Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

Domowe serowarstwo jako hobby cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród osób, które doceniają ich walory smakowe i chcą odżywiać się zdrowo. Najczęściej odróżniamy sery ze względu na ich kolor, opisując je jako białe lub żółte. Jest to jednak bardzo uproszczona klasyfikacja, ponieważ różnią się między sobą wieloma innymi czynnikami. Jakie są więc rodzaje sera?

 

Podział serów według surowca

Wszyscy wiemy, że sery produkuje się z mleka. Jest ono więc ich najważniejszym składnikiem i zarazem podstawowym kryterium podziału. Ze względu na pochodzenie mleka, można wyróżnić sery krowie, kozie i owcze. Cieszą się one największą popularnością wśród Klientów, ponieważ mają wspaniały smak a ich cena jest dosyć przystępna. Oprócz tego produkuje się sery również z mleka osła czy łosia, które są uznawane za najdroższe sery na świecie. Inna klasyfikacja obejmuje podział na rasę zwierząt, z których mleka wytwarza się sery. Wyróżnia się więc krowy typowo mleczne holsztyńsko-fryzyjskie oraz krowy rasy Jersey.

Podział ze względu na technologię produkcji

Sery różnią się między sobą również sposobem wytwarzania. W serach kwasowych skrzep powstaje w sposób naturalny - kluczową role w tym procesie odgrywa namnożona bakteria kwasu mlekowego. Do najbardziej znanych przedstawicieli tego rodzajów serów należy twaróg, który dodatkowo możemy podzielić na tłusty, półtłusty oraz chudy.Produkuje się również sery kwasowo-podpuszczkowe. Sposób ich otrzymania jest taki sam, jak w przypadku kwasowych, jednak ważna jest także podpuszczka do sera. Tym sposobem otrzymuje się serki wiejskie czy cottage cheese. Do najbardziej popularnych rodzajów należą z kolei sery podpuszczkowe, czyli takie, w których skrzep powstaje pod wpływem działania podpuszczki. Mają wyrazisty smak i aromat, a dodatkowo ich produkcja nie jest bardzo skomplikowana. Dlatego są najczęściej wytwarzane przez domowych serowarów. Na rynku dostępna jest zarówno podpuszczka zwierzęca, jak i podpuszczka roślinna.Wyróżnia się także sery zwarowe, które powstają ze zwaru, dzięki podgrzaniu serwatki pozostałej po produkcji sera. Należy do nich między innymi włoska ricotta.

Sery - rodzaj skórki i tekstura

Kolejnym kryterium podziału, który pozwala na rozróżnienie serów, jest rodzaj ich skórki. Są takie sery, które jej nie mają - są to sery świeże. Inne pokryte są pleśniową skórką, która jest wynikiem bakterii użytych do fermentacji oraz mikroflory panującej w dojrzewalni. Wyróżnia się także sery ze skórką pokrytą polioctanem, woskiem oraz pleśnią (Camembert, Brie). Z kolei sery maziowe są bardzo charakterystyczne dzięki swojemu specyficznemu aromatowi. Czerwoną skórkę uzyskuje się pielęgnując ser specjalnymi bakteriami.Ostatni podział serów opiera się na ich teksturze. Wyróżnia się sery świeże, miękkie, półtwarde oraz twarde.

Domowe serowarstwo

Wytwarzanie sera w domowych warunkach daje nie tylko ogromną satysfakcję i mnóstwo pysznych wytworów - to także gwarancja, że to co jemy, jest naturalne i zdrowe. Warto więc spróbować swoich sił w serowarstwie. Zestaw do robienia sera można niedrogo kupić w sklepie internetowym. W swoim domu można także samodzielnie wytworzyć jogurt czy kefir - wystarczy zaopatrzyć się w specjalne bakterie do jogurtu.

 

Piwne style dla początkującego piwowara
Piwowarstwo jest cudownym hobby - ćwiczy cierpliwość, daje ogromną satysfakcję i mnóstwo dobrego, sto razy lepszego niż w sklepie, piwa. Jednak domowe...
Dziczyzna - Co warto wiedzieć ?
Z historycznego punktu widzenia przyrządzanie dziczyzny jest fundamentem sztuki kulinarnej. Imigranci, praojcowie (lub pramatki) współczesnych Ameryka...
Zostaw komentarz