Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

Zadaj pytanie

Peklosól 400g - Sól Peklowa

  • 9.90zł

  • Model: Przyprawa do mięsa
  • |
  • Stan magazynowy: Dostępny

Wysyłki i kurierzy
Zadaj pytanie


 

 

Peklosól 400g - Sól Peklowa

Opis: Peklosól to środek dzięki któremu nasze wędliny, kiełbasy oraz wędzonki uzyskują trwałość oraz niepowtarzalny kolor i smak. Peklosól czyli sól peklująca jest to bezpieczna dla zdrowia mieszanka soli i azotynu sodu.

Do solenia i peklowania nadaje się mięso wszystkich zwierząt rzeźnych. Najczęściej pekluje się mięso wieprzowe, ma to na celu jego uszlachetnienie - to znaczy nadaje mu specyficzną barwę, smak i zapach.

Cechy peklosoli:

  • utrwala barwę mięsa
  • wytwarza niepowtarzalny smak i aromat
  • konserwuje, wstrzymuje rozwój bakteri chorobotwórczych i gnilnych

Kalkulator do przygotowania solanki

Skad: sól, substancja konserwująca (azotyn sodu max 6%)

Dozowanie: 

Istnieją 3 sposoby peklowania mięsa:

  • na sucho - peklowanie mięsa na sucho to nacieranie z obu stron mięsa peklosolą. Przy peklowaniu mięsa na sucho stosuje się od 17 do 23 gram peklosoli na 1kg mięsa.
  • na mokro - peklowanie mięsa na mokro to trzymanie mięsa we wcześniej przygotowanej zalewie. Przy peklowaniu na mokro stosuje się od 34 do 40 gram peklosoli na 1kg mięsa. Peklowanie na mokro wymaga rozpuszczenia peklosoli w 0.4L wody na 1kg mięsa.
  • mieszany (na sucho i mokro) - Peklowanie mięsa sposobem mieszanym stosuję się wtedy gdy mięso samo z siebie nie wydzieli odpowiedniej ilości soków.
Wybór ilości peklosoli zależy od nas samych, jeżeli dodamy więcej peklosoli uzyskamy bardziej słony produkt końcowy.

 

Uwaga: Peklosól nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.

Tabela do przygotowania solanki - Kalkulator do przygotowania solanki
Ważne reguły peklowania
Metody peklowania mięsa
Metody wędzenia - Którą metodę wybrać dla mojego mięsa ?

Powiązane produkty

Nastrzykiwarka 100ml + dwie igły

Nastrzykiwarka 100ml + dwie igły

Idealny smak mięs i wędlin - dzięki nastrzykiwarce Twoje domowe wyroby wędlin..

(1)

28.90zł

Szynkowar 1.5 kg

Szynkowar 1.5 kg

  Szynkowar przeznaczony do wyrobu pysznych parzonych wędlin domowym sposobem. ..

(2)

71.50zł

Szynkowar PRESTO z termometrem - 1 kg

Szynkowar PRESTO z termometrem - 1 kg

Szynkowar PRESTO to wyjąkowo praktyczne urządzenie do przygotowywania domowych wędlin - przede wszys..

(2)

149.00zł

Nastrzykiwarka 30ml + dwie igły

Nastrzykiwarka 30ml + dwie igły

Profesjonalny sprzęt - wysokiej jakości, przemyślana mała, poręczna i kompakt..

19.99zł

Saletra potasowa 250g

Saletra potasowa 250g

  Saletra jest stosowana jako jeden ze składników mieszanki peklującej.  ..

(1)

15.90zł

Saletra potasowa 1kg

Saletra potasowa 1kg

  Saletra jest stosowana jako jeden ze składników mieszanki peklującej.  ..

34.90zł

Zrębki wędzarnicze do ryb 650 g

Zrębki wędzarnicze do ryb 650 g

Do wędzenie i grillowania - zrębki świetnie sprawdzą się zarówno w balkonowyc..

14.50zł

Beczka na kapustę 5L

Beczka na kapustę 5L

Idealna do kiszenia - beczka o pojemności 5 L, z zakrętką sprawdzi się szczeg..

55.80zł

Moździerz kuchenny granitowy – 10cm

Moździerz kuchenny granitowy – 10cm

Trwały i naturalny materiał - moździerz o średnicy 10,4 cm oraz tłuczek wyko..

(1)

79.00zł

Aplikator do siatek wędliniarskich + siatka wędllinirska 125/36mm - 10M

Aplikator do siatek wędliniarskich + siatka wędllinirska 125/36mm - 10M

Aplikator do siatek wędliniarskich + siatka wędllinirska 125/36mm - 10M  Małe..

55.00zł

Recenzje (3)

Gosia 10.05.2022

Peklosól jest bardzo wydajna przy wędzeniu lub pieczeniu różnego mięsa. Szybka wysyłka .Polecam..

Dorota 11.04.2022

Wykorzystałam ostatnio peklosól do zapeklowania mięsa żeby upiec. Mięso po upieczeniu miało ładny różowy kolor i było bardzo soczyste . Bardzo szybka wysyłka .Towar jest dobrze zapakowany.

Zadowolony kupujący 11.04.2022

Peklosól super sprawdza się w wędzeniu mięsa daje ona ładny kolor mięsa ,po wędzeniu mięso jest soczyste i smaczne .


Napisz recenzję

Zła
Dobra

Tagi: pekla, peklosól, przyprawy, wędzenie,