Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

Wędzenie mięs

Wędzenie mięs

W rozdziale "Wędzenie mięs" znajdują się informację zarówno dla osób zaczynających swoją przygodę z wędzeniem jak i dla tych bardziej zaawansowanych.
Nie ważne czy wędzisz drób, mięso czerwone czy ryby znajdziesz tu informację na temat peklowania mięs, doborze drewna do wędzenia oraz tabelki i wykresy pomagające ustalić czas i temperaturę wędzenia.

Bardzo praktycznym narzędziem które znajdziesz w tym dziale jest kalkulator do przygotowania solanki, który pozwoli Ci obliczyć stężenie roztworu solanki za każdym razem gdy będziesz chciał wędzić.

Nie zapomnieliśmy również o dodaniu kilkunastu przepisów na wyśmienite wędzonki i kiełbasy.
Znajdziesz tu również istotne informację na temat haków do wędzenia, doborze siatki wędzarniczej oraz ciekawostki i nowości jak np. informację na temat folii celulozowej.
Zapraszamy do lektury praktycznych porad na temat wędzenia mięsa.

Czerwony Grzybek 06.03.2022.

Ryby polecane do wędzenia – Jakie ryby wędzić ?

Ochrona ryb jest integralną częścią każdej kultury żeglarskiej. W ciągu tysięcy lat suszenia, solenia i wędzenia ryb technika ta rozwinęła się do tego stopnia, że niegdyś zwykła żywność stała się przysmakiem. W tym artykule przyjrzyjmy się rybom które można wędzić....
wyświetlenia: 66 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 06.03.2022.

Jak wędzić mekrelę – Przepis

Wędzona makrela jest prawdopodobnie tak samo smaczna jak łosoś. Jest to dość śmiałym twierdzeniem, ale mam nadzieję, że jeśli uda ci się zdobyć trochę świeżej makreli i spróbować tej techniki, wkrótce się zgodzisz. Podczas gdy Król Ryb (łosoś) sprzedaje się w sprzedaży detalicznej po cenie, na którą...
wyświetlenia: 56 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 06.03.2022.

Wędzony Łosoś – Przepis jak uwędzić

Przygotowanie „króla ryb" do wędzenia stanowi na ogół jedną z wielu tajemnic dużych wędzarni rybnych. Łososia trzeba najpierw filetować, wskutek czego powstają jego dwie połówki bez głowy, ogona, płetw i ości – haki do wędzenia filetów...
wyświetlenia: 64 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 06.03.2022.

Wędzenie Karpia – przepis

To jest ryba, której mogłeś nie rozważać wędzenia – klasyczna ryba karpiowa. Możesz pomyśleć, że ten rodzaj ryb nie jest powszechnie spożywany, nie mówiąc już o wędzeniu. Sekret, jak w przypadku każdego dobrego jedzenia, tkwi w przygotowaniu. Postępując zgodnie z tym przewodnikiem, z pewnością zdz...
wyświetlenia: 65 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 06.03.2022.

Jak wędzić pstrąga? – przepis

Łosoś, pstrąg, sum, tilapia… Wędziłem wszystkie te ryby i nie tylko. Ale gdybym był zmuszony wybrać tylko jeden rodzaj ryby do wędzenia, musiałbym wybrać pstrąga. Pstrąg jest bardzo podobny do łososia. Już samo spojrzenie na pstrąga, kolor ryby i kształt fileta sprawia, że wygląda jak mały łosoś. ...
wyświetlenia: 43 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 06.03.2022.

Węgorze wędzone po frankońsku – przepis

Chociaż jesteśmy przyzwyczajeni do wielu różnych rodzajów wędzonych ryb w sklepach i menu restauracji, węgorze słodkowodne to coś, co nie jest powszechnym widokiem w większości kraju. Jednak słodkowodne węgorze pływają w naszych kanałach i rzekach i od dawna stanowią podstawę polskiej diety – od sta...
wyświetlenia: 31 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 25.03.2021.

