Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

Zadaj pytanie

Pirosiarczyn potasu 1kg

  • 42.84zł

  • Marka: Spirit Ferm
  • |
  • Model: Stabilizator do wina
  • |
  • Stan magazynowy: Dostępny

Wysyłki i kurierzy
Zadaj pytanie


 

 

Potrzebujesz produktu idealnego do stabilizacji bardzo dużej ilości win, soków i moszczów owocowych oraz płukania sprzętu winiarskiego lub piwowarskiego? To 1 kg opakowanie pirosiarczynu potasu będzie idealnym wyborem! 

  • Do płukania sprzętu winiarskiego i piwowarskiego - zapewnia idealną czystość sprzętów wykorzystywanych podczas fermentacji.
  • Do stabilizacji soków i moszczów owocowych - zapobiega rozwojowi bakterii, pleśni i dzikich drożdży.
  • Do stabilizacji win -zabezpiecza przed utlenieniem, stabilizuje barwę i klarowność win.
  • Do zatrzymania fermentacji - dodatek pirosiarczynu skutecznie niszczy komórki drożdży, stosowany może być jako stoper fermentacji.
  • Bezpieczny dla zdrowia - pirosiarczyn potasu jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym, winiarskim i piwowarskim. Stosowany zgodnie z instrukcją jest w pełni bezpieczny.

Pirosiarczyn potasu to środek stosowany powszechnie w przemyśle winiarskim oraz piwowarskim. Zapobiega on rozwojowi niekorzystnej mikloflory w moszczach poddawanych fermentacji. Pirosiarczyn potasu zabezpiecza nastawy winiarskie przed zakażeniem i eliminuje obecność tzw. drożdży dzikich.

Stosowany do gotowych win, zatrzymuje fermentację, stabilizuje barwę oraz klarowność.

Pirosiarczyn potasu to również doskonały środek odkażający, służący do płukania sprzętu winiarskiego, piwowarskiego czy gorzelniczego. Wybierając ten produkt otrzymasz opakowanie 1kg!

 

Sposób użycia:

W zależności od zastosowania środka:

1. do stabilizacji moszczu: 1 g na 10 L moszczu. Odpowiednią porcję rozpuść w 50-100 ml wody, następnie dodaj do nastawu i dokładnie wymieszaj.

2. do stabilizacji wina przed zlaniem wina w butelki: 1g na 10 L wina. Odpowiednią porcję rozpuść się w 50-100 ml wody, następnie dodaj do nastawu i dokładnie wymieszaj.

3. do płukania sprzętu: 10 g na 2 L wody. Tak przygotowanym roztworem płucz balony, pojemniki fermentacyjne, butelki, prasy, beczki, wcześniej umyte z użyciem detergentów i wypłukane wodą. Po płukaniu pirosiarczynem potasu nie używaj ponownie wody.

 

Roztwór pirosiarczynu potasu jest nietrwały, dlatego należy przygotować go tuż przed jego użyciem. Po przepłukaniu roztwór nie nadaje się do ponownego zastosowania. Ze względu na charakterystyczny, ostry zapach siarkowy zaleca się stosowanie produktu wyłącznie w dobrze wentylowanych pomieszczeniach.

Po co siarkować wina domowe ? 

Siarkowanie wina przeprowadza się, gdy chcemy uchronić wino od zepsucia oraz gdy zamierzamy leżakować, przechowywać wino przez wiele lat.  Dwutlenek siarki SO2 ma działanie bakteriobójcze i jest najczęściej stosowanym w winiarstwie konserwantem. Należy się pozbyć niepoprawnego przekonania, że siarka to coś złego i tylko wina z PRL-u były siarkowane.   

Pirosiarczyn potasu - Dodawać czy nie?

Powiązane produkty

Pektoenzym 5g

Pektoenzym 5g

    Pektoenzym 5g   Enzym produkowany dla przemysłu spożywc..

5.60zł

Próbnik piwowarski

Próbnik piwowarski

Pipeta ta ułatwia pobieranie próbek do analizy stężenia cukrów w nastawie winiarskim, brzeczce lub s..

(2)

25.00zł

Drożdże Bioferm DOUX do win słodkich

Drożdże Bioferm DOUX do win słodkich

    Suche drożdże aktywne do fermentacji wina o większej zawartości cukru res..

(2)

28.75zł

Wędzarnia Balkonowa z regulacją pojemności

Wędzarnia Balkonowa z regulacją pojemności

Porcja dla każdego – wędzarnia z regulacją pojemności pozwoli Ci na przy..

(1)

343.50zł

Recenzje (1)

Ardek 07.11.2018

Wszysko ok, ekspresowa wysyłka


Napisz recenzję

Zła
Dobra

Tagi: stoper fermentacji, pirosiarczyn potasu, siarka,