Moje konto | Witamy! Załóż konto lub


Składniki na ser: 10 - 10,5L pełnotłustego mleka krowiego lub owczego (nie UHT), 1g kultur serowarskich do Fety, 1g podpuszczki suszonej mikrobiologicznej lub 10-11 kropli podpuszczki w płynie, 2 - 3g chlorku wapnia, 1,5 łyżeczki soli.

Sposób wykonania:  1. Mleko podgrzej do temperatury 40°C. Dodaj kultury serowarskie, wymieszaj, przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę. 2.Dodaj chlorek wapnia rozpuszczony w niewielkiej ilości przegotowanej, ostudzonej wody i wymieszaj. Pozostaw na 10 min. 3. Następnie dodaj podpuszczkę w płynie lub suszoną (wcześniej rozpuszczoną w 50ml wody o temp. 37 - 38°C). Dokładnie wymieszaj i całość pozostaw na noc. 4. Wytworzony skrzep pokrój w kostkę o boku ok 3,5 - 4 cm i odstaw na ok. 20 min. 5. Po tym czasie przełóż skrzep do chusty serowarskiej i zawieś w celu samoistnego odcieku. 6. Odcedzoną serwatkę pozostaw do przygotowania solanki (1,5 L wody/serwatki o temp. 5 -15°C + 5 łyżek soli). Przechowuj ją w lodówce. 7. Masę serową po odcieku delikatnie rozetrzyj rękami na kawałki, dodaj pół łyżeczki soli i wymieszaj. 8. Następnie ser w chuście serowarskiej przełóż do foremki serowarskiej i obciąż czymś odpowiednio ciężkim lub użyj praski do sera. Ser pozostaw do odciśnięcia na cała, noc 9. Po tym czasie ser wyciągnij z foremki. Pokrój go na kawałki i pozostaw w solance przez około 2 dni, w lodówce. Jeżeli ser będzie za słony, mocz go w przegotowanej zimnej wodzie aż do uzyskania odpowiedniego smaku. 10. Ser przechowujemy w lodówce.

Sposób przechowywania: Przechowywać w temp. 2 - 8°C, a po otwarciu w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce.

Jak zrobić jogurt w domu – przepis na jogurt
Składniki: 2 L mleka (najlepiej świeżego, nie UHT), 1g kultur jogurtowych (zalecane dawkowanie w warunkach domowych: 0,5 - 1g kultur jogurtowych na 1 ...
Przepis na 1kg sera Gouda
Składniki: 10 L mleka świeżego lub pasteryzowanego (nie UHT), 1g kultur bakteryjnych Gouda, 2 - 3g chlorki wapnia, 1g podpuszczki mikrobiologicznej su...
Zostaw komentarz