Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

 

 

Jak zmienić wieprzowinę w dziczyznę

Aby z wieprzowiny uzyskać coś zbliżonego do dziczyzny, potrzebna będzie duża brytfanna i miejsce w lodówce. Nie zaczynaj przed wyjazdem - mięso trzeba obracać dwa razy dziennie.

  • 2,5 kg świeżej szynki (niewędzonej i niepeklowanej) pozbawionej skóry i oddzielonej od kości
  • 4 szklanki (albo tyle, żeby przykryć mięso) czerwonego porto
  • 1 łyżka stołowa jagód jałowca
  • 1 łyżka stołowa ziaren czarnego pieprzu
  • 3 listki laurowe
  • 3 lub 4 liście świeżej szałwii
  • 3 lub 4 gałązki świeżego tymianku

Surową szynkę ułóż w rondlu. Zalej winem, następnie wsyp jałowiec, pieprz, liście laurowe, szałwię i tymianek. Marynuj w lodówce, pod przykryciem, przez 4 dni. Obracaj mięso dwa razy dziennie. Pod koniec czwartego dnia osusz mięso, oczyść z przypraw, które się do niego przykleiły, i przyrządź tak jak dziczyznę.

Dziczyzna - Co warto wiedzieć ?
Z historycznego punktu widzenia przyrządzanie dziczyzny jest fundamentem sztuki kulinarnej. Imigranci, praojcowie (lub pramatki) współczesnych Ameryka...
Metody wędzenia - Którą metodę wybrać dla mojego mięsa ?
Różnice klimatyczne między poszczególnymi krajami i krainami wpłynęły decydująco na metody wędzenia, przy czym wilgotność powietrza na morskich wybrze...
Zostaw komentarz