Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

Przepis na 5kg kiełbasy Chorizo w stylu hiszpańskim.

Hiszpańska kiełbasa Chorizo 5kg.

Chorizo suszone to najpopularniejsza odmiana tej kiełbasy. Jest to tradycyjna hiszpańska kiełbasa produkowana z mięsa wieprzowego. Charakterystyczny mocny zapach oraz wyrazisty, pikantny smak powodują że jest to bardzo łatwo rozpoznawalny przysmak spośród wielu innych hiszpańskich specjałów.

 

Co potrzebujemy - składniki

 

  • 4kg chudej, wstępnie zamrożonej karkówki wieprzowej. Wieprzowinę i dziczyznę przeznaczone do spożycia na surowo, np. w postaci suszonej, niegotowanej kiełbasy, należy zamrozić w temperaturze:

-29 °C na 6 do 12 dni

-23 °C na 10 do 20 dni

-15 °C na 20 do 30 dni

Jeśli wybierzesz tą metodę niezbędny jest dokładny termometr.

  • 1kg wstępnie zamrożonego tłuszczu wieprzowego
  • 90cm osłonki wieprzowej średniej grubości
  • 3 łyżki stołowe plus 1 łyżeczka soli kuchennej lub gruboziarnistej
  • 3 łyżki stołowe pieprzu kajeńskiego
  • 2 łyżki stołowe świeżo mielonego (drobno) czarnego pieprzu
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 1 łyżka stołowa mielonej czerwonej papryki
  •  1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka ziaren kopru
  •  1/2 łyżeczki kwasu askorbinowego
  •  3/4 szklanki brandy
  • 1/4 szklanki czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki stołowe posiekanego czosnku
  • mieszanka peklująca – zaleca się stosowanie gotowych mieszanek peklujących, zastępujących w starszych przepisach saletrę.

 

Zaczynamy robić Chorizo

1. Częściowo rozmroź mięso, następnie pokrój je w kostkę o boku 2,5 cm.

2. Zimne mięso i tłuszcz zmiel w maszynce do mięsa z grubym sitkiem.

3. W dużej misce wymieszaj z mięsem sól, pieprz kajeński, czarny pieprz, cukier, paprykę, kminek, oregano, koper, kwas askorbinowy, mieszankę peklującą, brandy, ocet winny i czosnek. Starannie wyrób farsz ręką, przełóż go do dużej, płytkiej formy, nakryj papierem i wstaw do lodówki na 24 godziny.

4. Przygotuj osłonkę - kliknij tutaj

5. Osłonkę napełnij farszem, przekłuj komory powietrzne i uformuj kiełbasy o długości około 10cm. Końce zwiąż nicią wędliniarską. Nie odcinaj kiełbas.

6. Całość powieś do suszenia na 8 tygodni. Po tym czasie skosztuj kiełbasę — odetnij jedną i ukrój plasterek. Jeśli uważasz, że jest wystarczająco twarda, możesz odciąć pozostałe, owinąć folią plastikową i włożyć do lodówki. Dłuższe suszenie sprawia, że kiełbasa staje się twarda i trzeba ją długo żuć.

Jak zrobić piwo z brewkit'a?
Produkcji domowego piwa trzeba się po prostu nauczyć, tak jak wszystkiego innego. Potrzebne są jedynie ogromne chęci, cierpliwość, trochę wolnego miej...
Przygotowanie osłonki do wyrobu kiełbas
Przygotowanie osłonki do wyrobu kiełbas. Instrukcja dotyczy tradycyjnych osłonek, zabezpieczonych solą lub solanką. Jeśli te, z których korzystasz, są...
Komentarzy: 1
artur
artur
11.02.2020

Wyszło- super sprawa. Moja ulubina hiszpańska kiełbasa

Wyświetlanie 1 do 1 z 1 (1 stron)
Zostaw komentarz