Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

 

1 g kultur wystarcza na 2 L mleka

Składniki: 2 L mleka (najlepiej świeżego, nie UHT), 1g kultur jogurtowych (zalecane dawkowanie w warunkach domowych: 0,5 - 1g kultur jogurtowych na 1 L mleka). Pojemniczki plastikowe lub szklane. Opcjonalne jogurtownica.

Sposób użycia: 1. Mleko podgrzej do temperatury 43 - 44°C. 2. Oblicz i odmierz dawkę kultur jogurtowych proporcjonalną do użytej przez Ciebie ilości mleka. 3. Rozpuść dawkę kultur w niewielkiej ilości mleka o temperaturze 43 - 44°C i odczekaj ok 20 minut w celu wstępnej aktywacji bakterii jogurtowych. 4. Po tym czasie dodaj uprzednio rozpuszczoną kulturę jogurtową do reszty mleka. Utrzymuj temperaturę mleka na poziomie 43 - 44°C. 5. Całość delikatnie wymieszą. 6. Czyste, wyparzone wrzątkiem pojemniczki napełnij do 3/4 objętości, szczelnie zamknij. 7. Jeśli stosujesz jogurtownice, wówczas pojemniczki wstaw do środka, na urządzeniu ustaw temperaturę 45°C i zostaw do dojrzewania na 6 - 8 godzin (jeżeli jogurt nadal jest płynny, należy wydłużyć czas dojrzewania). Po tym mesie urządzenie wyłącz. 8. Jeśli wykorzystujesz tradycyjną metodę, pozostaw pojemniczki z zaszczepionym mlekiem w ciepłym miejscu, np. przy kaloryferze, na kilkanaście godzin (najlepiej na noc). 9.Po tym czasie jogurt przełóż do lodówki i tam przechowuj do spożycia (maksymalnie 3-5 dni).

UWAGA

• optymalne pH mleka dla prawidłowego działania kultur jogurtowych mieści się w zakresie 6 - 7

• im dłuższy czas dojrzewania, tym intensywniejszy smak jogurtu

• jeżeli używamy mleka niepasteryzowanego, najpierw należy je zagotować, ochłodzić do 43 - 44°C, a następne postępować zgodnie z instrukcją. Wykorzystując bakterie jogurtowe, możesz zrobić serek jogurtowy. Dodatki: orzechy, owoce, dżem, musli itp. Dodajemy do gotowego jogurtu tuż przed spożyciem.

Sposób przechowywania: Przechowywać w temp. 2 - 8°C, a po otwarciu w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodowce.

Jak zrobić Wino Pietruszkowe ?
Wiele osób może być zaskoczonych gdy słyszy o winie z pietruszki. Czy zrobienie takiego wina jest w ogóle możliwe? Odpowiedź brzmi tak. Wino to charak...
Przepis na 1kg sera Feta
Składniki na ser: 10 - 10,5L pełnotłustego mleka krowiego lub owczego (nie UHT), 1g kultur serowarskich do Fety, 1g podpuszczki suszonej mikrobiologic...
Zostaw komentarz