Miód pitny Prosty Przepis na Czwórniak Autor: Czerwony Grzybek dnia 20.02.2020. 21.02.2020. To idealny przepis dla osób, które pierwszy raz robią miód pitny. Rezultat zawsze jest dobry, a sam proces bardzo prosty. Jedyne ryzyko, jakie ponosisz, to uzależnienie od produkcji miodów. OBJĘTOŚĆ OK. 4 LITRÓW 1,15 kg miodu 1 łyżeczka (5 g) kwasku 1 łyżeczka (5 g) enzymu pektolitycznego pirosiarczyn potasu (niekoniecznie) 1 opakowanie (5-7 g) drożdży do miodów 1 łyżeczka (5 g) pożywki do drożdży 360 ml soku pomarańczowego o temperaturze pokojowej 1/4 łyżeczki (1,25 g) taniny winogronowej 1. W dużym garnku emaliowanym lub ze stali nierdzewnej wymieszaj miód z wodą w proporcji 1:2 (ilość wody możesz odmierzyć słoikiem po miodzie). Gotuj na małym ogniu 10-20 minut, zdejmując tworzącą się pianę (są to zanieczyszczenia pochodzące z miodu). 2. Ostudź płyn i przelej do plastikowego wiadra fermentacyjnego. Dodaj kwasek, enzym pektolityczny i uzupełnij wodą do objętości ok. 4L. Możesz dodać pirosiarczyn. Przykryj szczelnie i odstaw na 24 godziny. 3. W słoiku zrób „matkę" drożdżową: wymieszaj drożdże, pożywkę i 360 ml soku pomarańczowego. Zakręć słoik i potrząsaj nim energicznie przez chwilę. Odstaw na parę godzin, aż zaczyn zacznie „pracować" (wytworzą się bąbelki), a następnie wlej go do moszczu. 4. Dodaj taninę i odstaw moszcz na 5-10 dni. Zalecamy klarowanie miodu tuż po zakończeniu fermentacji burzliwej: ściągnij go za pomocą rurki do czystego balonu (ok. 4L). Po trzech, a następnie sześciu miesiącach powtórz ściąganie. Po raz ostatni ściągnij tuż przed przelaniem do butelek (mniej więcej rok od rozpoczęcia fermentacji). Zlej miód do butelek i ułóż je w chłodnej piwnicy. 5. Leżakuj co najmniej 6 miesięcy. Źródło: Pattie Vargas i Rich Gulling,”Domowy wyrób win i miodów pitnych” Prosty Przepis na Trójniak Oto prawdziwy tradycyjny trójniak: słodki, złotawy i wspaniały. Smak jest tak miodowy, że zaczniesz się rozglądać, czy w pobliżu nie kręcą się pszczoł... Czy można wędzić mrożone ryby? Nikt na pewno nie wpadnie na pomysł, by w najbliższym supermarkecie kupować mrożone ryby do wędzenia. Inaczej wygląda sprawa z kupowaniem w specjalist... Czerwony Grzybek zobacz więcej ⟶ Komentarzy: 1 Reply tomasz 21.02.2020 Dziękuję za prosty przepis, na pewno wypróbuje. Dam znać jak wyszło. Wyświetlanie 1 do 1 z 1 (1 stron) Zostaw komentarz Napis odpowiedź Imię E-mail Ocena Odpowiedź do: Komentarz Dalej