Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

Zadaj pytanie

  • Przyprawy do Kiełbasy - Krakowska Sucha 0.2kg

Przyprawy do Kiełbasy - Krakowska Sucha 0.2kg

  • 12.95zł

  • Marka: Trans-Mat
  • |
  • Model: Przyprawa do mięsa
  • |
  • Stan magazynowy: 2-3 Days

Wysyłki i kurierzy
Zadaj pytanie


 

 

Mieszanka przyprawowa do kiełbasy Krakowska Sucha

Opis: Kompozycja przyprawowa z nutą czosnku i kminku nadającym wyrobom określone walory smakowe. Jedno opakowanie wystarcza do przygotowania 20kg kiełbasy

Opakowanie: 0.2kg

Skad: cukier, sól, przyprawy naturalne i ich ekstrakty: kminek, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa. 
Dozowanie: 10g na 1kg mięsa

Prosty przepis na 5kg kiełbasy krakowskiej suchej.

Do produkcji kiełbasy krakowskiej będziemy potrzebować:

 

  • 3,75kg wieprzowiny klasy I
  • 0,75 wieprzowiny klasy II
  • 0,5kg słoniny
  • 0,5kg mięsa wołowego

 

 

 

Wszystkie rodzaje mięsa kroimy w kostkę o wymiarach 3x3cm. Ważnye jest, aby każde mięso peklować oddzienie. Mięso mieszamy z peklosolą w ilości od 17 do 23gr na 1 kg mięsa i pozostawiamy w lodówce na 2 dni.

Wieprzowinę klasy I kroimy w kostkę o wymiarach 3x3cm. Wieprzowinę klasy II mielimy na sitku o średnicy oczek 10mm. Słoninę mielimy na sitku 8mm. Wołowinę mielimy dwa razy na sitku 3mm.

Po zmieleniu mięsa dodajemy mieszankę przyprawową (według gustu) i dokładnie mieszamy wszystkie rodzaje mięsa przez około 20-30minut.

Napełniamy osłonki białkowe w pędka (batony) o długości około 30-40cm i pozostawiamy w temperaturze 20°C na około 2 godziny.

Kiełbasę osuszamy w wędzarni, dymem o temperaturze 50°C przez około godzinę. Wędzimy dymem o temperaturze 60 °C do momentu uzyskania odpowiedniego złotego koloru.

Po uwędzeniu, kiełbasę parzymy do momentu uzyskania temperatury wewnątrz batonu 72°C. W celu sprawdzenia temperatury bardzo przydatny jest termometr szpikulcowy. Proporcja wody do kilograma kiełbasy w procesie parzenia to 1,5L wody na 1kg.

Przez następne 7 dni kiełbasę suszymy w pomieszczeniu temperaturze 15°C

Powiązane produkty

Nastrzykiwarka 100ml + dwie igły

Nastrzykiwarka 100ml + dwie igły

Idealny smak mięs i wędlin - dzięki nastrzykiwarce Twoje domowe wyroby wędlin..

(1)

28.90zł

Szynkowar 1.5 kg

Szynkowar 1.5 kg

  Szynkowar przeznaczony do wyrobu pysznych parzonych wędlin domowym sposobem. ..

(2)

71.50zł

Szynkowar PRESTO z termometrem - 1 kg

Szynkowar PRESTO z termometrem - 1 kg

Szynkowar PRESTO to wyjąkowo praktyczne urządzenie do przygotowywania domowych wędlin - przede wszys..

(2)

149.00zł

Nastrzykiwarka 30ml + dwie igły

Nastrzykiwarka 30ml + dwie igły

Profesjonalny sprzęt - wysokiej jakości, przemyślana mała, poręczna i kompakt..

19.99zł

Zaciskarka Wędliniarska - Klipsownica do Wędlin

Zaciskarka Wędliniarska - Klipsownica do Wędlin

  Klipsownica ręczna + 60 zacisków (klipsów) do jelit, osłonek białkowych, osłon..

(5)

59.00zł

Klipsy do zaciskarki wędliniarskiej - 60szt

Klipsy do zaciskarki wędliniarskiej - 60szt

  Doskonale sprawdzają się jako zaciski do jelit naturalnych, kolagenowych czy o..

7.90zł

Recenzje (1)

Jan od kiełbas 29.08.2018

Super przyprawa do kiełbasy krakowskiej, przez dużo lat sam mieszałem przyprawy. Dwa tygodnie temu użyłem tej mieszanki. Nie wiem jak oni to robią, ale jeszcze tak dobrej krakowskiej w życiu nie zrobiłem. Muszę wypróbować inne mieszanki z ich stajni :)))


Napisz recenzję

Zła
Dobra

Tagi: pekla, peklosól, przyprawy, wędzenie,