Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

Czy warto zainwestować w szynkowar?

 
Odpowiednie odżywianie się jest kluczowe dla dobrego zdrowia, samopoczucia i komfortu życia. Szynkowar pozwala na przygotowanie domowych wyrobów mięsnych, dostosowanych do własnego smaku i bez zbędnych ulepszaczy czy konserwantów. Dzięki temu urządzeniu mamy pewność, że jemy zdrowe, pyszne i aromatyczne mięso. Będą więc z niego zadowolone wszystkie osoby, które dbają o swój stan zdrowia, chcą żyć ekologicznie lub po prostu pasjonują się w domowym przetwórstwie i chcą poeksperymentować z mięsem. Szynkowar jest więc najlepszą alternatywą dla sklepowych półproduktów.
 
Panuje błędne przekonanie, że przechodząc na dietę należy zrezygnować z wędlin. Są one jednak ważnym elementem prawidłowego odżywiania się, poza tym nic nie smakuje lepiej niż aromatyczna, domowa szynka. Dlatego dobrym pomysłem będzie przygotowywanie jej samemu. Szynkowar polecany jest także rodzinom, które nie chcą, aby ich dzieci od najmłodszych lat spożywały mięso z nieznanych źródeł. 
 
Jest to więc świetny pomysł na prezent dla swoich najbliższych.
 

Co można przygotować w szynkowarze?

 
Tradycyjne szynki, bloki mięsne, mielonki, pasztety, mortadele, golonki, boczek czy salceson - te wszystkie wyroby mięsne można przygotować własnoręcznie w domowych warunkach za pomocą szynkowaru. Wszystko zależy od kreatywności i indywidualnych potrzeb, a także od wybranego przepisu. 
W odróżnieniu od mięsa przygotowywanego w rękawie, te z szynkowaru są bardziej zbite, czyli łatwiejsze do krojenia i serwowania. Z kolei w szynkowarze mięso poddawane jest obróbce cieplnej w niższych temperaturach niż w piekarniku, co pozwala mu zachować cenne właściwości. Nie trzeba dodawać do niego żadnych ulepszaczy czy konserwantów, a jedynie przyprawy i zioła.
 

Jak działa szynkowar?

 
Zestaw wędliniarski, czyli szynkowar, składa się z korpusu ze spiralną nakładką oraz z termometru. Jego waga waha się między 1-3 kg (w zależności od wielkości i kształtu), co umożliwia jednorazowe przygotowanie mięsa o takiej wadze. Najczęściej składa się z naczynia w kształcie walca, gdzie umieszcza się wcześniej przygotowany wkład mięsny. Następnym krokiem jest przyduszenie i skompresowanie mięsa, do czego służy spiralna nakładka. Później przygotowywany specjał należy przechowywać w lodówce przez około 24 godziny - dzięki temu będzie miał zbitą strukturę i przyjmie formę mięsnego bloku.
Przy domowej produkcji wyrobów mięsnych bardzo ważne jest stałe monitorowanie temperatury wewnątrz szynkowara - pozwala na to otwór na termometr, który znajduje się na środku wieczka od nakładki.
Następnie należy włożyć urządzenie do garnka z gorącą wodą. W zależności od wybranego przepisu parzenie powinno trwać ok. 2-3 godziny, a temperatura wahać się między 70-90 °C. Ważne jest, aby w trakcie całego procesu nie wrzała woda, dlatego należy zwracać na to szczególną uwagę. Gdy skończy się parzenie, należy zostawić szynkę do ostudzenia, a następnie leżakowania w lodówce - najczęściej ok. 24 godziny. Po tym czasie można się już cieszyć wspaniałym smakiem i aromatem własnego wyrobu mięsnego.
 
Metody peklowania mięsa
Sam dym, choćby najlepszy, niewiele w wędzeniu mięs zdziała. Sól zatem wszędzie tam, gdzie nie można jej było łatwo pozyskać z kopalń lub morskiej wod...
Miody naturalne - czym się od siebie różnią?
Naturalny miód ma nie tylko wspaniałe walory smakowe – jest przede wszystkim bardzo zdrowy. Znajduje również szerokie zastosowanie w kuchni jako dodat...
Zostaw komentarz