Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

 

 

Warzenie własnego piwa – od czego zacząć?

Produkcji domowego piwa trzeba się po prostu nauczyć, tak jak wszystkiego innego. Potrzebne są jedynie ogromne chęci, cierpliwość, trochę wolnego miejsca w domu oraz podstawowy i niedrogi sprzęt piwowara.Naukę samodzielnego warzenia trunków najlepiej zacząć od brewkitów. Niesłusznie są one krytykowane - jeżeli komuś nie wyszło z nich dobre i smaczne piwo, jest to wyłączna wina piwowara. Musiał on popełnić błędy takie jak zbyt wysoka temperatura fermentacji, zbyt krótka fermentacja czy nienależyta higiena w trakcie produkcji. Żadne pierwsze piwo nie będzie znakomite – trzeba próbować i popełniać błędy.Warto skorzystać na początku z brewkitów, ponieważ znacznie ułatwiają proces produkcji. Będziemy mieli też szansę przekonać się, czy to zajęcie jest dla nas, zanim zainwestujemy w profesjonalny sprzęt czy droższe surowce.

Kilka słów o brewkicie...

 

Dla niewtajemniczonych – brewkit to nic innego, jak nachmielone ekstrakty słodowe. Powstaje z 80% brzeczki piwnej w postaci gęstego syropu z dodatkiem chmielu. Ekstrakt ten znajduje się w puszce, do której najczęściej dołączona jest saszetka z drożdżami oraz instrukcja warzenia. Nachmielone ekstrakty słodowe przygotowane są z odpowiedniej kompozycji słodów, które pozwalają na uwarzenie piwa w konkretnym gatunku. Dostępne są dwa rodzaje brewkitów: z cukrem pozwalającym na fermentację alkoholową oraz bez niego.W Polsce zdecydowanie najpopularniejszy jest Coopers Brew Kit, choć na rynku dostępnych jest wiele brewkitów. I to właśnie na nim będziemy się uczyć robić swoje własne, pierwsze piwo. Poznaj kolejne etapy produkcji domowego piwa. Wcześniej warto zaopatrzyć się w nachmielone ekstrakty słodowe australijskiej firmy Coopers - są bardzo dobrej jakości i dają przepyszne piwo.

Przygotowanie brzeczki do fermentacji

Ten etap produkcji własnego piwa trwa około 45 minut.Najpierw musisz zanurzyć puszkę Coopers Brew Kit na dziesięć minut w gorącej wodzie. Ten zabieg sprawi, że łatwiej Ci będzie przelać gęsty syrop z puszki. W międzyczasie wlej 2 litry wody do garnka o pojemności około 6 litrów. Wsyp cukier zgodnie z instrukcją na puszce - możesz też użyć glukozy, która dodatkowo złagodzi smak piwa.Gdy w wodzie rozpuści się cukier, wlej do garnka syrop  Coopers Brew Kit. Całość gotuj nie dłużej niż 15 minut na wolnym ogniu uważając, aby nie przypalić brzeczki. Jej gotowanie nie jest konieczne, jednak zagotowanie roztworu zmniejsza ryzyko zakażenia brzeczki, nie zmieni natomiast jakości przyszłego piwa.Umyj i zdezynfekuj pojemnik fermentacyjny o minimalnej pojemności 30 litrów. W celu odkażania najczęściej stosuje się pirosiarczyn sodu,  pirosiarczyn potasu lub OXI. Wystarczy jednak dokładnie umyć fermentator, a następnie opłukać go gorącą wodą powyżej 65 stopni.

Następny etap - fermentacja brzeczki

Czas trwania fermentacji brzeczki wynosi od 5 do 7 dni.Kolejnym krokiem jest przelanie roztworu z garnka do pojemnika fermentacyjnego i uzupełnij całość wodą do objętości 23 litrów. Najlepsza będzie ta przegotowana lub niskozmineralizowana ze sklepu (można kupić w butelkach 5 litrowych). W momencie, gdy temperatura brzeczki będzie mniejsza niż 28 stopni, wsyp do fermentatora drożdże z saszetki, która była załączona z puszką Coopers Brew Kit. Nie może być ona wyższa, ponieważ zabije drożdże i piwo się nie uda.Następnie musisz zamknąć szczelnie fermentator, zatykając górny otwór rurką fermentacyjną. Do rurki nalej troszkę wody, a brzegi pojemnika fermentacyjnego posmaruj olejem jadalnym,Tak przygotowany fermentator pozostaw w temperaturze 19-24 stopnie na 5 do 7 dni. Po 12 godzinach rozpocznie się proces fermentacji. Nie zapomnij ustawić pojemnika tak, aby nie przeszkadzał członkom rodziny i aby nikt go nie uszkodził czy nie zakłócił fermentacji. Musi Ci być również wygodnie przy przelewaniu młodego piwa do butelek bez poruszania fermentatorem, aby nie podniósł się z dna osad drożdży.

Etap rozlewu młodego piwa i refermentacji

 

Niżej opisane czynności zajmują 14 dni i dłużej.Przygotuj około pięćdziesięciu czystych i zdezynfekowanych najlepiej szklanych butelek o pojemności 0,5l. Mogą one być również plastikowe PET, jednak wtedy piwo może być przechowywane nie dłużej niż 6 miesięcy.Do każdej butelki dodaj po pół łyżeczki cukru lub glukozy i przelej do nich młode piwo. Pamiętaj, że zbyt duża ilość cukru może prowadzić do eksplozji butelki.Następnie zamknij szczelnie butelki metalowymi kapslami (muszą być nowe i zdezynfekowane) przy użyciu kapslownicy i wstrząsaj, aby cukier się rozpuścił.Odstaw później butelki z młodym piwem, aby przeszły proces nagazowania. Cukier doprowadzi do wytworzenia dwutlenku węgla CO2 i zwiększy zawartość alkoholu o mniej więcej 0,3%.

Najbardziej wyczekiwany moment – degustacja!

Piwo po 14 dniach od butelkowania jest już odpowiednio nagazowane i może być spożywane. Najlepiej odczekać jednak około dwa miesiące - piwo będzie miało wtedy już wyrazisty smak i aromat. Na dnie butelek będzie widoczny naturalny osad drożdżowy. Przez to piwo będzie utrzymywało wysoką jakość nawet przez 18 miesięcy.Na zdrowie!

 

 

Wino z mleczu? Przepis na wino z mniszka lekarskiego
Mniszek lekarski przez przez większość ludzi uważany jest za chwast. Jednak ekologicznie nastawieni rolnicy, zamiast go tępić, znaleźli lepszy sposób...
Przepis na 5kg kiełbasy Chorizo w stylu hiszpańskim.
Chorizo suszone to najpopularniejsza odmiana tej kiełbasy. Jest to tradycyjna hiszpańska kiełbasa produkowana z mięsa wieprzowego. Charakterystyczny m...
Komentarzy: 1
Dawid Pająk
Dawid Pająk
26.10.2018

Brewkity Coopers naprawdę świetnie dają radę.

Wyświetlanie 1 do 1 z 1 (1 stron)
Zostaw komentarz