Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

Zadaj pytanie

Pirosiarczyn potasu 100g

  • 8.90zł

  • Model: Stabilizator do wina
  • |
  • Stan magazynowy: Dostępny

Wysyłki i kurierzy
Zadaj pytanie


Potrzebujesz produktu idealnego do stabilizacji win, soków i moszczów owocowych oraz płukania sprzętu winiarskiego lub piwowarskiego? To 100 g opakowanie pirosiarczynu potasu będzie idealnym wyborem! 

  • Do płukania sprzętu winiarskiego i piwowarskiego - zapewnia idealną czystość sprzętów wykorzystywanych podczas fermentacji.
  • Do stabilizacji soków i moszczów owocowych - zapobiega rozwojowi bakterii, pleśni i dzikich drożdży.
  • Do stabilizacji win -zabezpiecza przed utlenieniem, stabilizuje barwę i klarowność win.
  • Do zatrzymania fermentacji - dodatek pirosiarczynu skutecznie niszczy komórki drożdży, stosowany może być jako stoper fermentacji.
  • Bezpieczny dla zdrowia - pirosiarczyn potasu jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym, winiarskim i piwowarskim. Stosowany zgodnie z instrukcją jest w pełni bezpieczny.

Pirosiarczyn potasu to środek stosowany powszechnie w przemyśle winiarskim oraz piwowarskim. Zapobiega on rozwojowi niekorzystnej mikloflory w moszczach poddawanych fermentacji. Pirosiarczyn potasu zabezpiecza nastawy winiarskie przed zakażeniem i eliminuje obecność tzw. drożdży dzikich.

Stosowany do gotowych win, zatrzymuje fermentację, stabilizuje barwę oraz klarowność.

Pirosiarczyn potasu to również doskonały środek odkażający, służący do płukania sprzętu winiarskiego, piwowarskiego czy gorzelniczego. Wybierając ten produkt otrzymasz opakowanie 100 g!

 

Sposób użycia:

W zależności od zastosowania środka:

1. do stabilizacji moszczu: 1 g na 10 L moszczu. Odpowiednią porcję rozpuść w 50-100 ml wody, następnie dodaj do nastawu i dokładnie wymieszaj.

2. do stabilizacji wina przed zlaniem wina w butelki: 1g na 10 L wina. Odpowiednią porcję rozpuść się w 50-100 ml wody, następnie dodaj do nastawu i dokładnie wymieszaj.

3. do płukania sprzętu: 10 g na 2 L wody. Tak przygotowanym roztworem płucz balony, pojemniki fermentacyjne, butelki, prasy, beczki, wcześniej umyte z użyciem detergentów i wypłukane wodą. Po płukaniu pirosiarczynem potasu nie używaj ponownie wody.

Roztwór pirosiarczynu potasu jest nietrwały, dlatego należy przygotować go tuż przed jego użyciem. Po przepłukaniu roztwór nie nadaje się do ponownego zastosowania. Ze względu na charakterystyczny, ostry zapach siarkowy zaleca się stosowanie produktu wyłącznie w dobrze wentylowanych pomieszczeniach.

Po co siarkować wina domowe ? 

Siarkowanie wina przeprowadza się, gdy chcemy uchronić wino od zepsucia oraz gdy zamierzamy leżakować, przechowywać wino przez wiele lat.  Dwutlenek siarki SO2 ma działanie bakteriobójcze i jest najczęściej stosowanym w winiarstwie konserwantem. Należy pozbyć się niepoprawnego przekonania, że siarka to coś złego i że tylko wina z PRL-u były siarkowane.   

Pirosiarczyn potasu - Dodawać czy nie?

Powiązane produkty

Pektoenzym 5g

Pektoenzym 5g

    Pektoenzym 5g   Enzym produkowany dla przemysłu spożywc..

5.60zł

Próbnik piwowarski

Próbnik piwowarski

Pipeta ta ułatwia pobieranie próbek do analizy stężenia cukrów w nastawie winiarskim, brzeczce lub s..

(2)

25.00zł

Pektoenzym 10 ml

Pektoenzym 10 ml

    Łatwiejsze tłoczenie soków - pektoenzym powoduje rozluźnien..

(2)

9.90zł

Suszarka do butelek - 48

Suszarka do butelek - 48

Stojak do obciekania i suszenia butelek po procesie dezynfekcji i płukania.  Na suszar..

46.80zł

Para 50 ml - Stabilizator do soków

Para 50 ml - Stabilizator do soków

Środek konserwujący do soków i napojów owocowych. Zapobiega namnażaniu się pleśni i bakterii.&n..

44.40zł

Kwasek cytrynowy do wina 10g

Kwasek cytrynowy do wina 10g

Krystaliczny kwasek cytrynowy w torbie 10g do stosowania przy produkcji winiarskiej.Kwas cytrynowy z..

11.90zł

Sorbinian Potasu - 10g Arauner

Sorbinian Potasu - 10g Arauner

    Kaliumsorbat – Sorbinian Potasu  (sorbian dreselny)  Środek  do och..

17.50zł

Recenzje (0)

Brak recenzji dla tego produktu.


Napisz recenzję

Zła
Dobra

Tagi: stoper fermentacji, pirosiarczyn potasu, siarka,