Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

Zadaj pytanie

Pekla 60g – Przyprawa do kiełbasy dojrzewającej

  • 6.99zł

  • Marka: Biowin
  • |
  • Model: 410015
  • |
  • Stan magazynowy: Dostępny

Wysyłki i kurierzy
Zadaj pytanie


 

Pekla 60g – Przyprawa do kiełbasy dojrzewającej na 2kg

Saletra z mieszanką ziół i przypraw idealnie sprawdzi się do przygotowania dojrzewających, wędzonych kiełbas. Dzięki peklowaniu mięso zachowa apetyczny kolor i będzie stabilne mikrobiologicznie. Zawarte w mieszance zioła i przyprawy zapewnią mu zaś doskonały smak i wyjątkowy aromat.

Przyprawa nie zawiera glutaminianu sodu, cukru i nitrytu.

Składniki: sól kamienna niejodowana — chlorek sodu (NaCl), mieszanka ziół i przypraw (jałowiec, czerwona papryka słodka, pieprz czarny, chilli, czosnek, majeranek, gałka muszkatołowa, ziele angielskie), azotan potasu (E252), substancja antyzbrylająca.

Produkt może zawierać śladowe ilości gorczycy, selera, soi, sezamu, glutenu oraz orzechów.

Przepis na wędzoną kiełbasę dojrzewającą:

Naszykuj: 600 g karczku, 600 g łopatki, 400 g boczku, 200 g słoniny, 200 g wołowiny, 100 ml wody, 1 opakowanie Pekli do kiełbasy dojrzewającej, jelita wieprzowe.

Karczek i łopatkę zmiel przez maszynkę o oczkach sita 12 mm, a boczek i słoninę przez sito o oczkach 8 mm. Wołowinę zmiel dwukrotnie przez sito o najdrobniejszych oczkach, następnie dodaj do niej 100 ml zimnej wody i wyrób aż do pojawienia się białego kleiku. Połącz ze sobą wszystkie rodzaje mięsa, dodaj 1 opakowanie Pekli i całość dokładnie wyrób. Odstaw do lodówki na 24 godziny. 20 minut przed wyjęciem masy mięsnej z lodówki przygotuj jelita wieprzowe – dokładnie je opłucz i pozostaw w letniej wodzie. Wyjmij mięso i wyrabiaj jeszcze przez chwilę, następnie spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku. Za pomocą maszynki do nadziewania napełniaj dość ciasno jelita. Kiełbasę pozostaw do obsuszenia przez ok. 1-2 godz. w temperaturze pokojowej, najlepiej w pozycji wiszącej, np. na stojaku wędliniarskim. Po obsuszeniu przełóż kiełbasę do wędzarni i wędź w temperaturze 50-60°C przez 1,5 godz. (do uzyskania złotej barwy). Do wędzenia użyj owocowych zrębków (czereśni lub śliwy). Następnie usuń zrębki z wędzarni, zwiększ temperaturę do 70°C i utrzymuj nie dłużej niż 15 min. Po tym czasie powieś kiełbasę na stojaku wędliniarskim, w temperaturze 13-20°C. Proces dojrzewania będzie trwał ok. tygodnia. Próżniowe zapakowanie kiełbasy pozwoli dalej jej dojrzewać, jednocześnie wydłużając czas jej przechowywania. Więcej przepisów znajdziesz na: https://czerwonygrzybek.pl/Blog/Wedzenie-mies-bc1bc2.html

Powiązane produkty

Nastrzykiwarka 100ml + dwie igły

Nastrzykiwarka 100ml + dwie igły

      Nastrzykiwarka pozwala wprowadzić  zalewę solankową i przyprawową do..

(1)

29.00zł

Szynkowar 1.5 kg

Szynkowar 1.5 kg

        Szynkowar przeznaczony do wyrobu pysznych parzonych wędlin domo..

66.30zł

Szynkowar PRESTO z termometrem - 1 kg

Szynkowar PRESTO z termometrem - 1 kg

Szynkowar PRESTO to wyjąkowo praktyczne urządzenie do przygotowywania domowych wędlin - przede wszys..

(2)

149.00zł

Nastrzykiwarka 30ml + dwie igły

Nastrzykiwarka 30ml + dwie igły

      Nastrzykiwarka pozwala wprowadzić  zalewę solankową i przyprawową do..

19.99zł

Saletra potasowa 20g

Saletra potasowa 20g

  Saletra jest stosowana jako jeden ze składników mieszanki peklującej.  ..

(2)

3.90zł

Saletra potasowa 100g

Saletra potasowa 100g

  Saletra jest stosowana jako jeden ze składników mieszanki peklującej.  ..

8.90zł

Saletra potasowa 250g

Saletra potasowa 250g

  Saletra jest stosowana jako jeden ze składników mieszanki peklującej.  ..

15.90zł

Saletra potasowa 1kg

Saletra potasowa 1kg

  Saletra jest stosowana jako jeden ze składników mieszanki peklującej.  ..

34.90zł

Recenzje (0)


Napisz recenzję

Zła
Dobra

Tagi: pekla, peklosól, przyprawy, wędzenie,