Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

Zadaj pytanie

  • Przyprawy do Kiełbasy - Krakowska Sucha 0.2kg

Przyprawy do Kiełbasy - Krakowska Sucha 0.2kg

  • 12.95zł

  • Marka: Trans-Mat
  • |
  • Model: Przyprawa do mięsa
  • |
  • Stan magazynowy: 2-3 Days

Wysyłki i kurierzy
Zadaj pytanie


 

 

Mieszanka przyprawowa do kiełbasy Krakowska Sucha

Opis: Kompozycja przyprawowa z nutą czosnku i kminku nadającym wyrobom określone walory smakowe. Jedno opakowanie wystarcza do przygotowania 20kg kiełbasy

Opakowanie: 0.2kg

Skad: cukier, sól, przyprawy naturalne i ich ekstrakty: kminek, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa. 
Dozowanie: 10g na 1kg mięsa

Prosty przepis na 5kg kiełbasy krakowskiej suchej.

Do produkcji kiełbasy krakowskiej będziemy potrzebować:

 

  • 3,75kg wieprzowiny klasy I
  • 0,75 wieprzowiny klasy II
  • 0,5kg słoniny
  • 0,5kg mięsa wołowego

 

 

 

Wszystkie rodzaje mięsa kroimy w kostkę o wymiarach 3x3cm. Ważnye jest, aby każde mięso peklować oddzienie. Mięso mieszamy z peklosolą w ilości od 17 do 23gr na 1 kg mięsa i pozostawiamy w lodówce na 2 dni.

Wieprzowinę klasy I kroimy w kostkę o wymiarach 3x3cm. Wieprzowinę klasy II mielimy na sitku o średnicy oczek 10mm. Słoninę mielimy na sitku 8mm. Wołowinę mielimy dwa razy na sitku 3mm.

Po zmieleniu mięsa dodajemy mieszankę przyprawową (według gustu) i dokładnie mieszamy wszystkie rodzaje mięsa przez około 20-30minut.

Napełniamy osłonki białkowe w pędka (batony) o długości około 30-40cm i pozostawiamy w temperaturze 20°C na około 2 godziny.

Kiełbasę osuszamy w wędzarni, dymem o temperaturze 50°C przez około godzinę. Wędzimy dymem o temperaturze 60 °C do momentu uzyskania odpowiedniego złotego koloru.

Po uwędzeniu, kiełbasę parzymy do momentu uzyskania temperatury wewnątrz batonu 72°C. W celu sprawdzenia temperatury bardzo przydatny jest termometr szpikulcowy. Proporcja wody do kilograma kiełbasy w procesie parzenia to 1,5L wody na 1kg.

Przez następne 7 dni kiełbasę suszymy w pomieszczeniu temperaturze 15°C

Powiązane produkty

Nastrzykiwarka 100ml + dwie igły

Nastrzykiwarka 100ml + dwie igły

      Nastrzykiwarka pozwala wprowadzić  zalewę solankową i przyprawową do..

(1)

29.00zł

Szynkowar 1.5 kg

Szynkowar 1.5 kg

        Szynkowar przeznaczony do wyrobu pysznych parzonych wędlin domo..

66.30zł

Szynkowar PRESTO z termometrem - 1 kg

Szynkowar PRESTO z termometrem - 1 kg

Szynkowar PRESTO to wyjąkowo praktyczne urządzenie do przygotowywania domowych wędlin - przede wszys..

(2)

149.00zł

Nastrzykiwarka 30ml + dwie igły

Nastrzykiwarka 30ml + dwie igły

      Nastrzykiwarka pozwala wprowadzić  zalewę solankową i przyprawową do..

19.99zł

Zaciskarka Wędliniarska - Klipsownica do Wędlin

Zaciskarka Wędliniarska - Klipsownica do Wędlin

  Klipsownica ręczna + 60 zacisków (klipsów) do jelit, osłonek białkowych, osłon..

(5)

39.79zł

Klipsy do zaciskarki wędliniarskiej - 60szt

Klipsy do zaciskarki wędliniarskiej - 60szt

  Doskonale sprawdzają się jako zaciski do jelit naturalnych, kolagenowych czy o..

7.19zł

Recenzje (1)


Napisz recenzję

Zła
Dobra

Tagi: pekla, peklosól, przyprawy, wędzenie,