

 

Metody peklowania

Tabela do przygotowania solanki

Ważne reguły peklowania

 

 

Powiązane produkty

Nastrzykiwarka 100ml + dwie igły

Nastrzykiwarka 100ml + dwie igły

      Nastrzykiwarka pozwala wprowadzić  zalewę solankową i przyprawową do..

(1)

29.00zł

Szynkowar 1.5 kg

Szynkowar 1.5 kg

        Szynkowar przeznaczony do wyrobu pysznych parzonych wędlin domo..

66.30zł

Pekla 60g – Przyprawa do kiełbasy dojrzewającej

Pekla 60g – Przyprawa do kiełbasy dojrzewającej

  Pekla 60g – Przyprawa do kiełbasy dojrzewającej na 2kg Saletra z mieszan..

6.99zł

Recenzje (2)


Napisz recenzję

Zła
Dobra

Tagi: pekla, peklosól, przyprawy, wędzenie,