Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

Zadaj pytanie

Pektoenzym 10 ml

  • 9.90zł

  • Marka: Biowin
  • |
  • Model: Enzym Winiarski
  • |
  • Stan magazynowy: Dostępny

Wysyłki i kurierzy
Zadaj pytanie


 

 

  • Łatwiejsze tłoczenie soków - pektoenzym powoduje rozluźnienie struktury owoców
  • Dodanie pektoenzymu - ułatwia późniejsze klarowanie wina po zakończeniu fermentacji.
  • Wydajny - opakowanie 10 ml wystarcza na ok. 50 kg owoców
  • Fiolka z zamknięciem - pozwala na przechowywanie produktu i późniejsze użycie niezużytej reszty.
  • Prosty w użyciu - rozrób w 100 ml wody, zalej owoce według wskazań na opakowaniu, wymieszaj i odstaw

​Domowe winiarstwo: tłoczenie soków do nastawu oraz zmniejszanie lepkości płynu, co wspomaga klarowanie, a także tłoczenie soków pod napoje jeszcze nigdy nie było takie proste! Pektoenzym to preparat enzymatyczny ułatwiający uzyskanie soku z owoców poprzez rozluźnienie ich struktury, co w późniejszych etapach sprzyja również dobremu klarowaniu się płynu. Jedno opakowanie 10 ml wystarcza na ok. 50 kg owoców - nie musisz jednak używać całego opakowania na raz! Zaletą tego produktu jest bowiem to, że utrzymuje on stałą aktywność do użycia w ciągu całego okresu przydatności przy przechowywaniu w temperaturze pokojowej, co ułatwia wygodne opakowanie czyli fiolka z zamknięciem. Użycie pektoenzymu jest niezwykle proste, a efekty przejdą Twoje oczekiwania! Ciesz się pełnym w smaku i aromacie winem o klarownej barwie i wykorzystuj owoce w 100% bez marnowania zawartego w nich cennego soku! Pektoenzym rozkłada pektyny zawarte w owocach, co za tym idzie zmniejsza lepkość płynu, wpływa pozytywnie na proces klarowania po fermentacji.

Sposób użycia:
Rozdrobnione owoce zalej niewielką ilością wody (1-2 L na 10 kg owoców) o temperaturze 40°C dla owoców jagodowych i 80°C dla jabłek, gruszek, śliwek, pigwy. Gdy temperatura masy owoców spadnie do 40°C dodaj do nich pektoenzym rozrobiony w 100 ml wody o temp. pokojowej. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem w chłodnym miejscu na 9-15 godz. Po tym czasie tłocz sok.

Składniki:
enzym pektolityczny

Sposób użycia pektoenzymu:

Rozdrobnij owoce, z których będziesz produkować wino. Zalej je ciepłą wodą (1-3 l na 10 kg) o temperaturze: 40°C dla owoców jagodowych,  80°C dla jabłek, gruszek, śliwek, pigwy. Wymieszaj pektoenzym z letnią wodą (stosuj dawkę 1-2 ml preparatu na 10 kg owoców). Dodaj roztwór do wymieszanych i wystudzonych owoców. Przykryj owoce i odstaw do ciepłego miejsca. Po 9-15 godzinach możesz wyciskać sok.

Powiązane produkty

Alfa amylaza - enzym

Alfa amylaza - enzym

Enzym upłynniający skrobie. Służy do przygotowania zacierów zbożowych z żyta, pszenicy, kukuryd..

6.90zł

Cukromierz 0-25°Blg ze szklaną menzurką

Cukromierz 0-25°Blg ze szklaną menzurką

    Cukromierz ze szklaną menzurką. Cukromierz służy do pomiaru ilości cukru ..

(2)

24.90zł

Pektoenzym 5g

Pektoenzym 5g

    Pektoenzym 5g   Enzym produkowany dla przemysłu spożywc..

5.60zł

Stożkowy worek filtracyjny 3L

Stożkowy worek filtracyjny 3L

      Worek filtracyjny 3 litrowy Bawełniany worek filtracyjny w ksz..

24.50zł

Rozdrabniacz do owoców 7L - Czerwony

Rozdrabniacz do owoców 7L - Czerwony

  Rozdrabniacz do owoców ułatwia uzyskanie pulpy owocowej, z której następnie wyciska..

(1)

375.00zł

Prasa Ramowa do Owoców 12L + worek do filtracji

Prasa Ramowa do Owoców 12L + worek do filtracji

    Prasa ramowa do wyciskania soku ze wszystkich owoców, zarówno miękkic..

(2)

630.00zł

Kitzinger Drożdże Winiarskie - Uniwersalne

Kitzinger Drożdże Winiarskie - Uniwersalne

  Drożdże do wina na 50L nastawu. Saszetka: 5g Nie trzeba uwadn..

14.50zł

Pirosiarczyn potasu 100g

Pirosiarczyn potasu 100g

Potrzebujesz produktu idealnego do stabilizacji win, soków i moszczów..

8.90zł

Drożdże Bioferm do win aromatycznych

Drożdże Bioferm do win aromatycznych

    Suche drożdże aktywne do fermentacji win bardzo aromatycznych.  Wytwarzaj..

