Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

Zadaj pytanie

Peklosól 1kg - Sól Peklowa

  • 11.50zł

  • Model: Przyprawa do mięsa
  • |
  • Stan magazynowy: Dostępny

Wysyłki i kurierzy
Zadaj pytanie


 

 

Peklosól 1kg - Sól Peklowa

Opis: Peklosól to środek dzięki któremu nasze wędliny, kiełbasy oraz wędzonki uzyskują trwałość oraz niepowtarzalny kolor i smak. Peklosól czyli sól peklująca jest to bezpieczna dla zdrowia mieszanka soli i azotynu sodu.

Do solenia i peklowania nadaje się mięso wszystkich zwierząt rzeźnych. Najczęściej pekluje się mięso wieprzowe, ma to na celu jego uszlachetnienie - to znaczy nadaje mu specyficzną barwę, smak i zapach.

Cechy peklosoli:

  • utrwala barwę mięsa
  • wytwarza niepowtarzalny smak i aromat
  • konserwuje, wstrzymuje rozwój bakteri chorobotwórczych i gnilnych

Kalkulator do przygotowania solanki

Skad: sól, substancja konserwująca (azotyn sodu max 6%)

Dozowanie: 

Istnieją 3 sposoby peklowania mięsa:

  • na sucho - peklowanie mięsa na sucho to nacieranie z obu stron mięsa peklosolą. Przy peklowaniu mięsa na sucho stosuje się od 17 do 23 gram peklosoli na 1kg mięsa.
  • na mokro - peklowanie mięsa na mokro to trzymanie mięsa we wcześniej przygotowanej zalewie. Przy peklowaniu na mokro stosuje się od 34 do 40 gram peklosoli na 1kg mięsa. Peklowanie na mokro wymaga rozpuszczenia peklosoli w 0.4L wody na 1kg mięsa.
  • mieszany (na sucho i mokro) - Peklowanie mięsa sposobem mieszanym stosuję się wtedy gdy mięso samo z siebie nie wydzieli odpowiedniej ilości soków.
Wybór ilości peklosoli zależy od nas samych, jeżeli dodamy więcej peklosoli uzyskamy bardziej słony produkt końcowy.

 

Uwaga: Peklosól nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.

Tabela do przygotowania solanki - Kalkulator do przygotowania solanki
Ważne reguły peklowania
Metody peklowania mięsa
Metody wędzenia - Którą metodę wybrać dla mojego mięsa ?

Powiązane produkty

Nastrzykiwarka 100ml + dwie igły

Nastrzykiwarka 100ml + dwie igły

      Nastrzykiwarka pozwala wprowadzić  zalewę solankową i przyprawową do..

(1)

29.00zł

Szynkowar 1.5 kg

Szynkowar 1.5 kg

        Szynkowar przeznaczony do wyrobu pysznych parzonych wędlin domo..

66.30zł

Szynkowar PRESTO z termometrem - 1 kg

Szynkowar PRESTO z termometrem - 1 kg

Szynkowar PRESTO to wyjąkowo praktyczne urządzenie do przygotowywania domowych wędlin - przede wszys..

(2)

149.00zł

Nastrzykiwarka 30ml + dwie igły

Nastrzykiwarka 30ml + dwie igły

      Nastrzykiwarka pozwala wprowadzić  zalewę solankową i przyprawową do..

19.99zł

Saletra potasowa 250g

Saletra potasowa 250g

  Saletra jest stosowana jako jeden ze składników mieszanki peklującej.  ..

15.90zł

Saletra potasowa 1kg

Saletra potasowa 1kg

  Saletra jest stosowana jako jeden ze składników mieszanki peklującej.  ..

34.90zł

Recenzje (2)


Napisz recenzję

Zła
Dobra

Tagi: pekla, peklosól, przyprawy, wędzenie,