Twój koszyk jest pusty!
(1)
Pokaż innym zdjęcie produktu wykonane przez Ciebie!
Dobrze jest zobaczyć, jak różne produkty sprawdzają się "w akcji".
Sprawdzamy każde zdjęcie przed jego publikacją i zastrzegamy sobie prawo do odrzucenia zdjęć lub komentarzy bez podania powodu.
Mieszanka przyprawowa do kiełbasy Krakowska Sucha
Opis: Kompozycja przyprawowa z nutą czosnku i kminku nadającym wyrobom określone walory smakowe. Jedno opakowanie wystarcza do przygotowania 20kg kiełbasy
Opakowanie: 0.2kg
Prosty przepis na 5kg kiełbasy krakowskiej suchej.
Do produkcji kiełbasy krakowskiej będziemy potrzebować:
Wszystkie rodzaje mięsa kroimy w kostkę o wymiarach 3x3cm. Ważnye jest, aby każde mięso peklować oddzienie. Mięso mieszamy z peklosolą w ilości od 17 do 23gr na 1 kg mięsa i pozostawiamy w lodówce na 2 dni.
Wieprzowinę klasy I kroimy w kostkę o wymiarach 3x3cm. Wieprzowinę klasy II mielimy na sitku o średnicy oczek 10mm. Słoninę mielimy na sitku 8mm. Wołowinę mielimy dwa razy na sitku 3mm.
Po zmieleniu mięsa dodajemy mieszankę przyprawową (według gustu) i dokładnie mieszamy wszystkie rodzaje mięsa przez około 20-30minut.
Napełniamy osłonki białkowe w pędka (batony) o długości około 30-40cm i pozostawiamy w temperaturze 20°C na około 2 godziny.
Kiełbasę osuszamy w wędzarni, dymem o temperaturze 50°C przez około godzinę. Wędzimy dymem o temperaturze 60 °C do momentu uzyskania odpowiedniego złotego koloru.
Po uwędzeniu, kiełbasę parzymy do momentu uzyskania temperatury wewnątrz batonu 72°C. W celu sprawdzenia temperatury bardzo przydatny jest termometr szpikulcowy. Proporcja wody do kilograma kiełbasy w procesie parzenia to 1,5L wody na 1kg.
Przez następne 7 dni kiełbasę suszymy w pomieszczeniu temperaturze 15°C
Idealny smak mięs i wędlin - dzięki nastrzykiwarce Twoje domowe wyroby wędlin..
28.90zł
Szynkowar przeznaczony do wyrobu pysznych parzonych wędlin domowym sposobem. ..
71.50zł
Szynkowar PRESTO to wyjąkowo praktyczne urządzenie do przygotowywania domowych wędlin - przede wszys..
149.00zł
Profesjonalny sprzęt - wysokiej jakości, przemyślana mała, poręczna i kompakt..
19.99zł
Klipsownica ręczna + 60 zacisków (klipsów) do jelit, osłonek białkowych, osłon..
59.00zł
Doskonale sprawdzają się jako zaciski do jelit naturalnych, kolagenowych czy o..
7.90zł
Super przyprawa do kiełbasy krakowskiej, przez dużo lat sam mieszałem przyprawy. Dwa tygodnie temu użyłem tej mieszanki. Nie wiem jak oni to robią, ale jeszcze tak dobrej krakowskiej w życiu nie zrobiłem. Muszę wypróbować inne mieszanki z ich stajni :)))
Tagi: pekla, peklosól, przyprawy, wędzenie,