Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

 

Nie zaleca się wędzenia drzewem iglastym, gdyż posiada związki żywiczne, które nadają mięsu bardzo intensywny i nieprzyjemny zapach. Smak mięsa wędzonego drzewem iglastym może okazać się bardzo gorzki. 

Dym drzew iglastych posiada również więcej związków toksycznych, co za tym idzie szkodliwych dla zdrowia niż dym drzew iglastych.

Z zasady wędzimy drewnem suchym o wilgotności nieprzekraczającej 25%. Mokre drewno powoduje to, że nasze wędzonki są okopcone i kwaśne. Starajmy się używać drewna czystego, bez grzyba, próchna czy pleśni.

Drewno przeznaczone do wędzenia należy przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu, najlepiej w zadaszonym pomieszczeniu.

 

Olcha


Rodzaje mięs: drób, wołowina, wieprzowina, baranina, ryby i owoce morza

Kolor i smak: drewno olchy nadaje wędzonkom ciemnożółty lub jasnobrązowy kolor

 

 

 

Akacja


Rodzaje mięs: wieprzowina, drób

Kolor i smak: Drewno akacji nadaje wędzonkom delikatny smak oraz jasny, cytrynowy kolor.

 

 

 

Dąb


Rodzaje mięs: drób, wołowina, ryby, dziczyzna

Kolor i smak: Nadaje bardzo mocny, brązowy kolor a także intensywny smak

 

 

 

Jesion


Rodzaje mięs: dziczyzna, drób, wieprzowina

Kolor i smak: drewno jesionu nadaje wędzonkom ostry posmak oraz złocistą barwę

 

 

 

Jabłoń, wiśnia


Rodzaje mięs: drób

Kolor i smak: Oba rodzaje drewna nadają wędzonkom barwę ciemnobrązową. Jedyna różnica w smaku jest gdy przy dodaniu drewna wiśni uzyskamy lekką nutkę goryczki.

 

 

 

Orzech


Rodzaje mięs: drób, ryby

Kolor i smak: drewno orzecha nadaje wędzonkom charakterystyczny, garbnikowy posmak oraz piękny ciemnożółty kolor

 

 

 

Buk


Rodzaje mięs: wszystkie rodzaje mięs, w szczególości jagnięcina i drób

Kolor i smak: drewno buczyny nadaje mięsu intensywny smak oraz cytrynowy kolor

 

 

 

Grusza


Rodzaje mięs: drób

Kolor i smak: drewno gruszy nadaje mięsu ciemnoczerwony, winny kolor oraz owocowy posmak

 

 

 

Klon


Rodzaje mięs: wołowina, ryby

Kolor i smak: klon nadaje mięsu złocisty kolor i słodkawy posmak

 

 

 

Brzoza


Rodzaje mięs: wszystkie rodzaje

Kolor i smak: Odkorowana brzoza znakomicie nadaje się na rozpalenie paleniska oraz do obsuszania mięsa. Drewno z brzozy należy bezwzględnie okorować! Kora brzozy zawiera kopcące i szkodliwe substancje!

 

 

 

Śliwa


Rodzaje mięs: nadaje się do wędzenia różnego rodzaju kiełbas

siatki do wędzenia

 

 

 

 

Bez


Rodzaje mięs: baranina, owoce morza 

Kolor i smak: bez nadaje łagodny, kwiatowy posmak

 

 

 

 

Winorośl


Rodzaje mięs: delikatne mięsa

Kolor i smak: nadaje głęboki owocowy smak oraz produkuje dużo gęstego dymu

 

 

 

Olcha


Rodzaje mięs: drób, wołowina, wieprzowina, baranina, ryby i owoce morza

Kolor i smak: drewno olchy nadaje wędzonkom ciemnożółty lub jasnobrązowy kolor

haki do wędzenia

 

 

 

Czasami zdarza się, że wędzenie samym drewnem w celu uzyskania konkretnego smaku jest niewystarczające i pragniemy urozmaicić smak jakimś dodatkiem. Do najpopularniejszych z nich należą:

Owoce jałowca, drewno jałowca i chrust – używane są bardzo często do dziczyzny. Jałowiec posiada, silne, eteryczne olejki dlatego też należy zachować umiar w jego dodawaniu.

Czarna porzeczka – nadaje mięsu owocowy posmak czarnej porzeczki.

Łodygi agrestu – nadają mięsu bardzo przyjemny smak, dodajemy je w końcowej fazie wędzenia.

Brzoskwinie i morele – nadają mięsu delikatną, słodką i owocową nutkę, dodajemy je w końcowej fazie wędzenia.

Jak wędzić ryby – Metody wędzenia ryb
Wędzenie nad ogniskiem wymaga zawieszania ryb możliwie wysoko. Świetną pomocą w tej metodzie są kije leszczynowe, długości 1,5 m, które należy zaostrz...
Prosty Przepis na Trójniak
Oto prawdziwy tradycyjny trójniak: słodki, złotawy i wspaniały. Smak jest tak miodowy, że zaczniesz się rozglądać, czy w pobliżu nie kręcą się pszczoł...
Komentarzy: 4
Stanisław
Stanisław
16.03.2021

Może się nie znam, ale z tego co wiem, to każde drewno używane do wędzenia powinno być bezwzględnie okorowane.
Kora dla drzewa jest tym, czym skóra dla człowieka.
W korze mieszczą wszystkie zanieczyszczenia które są szkodliwe dla drzewa.
Proponuję amatorom palenia w wędzarniach drewnem z korą, by rozrabiali kiełbasę ręcznie, bez mycia rąk, po całym dniu pracy fizycznej.
Efekt będzie mniej szkodliwy dla zdrowia niż dym z kory.

Andrzej
Andrzej
23.10.2020

Bardzo przydatne informacje,na pewno je wypróbuję dzięki,????

Dorota
Dorota
23.06.2020

Super, rzeczowo podane, bardzo przydatne. Dziękuję

Artur
Artur
30.01.2020

Dzięki za prosty opis. Bardzo przydatny.

Wyświetlanie 1 do 1 z 4 (1 stron)
Zostaw komentarz