Czerwony Grzybek 14.03.2019. Serowarstwo Przepis na 1kg sera Gouda Składniki: 10 L mleka świeżego lub pasteryzowanego (nie UHT), 1g kultur bakteryjnych Gouda, 2 - 3g chlorki wapnia, 1g podpuszczki mikrobiologicznej suszonej....
Czerwony Grzybek 14.03.2019. Serowarstwo Przepis na 1kg sera Feta Składniki na ser: 10 - 10,5L pełnotłustego mleka krowiego lub owczego (nie UHT), 1g kultur serowarskich do Fety, 1g podpuszczki suszonej mikrobiologicznej lub 10-11 kropli podpuszczki w płynie, 2 - 3g chlorku wapnia, 1,5 łyżeczki soli....
Czerwony Grzybek 14.03.2019. Serowarstwo Jak zrobić jogurt w domu – przepis na jogurt Składniki: 2 L mleka (najlepiej świeżego, nie UHT), 1g kultur jogurtowych (zalecane dawkowanie w warunkach domowych: 0,5 - 1g kultur jogurtowych na 1 L mleka). Pojemniczki plastikowe lub szklane. Opcjonalne jogurtownica. ...
Czerwony Grzybek 13.11.2018. Serowarstwo Klasyfikacja i rodzaje serów Domowe serowarstwo jako hobby cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród osób, które doceniają ich walory smakowe i chcą odżywiać się zdrowo. Najczęściej odróżniamy sery ze względu na ich kolor, opisując je jako białe lub żółte. Jest to jednak bardzo uproszczona klasyfikacja, ponieważ różnią s...