Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

Zadaj pytanie

Octu Kultury 100ml - Kultury Octowe

  • 59.00zł

  • Marka: Lactoferm
  • |
  • Model: Matka Octowa do Produkcji Octu Winnego
  • |
  • Stan magazynowy: Dostępny

Wysyłki i kurierzy
Zadaj pytanie




Od wina do octu.

  • Ocet naturalny może być produkowany wyłącznie z napojów alkoholowych, takich jak cydr, wino lub wina owocowe. Ocet jest tworzony z alkoholu przez bakterie kwasu octowego. Wina muszą być lekkie lub lekko octowe i niezbyt wysokie w zawartości alkoholu (raczej nie wyższe niż 8 do 10 %, ewentualnie niższe).
  • W związku z tym, że siarczyn osłabia bakterie kwasu octowego, a tym samym spowalnia ich pracę, zalecamy, aby nie używać win silnie siarkowych. Wina muszą być wytrawne, ponieważ bakterie kwasu octowego przekształcają resztkowe cukry w niepożądane produkty uboczne.
  • Aby uzyskać ocet o wysokiej jakości, zalecamy pasteryzację wina, utrzymując go w temperaturze 60 ° C przez około 10 minut. To zabija niechciane mikroorganizmy. W wyższej temperaturze alkohol wyparuje.
  • Schłodzić wino do 30 ° C po pasteryzacji przed dodaniem kultury octu. Bakterie Acetyczne dobrze się rozwijają w ciepłym środowisku i najlepiej pracują w temperaturze 30 ° C. Wyższe temperatury zabiją je, w niższych temperaturach staną się nieaktywne.

Uwaga:

  • Nigdy nie produkuj octu w tym samym miejscu, w którym fermentuje wino.
  • Do produkcji octu można stosować wina, na które już mają wpływ bakterie kwasu octowego. Jednak przy silnie zakażonych winach istnieje możliwość tworzenia dodatkowych infekcji. Może to być bardzo szkodliwe dla smaku i zapachu octu. 


Powiązane produkty

Drożdże do wina - Aromatic Wine Complex

Drożdże do wina - Aromatic Wine Complex

    Suche drożdże aktywne do fermentacji win bardzo aromatycznych.  Zestaw za..

7.99zł

Podpuszczka w Płynie Pochodzenia Zwierzęcego 25ml

Podpuszczka w Płynie Pochodzenia Zwierzęcego 25ml

  Lactoferm Podpuszczka do Sera 25ml - Podpuszczka w płynie pochodzenia z..

23.90zł

Kultury serowe do Serów Twardych i Miękkich

Kultury serowe do Serów Twardych i Miękkich

Kultury serowe Lactoferm  - do serów miękkich i twardych. Kultury bakteryjne do Se..

(1)

28.59zł

Zestaw winiarski - Alcotec Aromatic Wine Complex

Zestaw winiarski - Alcotec Aromatic Wine Complex

    Zestaw drożdżowy to specjalistyczne i bardzo skuteczne drożdże do produkc..

(1)

6.30zł

Nóż do Cięcia Skrzepu - Harfa

Nóż do Cięcia Skrzepu - Harfa

Nóż serowarski do cięcia skrzepu wykonany jest z wysokiej jakości odlewanego aluminium ze specjaln..

(1)

94.99zł

Nóż do Cięcia Skrzepu - Plastik

Nóż do Cięcia Skrzepu - Plastik

Nóż serowarski do cięcia skrzepu wykonany jest z wysokiej jakości plastiku posiadającego atetest do..

(1)

29.95zł

Podpuszczka w Proszku 25g + Kultury Serowe Lactoferm 5g

Podpuszczka w Proszku 25g + Kultury Serowe Lactoferm 5g

Zestaw: Podpuszczka 25g + Kultury Serowe 5gSucha Podpuszczka w proszku Mikrobiologiczna (pochodze..

59.00zł

Podpuszczka Biowin 5g + Chlorek Wapnia 10g Biowin + Kultury Serowe Lactoferm 5g

Podpuszczka Biowin 5g + Chlorek Wapnia 10g Biowin + Kultury Serowe Lactoferm 5g

Zestaw: Podpuszczka 5g Biowin + Chlorek Wapnia 10g Biowin + Kultury Serowe Lactoferm 5gSucha Podpu..

36.99zł

Recenzje (0)


Napisz recenzję

Zła
Dobra

Tagi: octu kultury, kultury octowe, drozdże do octu, produkcja octu, ocet winny