Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

Zadaj pytanie

Podpiwek Kujawski - Delecta

  • 6.90zł

  • Marka: Biowin
  • |
  • Model: Podpiwek - łódzki
  • |
  • Stan magazynowy: Dostępny

Wysyłki i kurierzy
Zadaj pytanie


 

Podpiwek kujawski to prosty, pyszny napój, który tylko z pozoru jest trudny w przygotowaniu. 

Podpiwek to dla wielu powrót do lat dzieciństwa. 

Wspomnienie  wielkanocnych spotkań  i wakacyjnych biwaków nierozerwalnie wiąże się ze smakiem kultowego podpiwka kujawskiego .

Sposób przyrządzania:

Zawartość paczki wsypać do 10 litrów wrzącej wody, gotować 10 minut. Przecedzić przez płótno i ostudzić. Rozmieszać 5g świeżych drożdży w 1/2 szklanki płynu, wlać do podpiwka i dodać 500-600 g cukru. Wymieszać i rozlać do butelek ze szczelnym korkiem. Odstawić zimą na 5 dni, latem na 3 dni. Pierwszy dzień trzymać w ciepłym miejscu, potem w chłodniejszym

Składniki

burak, jęczmień, cykoria - prażone, cukier, chmiel, regulatory kwasowości: difosforany, kwas cytrynowy

Podpiwek - najstarszy polski prebiotyk.

Dzięki użyciu tylko naturalnych składników otrzymujemy niskoalkoholowy napój o właściwościach probiotycznych. Zawartość polifenoli i kwasu fitynowego, związków wykazujących właściwości przeciwutleniające i hamujące powstawanie wolnych rodników jest na poziomie porównywalnym do „osławionej zielonej herbaty”.

Cykoria jest najcenniejszym źródłem inuliny, substancji o udowodnionych właściwościach prebiotycznych; stymuluje wzrost korzystnej mikroflory przewodu pokarmowego, powoduje obniżenie poziomu złego cholesterolu i lipidów w krwi, usprawnia pracę przewodu pokarmowego, redukuje toksyczne metabolity.

Użycie do fermentacji podpiwka drożdży piwnych, których właściwości probiotyczne są już udowodnione oraz brak pasteryzacji wzbogaca go o pełne spektrum witamin z grupy B, witaminy H, kwasu pantotenowego i foliowego oraz najcenniejsze w pełni przyswajalne mikroelementy takie jak; chrom, selen, cynk.

Naturalny podpiwek dzięki właściwościom prebiotycznym i probiotycznym w pełni zasługuje na określenie synbiotyk.

Podpiwek - smak dzieciństwa. Dlaczego pamiętamy smak podpiwku jako słodki? Dlatego, że jako dzieci dostawaliśmy go do picia nie w pełni przefermentowany. Dorośli raczyli się nim już wtedy kiedy fermentacja została zakończona i miał 2-3% alkoholu.

 

Powiązane produkty

Drożdże Piwowarskie  – Top 6g

Drożdże Piwowarskie – Top 6g

Drożdże Piwowarskie Brewferm – Top 6gUniwersalne drożdże górnej fermentacji.Szybki czas aktywacji ok..

(1)

8.50zł

Pojemnik Fermentacyjny 33L z podziałką + Pokrywka

Pojemnik Fermentacyjny 33L z podziałką + Pokrywka

Pojemnik Fermentacyjny 33L Pojemnik fermentacyjny (fermentator) wykonany jest z wysokiej jakośc..

34.99zł

Drożdże Piwowarskie  – Top 6g - 3szt

Drożdże Piwowarskie – Top 6g - 3szt

    Drożdże Piwowarskie Brewferm – Top 6g Uniwersalne drożdże górn..

23.00zł

Recenzje (5)

Sylwia 28.10.2020

Niezapomniany smak dzieciństwa - nic dodać, nic ująć.

prosto 13.05.2020

Wystarczą drożdże i cukier.

Ela 13.12.2018

Rodzice się bardzo ucieszyli kiedy kupiłam im ten podpiwek. Nie wiem czym bardzej tym, że poczują smak podpiwku z lat dzieciństawa czy raczej, że zobaczyli szatę grficzną podpiwku :)

3 osób uznało recenzję za pomocną.
Ja Pirat 13.12.2018

Smaczny napój, smak dzieciństwa. Jest to dokładnie ten sam podpiwek, który piłem za gnoja.

2 osób uznało recenzję za pomocną.
Michał piwowar 12.12.2018

Podpiwek ulubiony smak dzieciństwa oczywiście zaraz po ptysiu i maślance
Obowiązkowy napój na świeta Bożego Narodzenia i Wielkiej nocy.
NO i lato bez podpiwka to nie lato.

4 osób uznało recenzję za pomocną.

Napisz recenzję

Zła
Dobra

Tagi: Podpiwek