Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

Zadaj pytanie

  • Podpiwek Łódzki z drożdżami

Podpiwek Łódzki z drożdżami

  • 6.90zł

  • Marka: Biowin
  • |
  • Model: Podpiwek - łódzki
  • |
  • Stan magazynowy: Dostępny

Wysyłki i kurierzy
Zadaj pytanie


 

Wystarcza na 5 - 10 L wspaniałego i orzeźwiającego podpiwku. 

Do opakowania dołączono saszetkę drożdży do podpiwku. 

Sposób przyrządzenia:

1. Zawartość opakowania wsyp do 5 - 10 L wody, doprowadź do wrzenia 

i gotuj przez 10 min na małym ogniu. 2. Następnie filtruj przez gazę lub płótno.

3. Dodaj cukier: 250 g/5L- 500 g/10L i dokładnie wymieszaj.

4. Płyn wystudź.

5. Dodaj zawartość załączonej do opakowania saszetki drożdży do podpiwku. Pozostaw na 10-15 minut w celu uwodnienia drożdży, a następnie wymieszaj.

6. Płyn przelej do butelek plastikowych, do 2/3 ich wysokości, po czym każdą zgnieć w taki sposób, aby płyn wypełnił ją po szyjkę (drożdże pracując rozszerzą butelki) i zakręcić nakrętką.

7. Fermentację prowadź w temperaturze pokojowej przez 2 - 3 dni, następnie podpiwek przenieś w chłodniejsze miejsce.*

8. Gotowy podpiwek można przechowywać w lodówce ok. 1 tygodnia.

*W czasie fermentacji obserwować stopień nagazowania w butelce - jeżeli jest zbyt duży (butelka nie daje się nagnieść), delikatnie ją odgazować. 

Najlepiej smakuje schłodzony!

Podpiwek - najstarszy polski prebiotyk.

Dzięki użyciu tylko naturalnych składników otrzymujemy niskoalkoholowy napój o właściwościach probiotycznych. Zawartość polifenoli i kwasu fitynowego, związków wykazujących właściwości przeciwutleniające i hamujące powstawanie wolnych rodników jest na poziomie porównywalnym do „osławionej zielonej herbaty”.

Cykoria jest najcenniejszym źródłem inuliny, substancji o udowodnionych właściwościach prebiotycznych; stymuluje wzrost korzystnej mikroflory przewodu pokarmowego, powoduje obniżenie poziomu złego cholesterolu i lipidów w krwi, usprawnia pracę przewodu pokarmowego, redukuje toksyczne metabolity.

Użycie do fermentacji podpiwka drożdży piwnych, których właściwości probiotyczne są już udowodnione oraz brak pasteryzacji wzbogaca go o pełne spektrum witamin z grupy B, witaminy H, kwasu pantotenowego i foliowego oraz najcenniejsze w pełni przyswajalne mikroelementy takie jak; chrom, selen, cynk.

Naturalny podpiwek dzięki właściwościom prebiotycznym i probiotycznym w pełni zasługuje na określenie synbiotyk.

Podpiwek - smak dzieciństwa. Dlaczego pamiętamy smak podpiwku jako słodki? Dlatego, że jako dzieci dostawaliśmy go do picia nie w pełni przefermentowany. Dorośli raczyli się nim już wtedy kiedy fermentacja została zakończona i miał 2-3% alkoholu.

 

 

Powiązane produkty

Drożdże Piwowarskie - Saflager S-23

Drożdże Piwowarskie - Saflager S-23

Suche drożdże dolnej fermentacji.Szczep jest używany w browarach przemysłowych w Europie zachodniej ..

24.92zł

Pojemnik Fermentacyjny 33L z podziałką + Pokrywka

Pojemnik Fermentacyjny 33L z podziałką + Pokrywka

Pojemnik Fermentacyjny 33L Pojemnik fermentacyjny (fermentator) wykonany jest z wysokiej jakośc..

34.99zł

Recenzje (1)


Napisz recenzję

Zła
Dobra

Tagi: Podpiwek