Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

Piwowarstwo jest cudownym hobby - ćwiczy cierpliwość, daje ogromną satysfakcję i mnóstwo dobrego, sto razy lepszego niż w sklepie, piwa. Jednak domowego wytwarzania trunków, tak jak wszystkiego, także trzeba się nauczyć. Co uwarzyć na samym początku, aby się nie zrazić i żeby wyszło dobre piwo? Na co trzeba uważać? Czy sam sprzęt piwowarski i drożdże do piwa wystarczą?

 

Stout

 

 

Stout jest jednym z najbardziej polecanych stylów piwowarstwa na samym początku swojej przygody z wytwarzaniem domowego piwa. Jest łatwe w przygotowaniu, ponieważ najczęściej zaciera się je infuzyjnie. Na samym początku trzeba podgrzać wodę do nie mniej niż 66 stopni i nie więcej niż 68, następnie wrzucić ześrutowany słód i co jakiś czas delikatnie mieszać, sprawdzając, czy temperatura się utrzymuje w wyżej podanych granicach.

Jeśli nie, można na chwilę włączyć palnik.Jest również bardzo praktyczne, ponieważ nawet jeśli piwo wyjdzie zbyt mętne, jego mocno ciemna barwa sprawi, że nie będzie tego widać. Styl, jaki posiada stout jest niezwykle wyrazisty, charakteryzuje się również intensywnym aromatem, który lekko przypomina paloną kawę. Z tego powodu gwarantuje przyjemne doznania osobom, które mają dość typowego piwa ze sklepowej półki.Przy jego wytwarzaniu należy jedynie uważać, aby nie dodać zbyt dużej ilości palonych słodów. W przeciwnym razie piwo będzie zbyt kwaskowate i będzie pachniało spalenizną.

 

American Pale Ale

 

 

W tym stylu piwowarskim kluczowy jest amerykański chmiel. To właśnie on dostarcza piwu tego niesamowitego aromatu, którym wszyscy miłośnicy domowego warzenia się zachwycają. Jest dobry dla początkujących piwowarów, ponieważ czas między warzeniem piwa a jego degustacją nie jest długi.

Dzięki temu mogą oni szybko dowiedzieć się, co zrobili świetnie, a co wymaga jeszcze dopracowania i zaspokoić naturalną ciekawość.Najczęściej popełnianym błędem przy własnej produkcji American Pale Ale jest dodawanie zbyt dużej ilości chmielu np. Citra, Simcoe, Cascade. Jednak jego amerykańska odmiana jest naprawdę mocna i daje sporą dawkę goryczki, co nie wszystkim będzie odpowiadało, dlatego należy uważać. Przy warzeniu nie powinno się też zapominać o podbudowie słodowej - wytworzy ona idealną kontrę dla goryczki.

 

Weizen (piwo pszeniczne)

 

 

Jednym z prostszych stylów warzenia na początek przygody z piwowarstwem jest Weizen (piwo pszeniczne swoją drogą ma bardzo wielu zwolenników). W tym gatunku kluczową rolę odgrywają odpowiednie drożdże np. Fermentis Safbrew WB-06, a dopiero na dalszym planie znajduje się słód pszeniczny.

To właśnie dzięki nim Weizen posiada tak charakterystyczny aromat goździka i nutę banana. Dodatkową zaletą jest fakt, że fermentacja tego piwa może przebiegać w nieco niższych temperaturach.Powinien on być zdecydowanie mętny, więc jako początkujący piwowar nie będziesz musiał się przejmować brakiem klarowności - jest to duże ułatwienie. Należy jednak uważać z filtracją zacieru. Piwa tego rodzaju powinny być mocno nagazowane, nie można jednak dodać do butelek za dużo cukru, ponieważ wybuchną.

Przygotowanie osłonki do wyrobu kiełbas
Przygotowanie osłonki do wyrobu kiełbas. Instrukcja dotyczy tradycyjnych osłonek, zabezpieczonych solą lub solanką. Jeśli te, z których korzystasz, są...
Klasyfikacja i rodzaje serów
Domowe serowarstwo jako hobby cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród osób, które doceniają ich walory smakowe i chcą odżywiać się zdrowo. Na...
Komentarzy: 1
Marcin Marć
Marcin Marć
26.10.2018

Stout będzie najlepszy, ponieważ ciemne słody przykryją ewentualne wady.

Marek
Marek
16.11.2018

Dzięki za radę Marcin, to robię Stouta

Wyświetlanie 1 do 1 z 1 (1 stron)
Zostaw komentarz