Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

Poradnik | czerwonygrzybek.pl

Poradnik | czerwonygrzybek.pl

 

Samodzielna produkcja alkoholi jest naszą pasją, dlatego chętnie podzielimy się z Wami wszystkimi tajnikami tego procesu, podpowiemy jaki sprzęt będzie Wam potrzebny i co możecie zrobić, aby zmodyfikować przepis do Waszych preferencji. Mamy nadzieję, że załapiesz naszego bakcyla. Nic nie smakuje tak dobrze, jak pierwsza butelka własnego alkoholu!

Domowe wędzenie daje nie tylko pyszną i zdrową szynkę, kiełbasę czy rybę, ale przede wszystkim ogromną satysfakcję. Jeśli chcesz zacząć swoją przygodę z domowym wędzeniem, nie mogłeś trafić lepiej. Znajdziesz tu wszystko, co powinieneś wiedzieć!

Czerwony Grzybek 06.03.2022.

Ryby polecane do wędzenia – Jakie ryby wędzić ?

Ochrona ryb jest integralną częścią każdej kultury żeglarskiej. W ciągu tysięcy lat suszenia, solenia i wędzenia ryb technika ta rozwinęła się do tego stopnia, że niegdyś zwykła żywność stała się przysmakiem. W tym artykule przyjrzyjmy się rybom które można wędzić....
wyświetlenia: 379 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 06.03.2022.

Jak wędzić mekrelę – Przepis

Wędzona makrela jest prawdopodobnie tak samo smaczna jak łosoś. Jest to dość śmiałym twierdzeniem, ale mam nadzieję, że jeśli uda ci się zdobyć trochę świeżej makreli i spróbować tej techniki, wkrótce się zgodzisz. Podczas gdy Król Ryb (łosoś) sprzedaje się w sprzedaży detalicznej po cenie, na którą...
wyświetlenia: 271 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 06.03.2022.

Wędzony Łosoś – Przepis jak uwędzić

Przygotowanie „króla ryb" do wędzenia stanowi na ogół jedną z wielu tajemnic dużych wędzarni rybnych. Łososia trzeba najpierw filetować, wskutek czego powstają jego dwie połówki bez głowy, ogona, płetw i ości – haki do wędzenia filetów...
wyświetlenia: 236 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 06.03.2022.

Wędzenie Karpia – przepis

To jest ryba, której mogłeś nie rozważać wędzenia – klasyczna ryba karpiowa. Możesz pomyśleć, że ten rodzaj ryb nie jest powszechnie spożywany, nie mówiąc już o wędzeniu. Sekret, jak w przypadku każdego dobrego jedzenia, tkwi w przygotowaniu. Postępując zgodnie z tym przewodnikiem, z pewnością zdz...
wyświetlenia: 486 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 06.03.2022.

Jak wędzić pstrąga? – przepis

Łosoś, pstrąg, sum, tilapia… Wędziłem wszystkie te ryby i nie tylko. Ale gdybym był zmuszony wybrać tylko jeden rodzaj ryby do wędzenia, musiałbym wybrać pstrąga. Pstrąg jest bardzo podobny do łososia. Już samo spojrzenie na pstrąga, kolor ryby i kształt fileta sprawia, że wygląda jak mały łosoś. ...
wyświetlenia: 547 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 06.03.2022.

Węgorze wędzone po frankońsku – przepis

Chociaż jesteśmy przyzwyczajeni do wielu różnych rodzajów wędzonych ryb w sklepach i menu restauracji, węgorze słodkowodne to coś, co nie jest powszechnym widokiem w większości kraju. Jednak słodkowodne węgorze pływają w naszych kanałach i rzekach i od dawna stanowią podstawę polskiej diety – od sta...
wyświetlenia: 109 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 25.03.2021.

Wędzenie Schabu - Przepis

Przepis i kilka porad na naprawdę wyśmienity schab wędzony. Jedynym Twoim zaskoczeniem czy też rozczarowaniem będzie fakt jak łatwo go przygotować bo przecież wszystko co tak pyszne, powinno wymagać więcej zachodu....
wyświetlenia: 4537 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 08.07.2020.

Kalkulator Winiarski – Oblicz skład wina ...

Nie wierz ile dodać cukru i wody do wina? Robisz wino wieloowocowe i nie wierz jak dobrać proporcję owoców? Jaką moc ma Twoje wino? Nie martw się ! W odpowiedzi na te pytania pomoże Ci ten kalkulator. Sam ustal skład owocowy swojego wina, moc procenów oraz stopień słodkości wina a nasz kalkulator w...
wyświetlenia: 5285 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 25.03.2020.

Czy można wędzić mrożone ryby?

Nikt na pewno nie wpadnie na pomysł, by w najbliższym supermarkecie kupować mrożone ryby do wędzenia. Inaczej wygląda sprawa z kupowaniem w specjalistycznym sklepie rybnym makreli lub śledzi z lodówki, które często bywają surowcem do uprawiania wędzarniczego hobby. Na ogól jednakże do wędzenia uprze...
komentarze (1) wyświetlenia: 6289 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 20.02.2020.

Prosty Przepis na Trójniak

Oto prawdziwy tradycyjny trójniak: słodki, złotawy i wspaniały. Smak jest tak miodowy, że zaczniesz się rozglądać, czy w pobliżu nie kręcą się pszczoły. Ponieważ dodatkiem smakowym jest wyłącznie miód, dla równowagi trzeba dodać taniny. Jeśli tego nie zrobisz, słodycz może okazać się nie do zniesien...
komentarze (3) wyświetlenia: 3226 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 09.01.2020.

Jak wędzić ryby – Metody wędzenia ryb

Wędzenie nad ogniskiem wymaga zawieszania ryb możliwie wysoko. Świetną pomocą w tej metodzie są kije leszczynowe, długości 1,5 m, które należy zaostrzyć z obu stron. Na jednym z końców mocuje się rybę, nadziewając ją od strony brzusznej, między skrzelami w kierunku głowy, drugi koniec kija należy wb...
wyświetlenia: 3067 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 03.01.2020.

Jak przygotować rybę do wędzenia

Jeśli ryby nie pochodzą z wód rzecznych, lecz ze stawów, gdzie są tuczone, wówczas przed ubiciem zaleca się je przetrzymać 5 dni na czczo w zbiorniku o czystym, niezamulonym dnie. Temperatura wody nie powinna przy tym przekraczać 20°C. Zgodnie z obyczajami i stosownymi przepisami prawnymi, obowiązu...
komentarze (1) wyświetlenia: 2021 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 06.06.2019.

Przepis na słodkie wino malinowe

Maliny są delikatne, ale mają bardzo wyraźny smak. Wino z nich będzie przejrzyste i intensywnie czerwone; możesz też też zrobić wino z jasnych malin – będzie miało złotawą barwę. Pamiętaj tylko, by użyć wyłącznie dojrzałych owoców. Nawet kilka zielonych malin może zepsuć smak wina....
wyświetlenia: 3088 zobacz więcej ⟶
Wyświetlanie 1 do 20 z 57 (3 stron)