(2)

28.75zł

Drożdże Bioferm do win aromatycznych 100g

Drożdże Bioferm do win aromatycznych 100g

    Suche drożdże aktywne do fermentacji win bardzo aromatycznych.  Wytwarzaj..

(2)

59.50zł

Drożdże Bioferm do win czerwonych 100g

Drożdże Bioferm do win czerwonych 100g

    Suche drożdże aktywne do fermentacji aromatycznych win czerwonych o wyższ..

(2)

59.50zł

Drożdże Bioferm do win białych stołowych 100g

Drożdże Bioferm do win białych stołowych 100g

    Suche drożdże aktywne do fermentacji białych win stołowych z zachowaniem ..

(1)

59.50zł

Drożdże Bioferm do win musujących 100g

Drożdże Bioferm do win musujących 100g

    Suche drożdże aktywne o wysokiej tolerancji alkoholowej (17% obj.) i wyso..

(2)

59.50zł

Rozdrabniacz do owoców 7L

Rozdrabniacz do owoców 7L

  Rozdrabniacz do owoców ułatwia uzyskanie pulpy owocowej, z której następnie wyciska..

619.00zł

Worek filtracyjny do prasy 6L

Worek filtracyjny do prasy 6L

Spasowany z prasą ramowa lub śrubową o tej samej pojemności worek filtracyjny ułatwia uzyska..

28.50zł

Worek filtracyjny do prasy 10L

Worek filtracyjny do prasy 10L

Spasowany z prasą ramowa lub śrubową o tej samej pojemności worek filtracyjny ułatwia uzyskanie soku..

32.50zł

Worek filtracyjny do prasy 12L

Worek filtracyjny do prasy 12L

Spasowany z prasą ramowa lub śrubową o tej samej pojemności worek filtracyjny ułatwia uzyskanie soku..

33.90zł

Worek filtracyjny do prasy 18L

Worek filtracyjny do prasy 18L

Spasowany z prasą ramowa lub śrubową o tej samej pojemności worek filtracyjny ułatwia uzyskanie soku..

35.90zł

Para 50 ml - Stabilizator do soków

Para 50 ml - Stabilizator do soków

Środek konserwujący do soków i napojów owocowych. Zapobiega namnażaniu się pleśni i bakterii.&n..

44.40zł

Kwasek cytrynowy do wina 10g

Kwasek cytrynowy do wina 10g

Krystaliczny kwasek cytrynowy w torbie 10g do stosowania przy produkcji winiarskiej.Kwas cytrynowy z..

11.90zł

Sorbinian Potasu - 10g Arauner

Sorbinian Potasu - 10g Arauner

    Kaliumsorbat – Sorbinian Potasu  (sorbian dreselny)  Środek  do och..

17.50zł

Witamina B1 - 6g

Witamina B1 - 6g

Do poprawy szybkości fermentacji win produkowanych z owoców popsutych lub niskiej jakości. Wita..

16.90zł

Agar-agar 10g - Środek klarujący

Agar-agar 10g - Środek klarujący

Agar Agar stosowany w produkcji win domowych sproszkowany środek klarujący z alg morskich, który usu..

(2)

18.95zł

Taniny do wina 10g

Taniny do wina 10g

Taniny do aromatyzowania win białych, różowych i czerwonych, zawierają naturalne gallotaniny. Wzboga..

23.40zł

Pożywka drożdżowa 10 szt x 1g

Pożywka drożdżowa 10 szt x 1g

W opakowaniu znajduje się 10 sztuk jedno gramowych saszetek. Dzięki temu możesz precyzyjnie dobrać i..

19.90zł

Pożywka drożdżowa 10g

Pożywka drożdżowa 10g

Pożywka dostarcza drożdżom związków azotowych, dzięki którym fermentacja zachodzi poprawnie. Je..

6.50zł

Pożywka drożdżowa 10szt po 10g

Pożywka drożdżowa 10szt po 10g

Pożywka dostarcza drożdżom związków azotowych, dzięki którym fermentacja zachodzi poprawnie. Je..

39.00zł

Prasa Ramowa do Owoców 14L z koszem stalowym

Prasa Ramowa do Owoców 14L z koszem stalowym

    Prasa ramowa do wyciskania soku ze wszystkich owoców, zarówno miękkic..

(2)

689.00zł

Rozdrabniarka do owoców na wiertarkę

Rozdrabniarka do owoców na wiertarkę

  Jeśli masz sad lub owoce przydomowe i wyciskasz własne soki to urządzenie na p..

(1)

139.00zł

Recenzje (2)

Jacek Kuryło 30.09.2020

Jestem zadowolony, produkt zgodny z opisem

Wojtek 23.10.2018

Ułatwia i przyśpiesza wyciskanie soku w prasie.
Wpływa na klarowność i barwę mojego wina.
Używam zawsze do fermentacji w miazdze oraz do wyciskania soku.
Szybka wysyłka.


Napisz recenzję

Zła
Dobra

Tagi: pektolasa, pektoenzym, enzym do wina,