Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

Cydr od dłuższego czasu cieszy się coraz większą popularnością wśród Polaków. Można go zrobić samemu w łatwy i niedrogi sposób - wystarczy sok jabłkowy, drożdże i cukier. Jak przygotować cydr domowy? Jakie drożdże i sprzęt do cydru będą potrzebne?

Cydr domowy - gwarancja niepowtarzalnego smaku

Oczywiście, cydr można kupić niemal w każdym sklepie, jednak dopiero ten wytworzony domowym sposobem zapewnia unikatowy smak i nutę zapachową. Bardzo dużo zależy od soku jabłkowego. Najlepiej kupić sok 100% lub wykorzystać ten własnej produkcji. Warto także poeksperymentować z dodatkami do cydru, takimi jak płatki dębowe, owoce czy cynamon, kolędra i goździki, które dodatkowo wzbogacą smak.

Czy drożdże do cydru są konieczne?

Drożdże są niezbędnym składnikiem, aby wytworzył się alkohol. Przy domowej produkcji można wykorzystać drożdże dedykowane do win (cydr (2-7% alk.) jest napojem o niższej zawartości alkoholu niż wino jabłkowe (9-18% alk.) czy miodu, jednak najlepiej kupić te do cydru - gwarantują one charakterystyczny aromat. Ważne, aby drożdże miały dobrą asymilację fruktozy oraz były zdolne do fermentacji w trudnych warunkach i w szerokim zakresie temperatur. Jeśli chcemy zrobić cydr gazowany, musimy dodać cukier lub glukozę na etapie fermentacji w butelkach.

Odpowiedni sprzęt ma znaczenie

Jeśli zaczynasz swoją przygodę z domową produkcją cydru, na początek musisz zaopatrzyć się w dwa plastikowe pojemniki fermentacyjne, rurkę do fermentacji oraz specjalny kranik, który umożliwi przelanie cydru do butelek. Niezbędny będzie także cukromierz (inaczej zwany winomierzem czy hydrometrem - do sprawdzenia ekstraktu nastawu i przed rozlewem do butelek), termometr i chochla do mieszania. Przydadzą Ci się również butelki, kapsle i opcjonalnie kapslownica.

Następny krok - fermentacja cydru

Napełnij pojemnik fermentacyjny sokiem jabłkowym i dodaj drożdże. Należy zostawić trochę miejsca dla pracujących drożdży, dlatego nie napełniaj całego pojemnika (w przypadku pojemności 33 litrów, nie wlewaj więcej niż 28 litrów). Całość zamknij szczelnie pokrywką z rurką fermentacyjną z wodą, aby nadmiar gazów mógł być odprowadzany na zewnątrz. Temperaturę fermentacji powinniśmy dopasować w zależności od użytego szczepu drożdży. Zazwyczaj fermentacja powinna zachodzić w temperaturze 20-24 st. Celsjusza.

Po kilkunastu godzinach drożdże się namnożą i będą jeszcze intensywniej przerabiać sok na alkohol, o czym świadczyć będzie m.in. bulgotanie w rurce fermentacyjnej. Ten etap fermentacji cydru trwa około 5-9 dni. Następnym krokiem jest delikatne przelanie cydru (zlewamy go znad osadu soku) do drugiego pojemnika o tej samej wielkości i pozostawienie jeszcze na 7-14 dni.

Jeśli chcesz zrobić cydr "bez gazu", po upływie kilku dni rozlej go do butelek i zamknij szczelnie. Natomiast jeżeli chcesz uzyskać cydr gazowany, po przelaniu go do butelek dodaj cukru albo glukozy (dla mocno gazowanego ok. 5 gramów cukru na 0,5 litra trunku i ok. 3 gramy dla lżej gazowanego).

Dodatki można dodawać na każdym etapie fermentacji cydru oraz bezpośrednio po nalaniu do butelek.

Cydr domowy - zacznij już dziś!

Cydr własnej produkcji ma niepowtarzalny smak i aromat oraz posiada właściwości zdrowotne (napój alkoholowy na bazie jabłek wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwutleniające). Jego przygotowanie nie jest czasochłonne i nie wymaga znaczących środków - to właśnie dlatego coraz więcej Polaków zaczyna go robić w swoich domach. Najważniejszy jest 100% sok jabłkowy, i odpowiednie drożdże do cydru przeprowadzenie procesu fermentacji. Po upływie niespełna miesiąca można się już cieszyć własnym domowym cydrem!

 

Wędzimy mięsa i ryby. Jak się do tego zabrać?
Wędzenie to metoda konserwacji mięsa, przetworów mięsnych oraz ryb za pomocą dymu drzewnego, dzięki któremu mają one charakterystyczny kolor i zapach ...
Zostaw komentarz