Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

Zadaj pytanie

Kultury do Sera Gouda 3,5g na 50 litrów

  • 26.40zł

  • Marka: Biowin
  • |
  • Model: 411242
  • |
  • Stan magazynowy: Dostępny

Wysyłki i kurierzy
Zadaj pytanie


 

Kultury serowe do Goudy 3,5g na 50 litrów mleka

Co łączy mleko z dziurkami w serze? Między innymi pewne, by tak rzec, kulturalne bakterie. To właśnie kultury bakteryjne nadają powstającemu serowi ciekawy smak, np. delikatny, słodkawo-maślany, a także są odpowiedzialne za strukturę sera oraz tworzenie się w nim dziurek.

Kultury bakteryjne zakwaszają mleko (zmieniają jego pH), umożliwiając działanie enzymów (podpuszczki). Działają przez cały czas dojrzewania sera.

Dzięki zastosowaniu liofilizacji - specjalnej metody suszenia, będącej jedną z najdoskonalszych metod utrwalania żywności, kultury te na długo zachowują pełnię swojego potencjału.

Kultury są spakowane w jedną saszetke o wadze 3,5g.

Jedna taka porcja pozwala przygotować około 5kg pysznego sera typu gouda.

Na 50 litrów mleka 

Produkt należy przechowywać w temperaturze 4-8°C.

Kompozycja kultur bakteryjnych może być wykorzystywana do produkcji sera Cheddar.

Przykładowy Przepis na ser Gouda:
6 L mleka wlej do garnka i podgrzej do temperatury 33°C. Odmierz ok. 0,5 g bakterii i rozpuść w kieliszku w niewielkiej ilości letniej wody. Całość dodaj do mleka i dokładnie wymieszaj. Pozostaw pod przykryciem na około godzinę. Po tym czasie — jeśli użyłeś mleka kupnego niskopasteryzowanego — dodaj ok. 1 g sypkiego chlorku wapnia, a następnie podgrzej mleko do 38°C oraz dodaj ok. 0,6 g podpuszczki suszonej, rozpuszczonej w kieliszku letniej wody. Całość wymieszaj. Wyłącz grzanie. Po upływie około 50 minut skrzep pokrój w kostkę o boku 1-2 cm i delikatnie zamieszaj. Pozostaw na 10-15 minut, aby serwatka zaczęła się oddzielać. Po tym czasie odlej ok. 20-30% serwatki, a w jej miejsce dolej wodę o temperaturze ok. 30-35°C. Następnie cały czas mieszając, dogrzewaj powstające ziarno do 40-45°C w ciągu 20-30 minut, aż będzie ono na tyle elastyczne, że pod naciskiem sklei się w ręku. Odlej serwatkę do poziomu ziarna, a następnie przełóż je do chusty serowarskiej i umieść w prasce do sera. Tak powstały ser pozostaw na około 12 godzin w temperaturze pokojowej, co jakiś czas obracając i dociskając go w prasce. Po tym czasie ser wyjmij, przełóż do solanki (0,5 L wody + 0,5 L serwatki + 180 g soli) i pozostaw na 8 godzin. Następnie wyjmij ser z solanki, przełóż na podkład serowarski i pozostaw przez dobę do osuszenia w temperaturze pokojowej, obracając go co kilka godzin. Ser przechowuj w lodówce. Kiedy wytworzy się na nim skórka, zabezpiecz ją powłoką lub woskiem serowarskim. Pozostaw ser do dojrzewania na minimum 4 tygodnie w temperaturze 8-12°C. W przypadku mleka świeżego "od krowy" zaleca się wykonanie pasteryzacji w temperaturze ok. 65°C przez 30 minut.

Przepis na ser Gouda

Powiązane produkty

Podpuszczka w Płynie Pochodzenia Zwierzęcego 100ml

Podpuszczka w Płynie Pochodzenia Zwierzęcego 100ml

Podpuszczka 100ml - Podpuszczka w płynie pochodzenia zwierzęcego włoskiej fi..

(3)

24.80zł

Forma do Sera 1,3 kg – Forma Serowarska 15.2x15cm

Forma do Sera 1,3 kg – Forma Serowarska 15.2x15cm

  Plastikowa Forma do Sera. Wysokość: 15cm Średnica: 15.2cm ..

(3)

26.58zł

Recenzje (2)

Kazik 20.04.2022

Bardzo wydajna kultura do robienia sera.

Filip B 20.04.2022

Super kultura serowarska do zrobienia sera gołda ,wydajna i prosta w zrobieniu. Polecam do tego koszyczki które dadzą fajny kształt. Szybka wysyłka towar jest dobrze zapakowany.


Napisz recenzję

Zła
Dobra

Tagi: kultury bakteryjne do sera, kultury serowe, kultury jogurtowe, kultury kefirowe, kultury starterowe bakteryjne, kultury mleczarskie, kultury bakterii, bakterie serowe,