Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

Zadaj pytanie

Forma rzymska 2 L

  • 76.50zł

  • Model: 770607
  • |
  • Stan magazynowy: Dostępny

Wysyłki i kurierzy
Zadaj pytanie


  • Praktyczny kształt i wiele zastosowań - forma ma kształt popularnej keksówki, odpowiedni do pieczenia pasztetów, ciast, chlebków i zapiekanek. Upieczone w glinianej formie dania będą soczyste i chrupiące.​
  • Optymalna pojemność - dwulitrowa forma rzymska jest idealna, gdy potrzebujesz upiec dla swojej rodziny nieduże danie. Forma ma wysokość odpowiednią do upieczenia idealnego pasztetu czy ciasta.
  • Bezpieczeństwo i ekologia - forma wykonana jest ze specjalnie wypalanej gliny. To naturalny i ekologiczny materiał. Do gotowania nie wymaga tłuszczu, a do mycia detergentów. Formę wystarczy umyć mokrą gąbką.
  • Idealna dla wegan i wegetarian - bezmięsne i wegańskie dania, takie jak pasztet czy chleb z nasion, piecze się w tej formie bardzo wygodnie, gdyż pozwala ona na łatwe utrzymanie kształtu i odpowiedniej wilgotności potrawy.
  • Zdrowe dania dla dzieci - w formie tej przygotujesz wiele smacznych i urozmaiconych dań, idealnych dla zdrowia Twoich dzieci. Z pewnością polubią one potrawy z kolorowymi warzywami, domowe pasztety, zapiekanki czy ciasta bez cukru.

Gliniana forma rzymska to doskonała alternatywa dla popularnej keksówki. Forma jest wykonana z naturalnego materiału - gliny. Dzięki temu podczas pieczenia potrawy zachowują o wiele więcej wartości odżywczych. Praktyczny kształt i optymalna pojemność umożliwią przygotowanie ulubionego pasztetu czy chleba, który będzie chrupiący na wierzchu i odpowiednio wilgotny w środku.

Forma rzymska jest wykonana ze specjalnie wypalanej gliny. Ma porowatą strukturę, w którą podczas namaczania (koniecznego przed użyciem) wsiąka woda. W trakcie pieczenia pory uwalniają wodę pod postacią pary, dzięki czemu danie w piekarniku piecze się również na parze. Dzięki temu przygotowana w formie rzymskiej potrawa będzie chrupiąca na zewnątrz i odpowiednio wilgotna w środku. Nie ma potrzeby dodawania tłuszczu, potrawy zachowują więc swój naturalny aromat, są lekkostrawne i zdrowe. Pieczenie w atmosferze pary wodnej pozwala także na zachowanie większej ilości witamin i mikroelementów. Forma rzymska nadaje się szczególnie do pasztetów, zapiekanek, lasagne, ciast i podłużnych chlebów.

Forma rzymska znakomicie ułatwi przygotowanie potraw wegańskich i wegetariańskich. Pasztet z soczewicy czy ciecierzycy wymaga odpowiednich warunków pieczenia, aby był wilgotny w środku, a jednocześnie zachował odpowiedni kształt. Forma sprawdzi się także doskonale podczas przygotowywania pieczywa bezglutenowego.

Sposób użycia:

- Przed każdym użyciem formę namocz w wodzie przez 10-15 minut, zanurzając ją w całości. Następnie wstaw do zimnego piekarnika. W zależności od wymogów przepisu nagrzewamy formę pustą lub od razu z wsadem. Po upieczeniu potrawę możesz wyjąć gdy jest gorąca (np. pieczywo) lub zostawić do ostudzenia, aż składniki dobrze się zwiążą (np. gdy przygotowujesz pasztet). Sposób wykorzystania formy powinien być dopasowany do przepisu.

- Przed pieczeniem chleba wysmaruj formę masłem lub olejem kokosowym i obsyp bułką tartą lub mąką, co ułatwi wyjęcie już upieczonego bochenka.

Pamiętaj:

- Formy nie należy stawiać bezpośrednio na gazie czy płycie elektrycznej.

- Forma rzymska nie może być poddawana gwałtownym zmianom temperatury.

- Nie należy wlewać zimnych płynów do gorącego naczynia.

- Rekomendowana maksymalna temperatura pieczenia w formie rzymskiej to 200°C.

- Forma jest przeznaczona do użytku w piekarnikach gazowych i elektrycznych.

Mycie i czyszczenie:

Po użyciu formę należy kilkakrotnie namoczyć w ciepłej wodzie, następnie umyć gąbką lub miękką szczoteczką. Cięższe zabrudzenia można zmywać używając sody oczyszczonej. Od czasu do czasu formę warto wygotować w wodzie z octem, aby zneutralizować zapachy. Formy nie należy myć w zmywarce.

Po umyciu forma powinna całkowicie wyschnąć - zaleca się przechowywać ją w przewiewnym miejscu.

Wymiary zewnętrzne:

  •   długość 29,7/22,8 cm
  •   szerokość 14,6//7,3 cm
  •   wysokość 7,8 cm
  •   pojemność całkowita 2L

Wymiary wewnętrzne:

  •   długość 26,8/22,7 cm
  •   szerokość 12/6,3 cm
  •   wysokość 6,8 cm.

Powiązane produkty

Nastrzykiwarka 30ml + dwie igły

Nastrzykiwarka 30ml + dwie igły

Profesjonalny sprzęt - wysokiej jakości, przemyślana mała, poręczna i kompakt..

19.99zł

Peklosól 100g - Sól Peklowa

Peklosól 100g - Sól Peklowa

    Peklosól 100g - Sól Peklowa Opis: Peklosól to środek dzięki któremu..

(1)

6.80zł

Haki do wędzenia dużych ryb x 10

Haki do wędzenia dużych ryb x 10

Haki z dużą regulowaną rozpórką umożliwiającą rozszerzenia lub zwężenia płatów ryby..

(2)

119.00zł

Zrębki wędzarnicze do wieprzowiny 650g

Zrębki wędzarnicze do wieprzowiny 650g

Do wędzenie i grillowania - zrębki świetnie sprawdzą się zarówno w balkonowyc..

17.84zł

Kociołek myśliwski 7 L żeliwny

Kociołek myśliwski 7 L żeliwny

  Pyszne jedzenie w plenerze - poznaj nasz kociołek myśliwski, przy któ..

299.00zł

Recenzje (0)

Brak recenzji dla tego produktu.


Napisz recenzję

Zła
Dobra