Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

 

Można wędzić również ryby mrożone 


 

Nikt na pewno nie wpadnie na pomysł, by w najbliższym supermarkecie kupować mrożone ryby do wędzenia. Inaczej wygląda sprawa z kupowaniem w specjalistycznym sklepie rybnym makreli lub śledzi z lodówki, które często bywają surowcem do uprawiania wędzarniczego hobby. Na ogól jednakże do wędzenia uprzednio rozmrożonych ryb dochodzi wtedy, gdy wędkarz sam złowi rybę i nie chce lub nic może uwędzić jej natychmiast. Amatorzy wędkowania, wracający ze swymi zdobyczami z urlopu, nic mają innego wyjścia niż właśnie zamrozić łatwo psujące się trofea i w tej formie — zapakowane do przenośnej lodówki — dowieźć je do domu. Na dłuższy dojazd trzeba sobie w takim przypadku zapewnić dobrze izolowaną lodówkę turystyczną, gwarantującą utrzymanie temperatury wewnętrznej poniżej 5°C. 

W domu natychmiast trzeba zająć się rybami, to znaczy oskrobać je z łuski i śluzu oraz kilkakrotnie umyć. Dopiero po tym można je zapakować w torebki foliowe z pcv i włożyć do zamrażarki. By czas zamrażania możliwie skrócić, należy pakować do torebek niezbyt duże porcje ryby. A jak długo można przechowywać zamrożone ryby przed ich uwędzeniem?

Z reguły nie można przekroczyć okresu 6-tygodniowego. Dzięki temu zapobiegniemy utracie smaku i wysychaniu mrożonek. Gdy ryba morska została fachowo zamrożona w świeżym stanie, a u nas w domu przebywa w zamrażarce o tempera-turze co najmniej — 20°C, wówczas bez szkody wytrzymuje nawet kilkumiesięczne przechowywanie. Nie dotyczy to jednak śledzi i makreli, które ze względu na wysoką zawartość tłuszczu nie nadają się do dłuższego przechowywania. Rozmrażanie najlepiej przeprowadzić pod bieżącą, zimną wodą z kranu lub w pojemniku, w którym wodę będzie-my często zmieniać. Po rozmrożeniu w żadnym razie nie wolno nadal przez dłuższy czas przechowywać ryb w lodówce. Najpilniejszą rzeczą, którą musimy zrobić zaraz po rozmrożeniu, jest nasolenie ryby lub włożenie jej do zalewy, w przeciwnym razie ryzykujemy albo utratę ryby, albo co gorsza zdrowia. Filety z ryb morskich najlepiej rozmrażać w lodówce, bowiem unikamy dzięki temu zbędnego nasycania ich wodą. 

Źródło: Egon Binder,”Wędzenie mięsa, kiełbas, ryb

Prosty Przepis na Czwórniak
To idealny przepis dla osób, które pierwszy raz robią miód pitny. Rezultat zawsze jest dobry, a sam proces bardzo prosty. Jedyne ryzyko, jakie ponosis...
Kalkulator Winiarski – Oblicz skład wina ...
Nie wierz ile dodać cukru i wody do wina? Robisz wino wieloowocowe i nie wierz jak dobrać proporcję owoców? Jaką moc ma Twoje wino? Nie martw się ! W ...
Komentarzy: 1
Sławek B
Sławek B
26.03.2020

Good, Good. Jutro robię wędzoną rybkę

Wyświetlanie 1 do 1 z 1 (1 stron)
Zostaw komentarz