Wędzenie Schabu - Przepis

Przepis i kilka porad na naprawdę wyśmienity schab wędzony. Jedynym Twoim zaskoczeniem czy też rozczarowaniem będzie fakt jak łatwo go przygotować bo przecież wszystko co tak pyszne, powinno wymagać więcej zachodu....
wyświetlenia: 3876 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 25.03.2020.

Czy można wędzić mrożone ryby?

Nikt na pewno nie wpadnie na pomysł, by w najbliższym supermarkecie kupować mrożone ryby do wędzenia. Inaczej wygląda sprawa z kupowaniem w specjalistycznym sklepie rybnym makreli lub śledzi z lodówki, które często bywają surowcem do uprawiania wędzarniczego hobby. Na ogól jednakże do wędzenia uprze...
komentarze (1) wyświetlenia: 5482 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 09.01.2020.

Jak wędzić ryby – Metody wędzenia ryb

Wędzenie nad ogniskiem wymaga zawieszania ryb możliwie wysoko. Świetną pomocą w tej metodzie są kije leszczynowe, długości 1,5 m, które należy zaostrzyć z obu stron. Na jednym z końców mocuje się rybę, nadziewając ją od strony brzusznej, między skrzelami w kierunku głowy, drugi koniec kija należy wb...
wyświetlenia: 2802 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 03.01.2020.

Jak przygotować rybę do wędzenia

Jeśli ryby nie pochodzą z wód rzecznych, lecz ze stawów, gdzie są tuczone, wówczas przed ubiciem zaleca się je przetrzymać 5 dni na czczo w zbiorniku o czystym, niezamulonym dnie. Temperatura wody nie powinna przy tym przekraczać 20°C. Zgodnie z obyczajami i stosownymi przepisami prawnymi, obowiązu...
komentarze (1) wyświetlenia: 1762 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 19.04.2019.

Tabela do przygotowania solanki - Kalkulator do przygotowania solanki

Peklowanie na mokro (w solance) jest chętnie stosowane zarówno przez amatorów, jak i profesjonalistów. Można zastosować tę metodę do peklowania wszystkich mięs. Można w ten sposób przyrządzić zarówno łagodną mieszankę o niewielkiej zawartości soli, jak też bardzo słoną. Solankę możesz doprawić tak, ...
komentarze (10) wyświetlenia: 198349 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 18.04.2019.

Wędzonki wieprzowe – kilka przepisów

Ten rozdział naszego bloga nie przyniesie pełnych gotowych przepisów, ponieważ w każdej okolicy, a nawet w poszczególnych wsiach istnieją już wypróbowane doświadczenia w postaci receptur peklowania i wędzenia, przekazywane z pokolenia na pokolenie i ciągle ulepszane. Nie powinno zatem być i nie jest...
wyświetlenia: 5602 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 29.11.2018.

Przepisy na dania z szynkowara

Przygotowanie mięsnej masy: Ok. 2/3 mięsa należy pokroić w kostkę o wielkości ok. 2x2 cm, pozostałe mięso należy zmielić w młynku lub posiekać w mikserze. Z 1 dl wody, soli, mieszanki przypraw do mięsa i cukru należy przygotować marynatę, następnie należy ją wymieszać z pokrojonym mięsem....
wyświetlenia: 21639 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 27.11.2018.

Domowe wyroby nie tylko na święta - szynkowary

Przygotowując się do świąt znaczna część ludzi postanawia samemu przygotować wyroby mięsne, w tym także szynki. A gdyby tak uczynić z tego całoroczną tradycję, a nie tylko od święta? Szynki przygotowane w domowych warunkach są dużo bardziej zdrowe, ponieważ to my decydujemy o ich składzie i sposobie...
wyświetlenia: 786 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 27.11.2018.

Metody peklowania mięsa

Sam dym, choćby najlepszy, niewiele w wędzeniu mięs zdziała. Sól zatem wszędzie tam, gdzie nie można jej było łatwo pozyskać z kopalń lub morskiej wody, bywała nazywana „białym złotem". Potwierdzają to znane średniowieczne szlaki handlowe. Całymi kolumnami prowadzano jesienią konie objuczone workami...
wyświetlenia: 19343 zobacz więcej ⟶
Wyświetlanie 1 do 20 z 26 (2 stron)