Twój koszyk jest pusty!
(6)
Pokaż innym zdjęcie produktu wykonane przez Ciebie!
Dobrze jest zobaczyć, jak różne produkty sprawdzają się "w akcji".
Sprawdzamy każde zdjęcie przed jego publikacją i zastrzegamy sobie prawo do odrzucenia zdjęć lub komentarzy bez podania powodu.
Podpiwek kujawski to prosty, pyszny napój, który tylko z pozoru jest trudny w przygotowaniu.
Podpiwek to dla wielu powrót do lat dzieciństwa.
Wspomnienie wielkanocnych spotkań i wakacyjnych biwaków nierozerwalnie wiąże się ze smakiem kultowego podpiwka kujawskiego .
Sposób przyrządzania:
Zawartość paczki wsypać do 10 litrów wrzącej wody, gotować 10 minut. Przecedzić przez płótno i ostudzić. Rozmieszać 5g świeżych drożdży w 1/2 szklanki płynu, wlać do podpiwka i dodać 500-600 g cukru. Wymieszać i rozlać do butelek ze szczelnym korkiem. Odstawić zimą na 5 dni, latem na 3 dni. Pierwszy dzień trzymać w ciepłym miejscu, potem w chłodniejszym
Składniki
burak, jęczmień, cykoria - prażone, cukier, chmiel, regulatory kwasowości: difosforany, kwas cytrynowy
Podpiwek - najstarszy polski prebiotyk.
Dzięki użyciu tylko naturalnych składników otrzymujemy niskoalkoholowy napój o właściwościach probiotycznych. Zawartość polifenoli i kwasu fitynowego, związków wykazujących właściwości przeciwutleniające i hamujące powstawanie wolnych rodników jest na poziomie porównywalnym do „osławionej zielonej herbaty”.
Cykoria jest najcenniejszym źródłem inuliny, substancji o udowodnionych właściwościach prebiotycznych; stymuluje wzrost korzystnej mikroflory przewodu pokarmowego, powoduje obniżenie poziomu złego cholesterolu i lipidów w krwi, usprawnia pracę przewodu pokarmowego, redukuje toksyczne metabolity.
Użycie do fermentacji podpiwka drożdży piwnych, których właściwości probiotyczne są już udowodnione oraz brak pasteryzacji wzbogaca go o pełne spektrum witamin z grupy B, witaminy H, kwasu pantotenowego i foliowego oraz najcenniejsze w pełni przyswajalne mikroelementy takie jak; chrom, selen, cynk.
Naturalny podpiwek dzięki właściwościom prebiotycznym i probiotycznym w pełni zasługuje na określenie synbiotyk.
Podpiwek - smak dzieciństwa. Dlaczego pamiętamy smak podpiwku jako słodki? Dlatego, że jako dzieci dostawaliśmy go do picia nie w pełni przefermentowany. Dorośli raczyli się nim już wtedy kiedy fermentacja została zakończona i miał 2-3% alkoholu.
Drożdże Piwowarskie Brewferm – Top 6gUniwersalne drożdże górnej fermentacji.Szybki czas aktywacji ok..
19.90zł
Pojemnik Fermentacyjny 33L Pojemnik fermentacyjny (fermentator) wyk..
59.00zł
Drożdże Piwowarskie Brewferm – Top 6g Uniwersalne drożdże górn..
46.75zł
Super podwpiwek smak dzieciństwa
Niezapomniany smak dzieciństwa - nic dodać, nic ująć.
Wystarczą drożdże i cukier.
Rodzice się bardzo ucieszyli kiedy kupiłam im ten podpiwek. Nie wiem czym bardzej tym, że poczują smak podpiwku z lat dzieciństawa czy raczej, że zobaczyli szatę grficzną podpiwku :)
Smaczny napój, smak dzieciństwa. Jest to dokładnie ten sam podpiwek, który piłem za gnoja.
Tagi: Podpiwek