Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

Zadaj pytanie

Kwasek cytrynowy do wina 10g

  • 11.90zł

  • Marka: Arauner-Kitzingen
  • |
  • Model: Regulator kwasowości
  • |
  • Stan magazynowy: Dostępny

Wysyłki i kurierzy
Zadaj pytanie



Krystaliczny kwasek cytrynowy w torbie 10g do stosowania przy produkcji winiarskiej.

Kwas cytrynowy zalecany jest do zakwaszania soków o niskiej kwasowości, moszczów, marmolady, galaretek i dżemów.

Niektóre owoce naturalnie mają zbyt mało kwasu, więc  cierpią z powodu trwałości i harmonii smaku.

Kwasku cytrynowego używamy przeważnie w winach z głogu, dzikiej róży, aronii, truskawek, zbóż i miodów. 

Przed dodaniem jakiegokolwiek kwasu do wina należy najpierw sprawdzić jego poziom kwasowości za pomocą pasków pH lub zestawu testów kwasowych, lub powinieneś bazować na sprawdzonym przepisie winiarskim.

Kwas zwykle wynosi tylko 2-4 g / l, a optimum to około 5-7 g / l.

Dlatego zaleca się dodanie około 3 g kwasu cytrynowego na litr.

Kwas cytrynowy stosuje się również w celu poprawy efektu żelowania na galaretkach i marmoladach. Ponownie, ilości około 3 g kwasu na kg, lub litry owoców .

Sposób użycia: 

Dodawanie odbywa się po wyciśnięciu soku.

Najpierw rozpuść kwasku cytrynowego w niewielkiej ilości soku, a następnie dodaj do reszty energicznie mieszając. 


Powiązane produkty

Pożywka do drożdży 10g - Spirit Ferm

Pożywka do drożdży 10g - Spirit Ferm

Uniwersalna pożywka winiarska z wit. B. Pożywkę dodajemy do nastawu wina razem z drożdżami..

(1)

4.80zł

Pirosiarczyn potasu 100g

Pirosiarczyn potasu 100g

Potrzebujesz produktu idealnego do stabilizacji win, soków i moszczów..

8.90zł

Pektoenzym 10 ml

Pektoenzym 10 ml

    Łatwiejsze tłoczenie soków - pektoenzym powoduje rozluźnien..

(2)

9.90zł

Recenzje (0)

Brak recenzji dla tego produktu.


Napisz recenzję

Zła
Dobra

Tagi: kwas cytrynowy, kwasek, dokwaszanie, regulator kwasowości