Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

 

Składniki: 10 L mleka świeżego lub pasteryzowanego (nie UHT), 1g kultur bakteryjnych Gouda, 2 - 3g chlorki wapnia, 1g podpuszczki mikrobiologicznej suszonej.

Sposób wykonania:  1. Mleko podgrzej do temp. 33°C. 2. Dodaj chlorek wapnia rozpuszczony w niewielkiej ilości wody, wymieszaj. Pozostaw na 5 min. 3. Zapraw odpowiednią ilością kultury bakteryjnej. Delikatnie wymieszaj, przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę. 4. Na tym etapie możesz dodać zioła do sera. 5. Następnie dodaj podpuszczkę suszoną, wcześniej rozpuszczoną w 50ml wody o temperaturze 37°C. Dokładnie wymieszaj. Odczekaj 50 - 70 min., aż wytworzy się zwarty skrzep. Po tym czasie pokrój skrzep w kostkę o boku 1 - 1,5cm. 6. Ziarno pozostaw na 10 min., delikatnie wymieszaj i pozostaw na kolejne 10 min. 7. Następnie odlej ok 10 - 20% serwatki. W miejsce odlanej serwatki dodaj taką samą kiść wody o temp. 30°C, cały czas lekko mieszając. 8. Następnie ostrożnie i powoli dogrzewaj ziarno do 48 - 53°C, cały czas mieszając. 9. Odczekaj 15-20 min., a kiedy ser opadnie, zlej całą serwatkę. 10. Ser ugnieć delikatnie ręką. 11. Następnie przełóż do chusty serowarskiej i/lub formy do sera, umieść w prasce do sera i pozostaw do sprasowania przez 12 -16 godzin w temperaturze pokojowej. 12. Po tym czasie wyjmij ser z formy lub chusty, przełóż do solanki (1,5L wody o temperaturze 5 -15°C + 5 łyżek soli) i pozostaw na 2 - 3 dni. Można też natrzeć ser z każdej strony solą. 13. Następnie wyjmij ser z solanki, przełóż na ręcznik papierowy i talerzyk lub podkład serowarski. Pozostaw do odcieku i obeschnięcia na 2-3 dni w temp. pokojowej. Przewracaj ser dwa razy dziennie, by uzyskać równomierny efekt. Ser przechowuj w lodówce. 14. Gotowy ser możesz zaparafinować przy użyciu pędzla serowarskiego.

Sposób przechowywania: Przechowywać w temp. 2 - 8°C, a po otwarciu w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce.

Przepis na 1kg sera Feta
Składniki na ser: 10 - 10,5L pełnotłustego mleka krowiego lub owczego (nie UHT), 1g kultur serowarskich do Fety, 1g podpuszczki suszonej mikrobiologic...
Wędzonki wieprzowe – kilka przepisów
Ten rozdział naszego bloga nie przyniesie pełnych gotowych przepisów, ponieważ w każdej okolicy, a nawet w poszczególnych wsiach istnieją już wypróbow...
Zostaw komentarz