Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

Zadaj pytanie

Peklosól 100g - Sól Peklowa

  • 6.80zł

  • Model: Przyprawa do mięsa
  • |
  • Stan magazynowy: Dostępny

Wysyłki i kurierzy
Zadaj pytanie


 

 

Peklosól 100g - Sól Peklowa

Opis: Peklosól to środek dzięki któremu nasze wędliny, kiełbasy oraz wędzonki uzyskują trwałość oraz niepowtarzalny kolor i smak. Peklosól czyli sól peklująca jest to bezpieczna dla zdrowia mieszanka soli i azotynu sodu.

Do solenia i peklowania nadaje się mięso wszystkich zwierząt rzeźnych. Najczęściej pekluje się mięso wieprzowe, ma to na celu jego uszlachetnienie - to znaczy nadaje mu specyficzną barwę, smak i zapach.

Cechy peklosoli:

  • utrwala barwę mięsa
  • wytwarza niepowtarzalny smak i aromat
  • konserwuje, wstrzymuje rozwój bakteri chorobotwórczych i gnilnych

Kalkulator do przygotowania solanki

Skad: sól, substancja konserwująca (azotyn sodu max 6%)

Dozowanie: 

Istnieją 3 sposoby peklowania mięsa:

  • na sucho - peklowanie mięsa na sucho to nacieranie z obu stron mięsa peklosolą. Przy peklowaniu mięsa na sucho stosuje się od 17 do 23 gram peklosoli na 1kg mięsa.
  • na mokro - peklowanie mięsa na mokro to trzymanie mięsa we wcześniej przygotowanej zalewie. Przy peklowaniu na mokro stosuje się od 34 do 40 gram peklosoli na 1kg mięsa. Peklowanie na mokro wymaga rozpuszczenia peklosoli w 0.4L wody na 1kg mięsa.
  • mieszany (na sucho i mokro) - Peklowanie mięsa sposobem mieszanym stosuję się wtedy gdy mięso samo z siebie nie wydzieli odpowiedniej ilości soków.
Wybór ilości peklosoli zależy od nas samych, jeżeli dodamy więcej peklosoli uzyskamy bardziej słony produkt końcowy.

 

Uwaga: Peklosól nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.

Tabela do przygotowania solanki - Kalkulator do przygotowania solanki
Ważne reguły peklowania
Metody peklowania mięsa
Metody wędzenia - Którą metodę wybrać dla mojego mięsa ?

Powiązane produkty

Nastrzykiwarka 100ml + dwie igły

Nastrzykiwarka 100ml + dwie igły

Idealny smak mięs i wędlin - dzięki nastrzykiwarce Twoje domowe wyroby wędlin..

(1)

28.90zł

Szynkowar 1.5 kg

Szynkowar 1.5 kg

  Szynkowar przeznaczony do wyrobu pysznych parzonych wędlin domowym sposobem. ..

(2)

71.50zł

Szynkowar PRESTO z termometrem - 1 kg

Szynkowar PRESTO z termometrem - 1 kg

Szynkowar PRESTO to wyjąkowo praktyczne urządzenie do przygotowywania domowych wędlin - przede wszys..

(2)

149.00zł

Nastrzykiwarka 30ml + dwie igły

Nastrzykiwarka 30ml + dwie igły

Profesjonalny sprzęt - wysokiej jakości, przemyślana mała, poręczna i kompakt..

19.99zł

Saletra potasowa 250g

Saletra potasowa 250g

  Saletra jest stosowana jako jeden ze składników mieszanki peklującej.  ..

(1)

15.90zł

Saletra potasowa 1kg

Saletra potasowa 1kg

  Saletra jest stosowana jako jeden ze składników mieszanki peklującej.  ..

34.90zł

Garnek rzymski 4 L

Garnek rzymski 4 L

Przyjazny dla środowiska - garnek rzymski zrobiony jest ze specjalnie wypala..

129.00zł

Forma rzymska 2 L

Forma rzymska 2 L

Praktyczny kształt i wiele zastosowań - forma ma kształt popularnej keksówki,..

76.50zł

Garnek rzymski 2,5L

Garnek rzymski 2,5L

Naturalna, ekologiczna glina – garnek rzymski wykonany jest specjalnie wypala..

117.94zł

Garnek rzymski okrągły 4L

Garnek rzymski okrągły 4L

Produkt z naturalnej gliny - garnek rzymski to odpowiednio wypalane gliniane ..

130.72zł

Garnek rzymski 4L

Garnek rzymski 4L

Naturalna glina - garnek rzymski wykonany jest z odpowiednio wypalanej gliny...

126.00zł

Beczka na kapustę 30L

Beczka na kapustę 30L

Idealna do kiszenia - beczka o pojemności 30 L, z zakrętką sprawdzi się szcz..

139.00zł

Moździerz kuchenny granitowy z tłuczkiem

Moździerz kuchenny granitowy z tłuczkiem

Trwały i naturalny materiał - moździerz o średnicy 13 cm oraz tłuczek wykonan..

85.00zł

Recenzje (1)

Zadowolony 07.04.2022

Używam tej peklosoli do wędzenia bo utrwala ona barwę mięsa . Mięso jest wtedy bardziej soczyste i samaczniejsze.


Napisz recenzję

Zła
Dobra

Tagi: pekla, peklosól, przyprawy, wędzenie,