Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

FAQ

1. Płatki Dębowe

Kiedy dodać  ? - Ile gramów do wina ? 
Jak dodawać ? Jak długo trzymać ? 



Płatki dębowe są doskonałą alternatywą dla beczek dębowych, zarówno w procesie fermentacji, jak również starzenia win. „Efekt beczki” jaki uzyskujemy po zastosowaniu płatków dębowych, to głównie: transfer tanin i składników aromatycznych oraz spowolnienie procesu utleniania się wina. Zalety te, możemy uzyskać poprzez zastosowanie jedynie najwyższej jakości płatków, wykonanych z dębów używanych w bednarstwie.

Czym różnią się poszczególne rodzaje płatków dębowych?

Płatki dębowe produkowane są w różnej gramaturze, jak również w różnym stopniu opieczenia. 

Wielkość płatków wpływa na prędkość wydobywania się z nich składników. Dużo szybsze wydobywanie się aromatów w mniejszych płatkach, pozwala na używanie ich już w procesie fermentacji wina. Większe kawałki / kostki dębowe doskonale sprawdzają się w procesie starzenia win. Wolniejsze wydobywanie się składników, aromatów dębowych, lepiej wpływa na tworzenie się bukietu wina.

Różny poziom opieczenia płatków wpływa na charakter uwalnianych aromatów. Płatki lekko i średnio opiekane wnoszą więcej świeżości i wanilii, płatki mocno opiekane dają ostrzejszy charakter. Natomiast płatki naturalne, dodają najwięcej świeżości i tanin do wina. 

Bardzo ciekawe efekty można uzyskać poprzez zastosowanie różnych rodzajów płatków, na różnych etapach tworzenia się wina.


Jak przechowywać płatki?

Najważniejszą sprawą jest by nie przechowywać płatków w pobliżu / w otoczeniu silnie pachnących substancji (np.: chemii gospodarczej, żywności). Płatki należy trzymać 

w zamknięciu, w suchym i ciemnym miejscu.


Kiedy dodawać?

Płatki naturalne i lekko opiekane, zaleca się dodawać już w początkowych fazach procesu fermentacji. Płatki średnio i mocno opiekane należy dodawać w procesie „stażenia” wina.

Przed rozpoczęciem fermentacji, płatki dębowe (np.: naturalne) można dodać już do miazgi owocowej bądź soku. Uwalniające się taniny pomogą w stabilizacji koloru wina jak również wzbogacą jego owocowy charakter. 

Dodając płatki dębowe po zakończonej fermentacji (np.: do gotowego trunku, przed butelkowaniem) wzbogacamy ogólny charakter wina. 


Ile gram dodawać do wina?

Jako ogólną regułę, sugerujemy by dodawać w dawce 0,5 do 4g dębu na 1 litr wina. Dawka ta może być dowolnie modyfikowana w zależności od indywidualnych upodobań. 

Niektórzy winiarze przygotowują najpierw „koncentrat dębowy” na bazie niewielkiej ilości wina i dużej dawki płatków dębowych (nawet 10g na 1 litr wina), a następnie powoli dodają (w odstępach kilku dniowych) do wina, stale monitorując jego smak i aromat.


Jak długo trzymać płatki z winem?

Jeżeli stosujemy płatki dębowe podczas fermentacji, należy trzymać je, aż do jej zakończenia. Jeżeli używamy płatków do starzenia wina, trzymamy je od 6 do 8 tygodni. 

Jeżeli do starzenia gotowego wina używamy kawałków dębowych, okres leżakowania wina wraz z dębem powinien wynosić minimum 2 miesiące.


Jak dodawać płatki dębowe?

Płatki, kawałki dębowe można dodawać do wina luzem, po prostu wsypujące je do pojemnika z winem. Płatki można również dodawać do wina w płóciennych woreczkach, takich np.: jak do gotowania chmielu i ziół.


Czy można dodawać płatki do beczek dębowych?

Jeżeli beczka dębowa była już używana 1-2 razy, oznacza to, że straciła już swoje właściwości jakie wynikają z jej zastosowania (czyli wino wypłukało już wszystkie składniki np.: taniny, aromaty etc.). Beczka taka może już służyć tylko i wyłącznie do przechowywania wina. 

W tej sytuacji najwłaściwszym byłoby dorzucenie do niej odpowiedniej ilości (w zależności od pojemności) kawałków dębowych, a następnie zalanie winem. Teraz wino może nawet 

w starej, używanej beczce leżakować, dojrzewać i nabierać „charakteru”.


Czy płatki można używać wielokrotnie?

Oczywiście – NIE. Już po pierwszym użyciu wino wypłucze z płatków dębowych wszystkie składniki na których nam zależy.

Natomiast kawałki dębowe można ponownie używać w niektórych konfiguracjach, np.: po starzeniu wina typu malaga, porto. Możemy je wykorzystać, zalewając np.: koniakiem, brendy lub whisky. 

Sposoby zadawania płatków do piwa ? 

Oak Aging - Najprostsza metoda - polegająca na dodaniu dębowych chipsów / spirali / kostek po fermentacji przy starzeniu piwa. Jest to również metoda stosowana w beczkach, ponieważ przechowujesz piwo w dębowej beczce. Zalecam, aby najpierw odkażić chipsy / spirale / kostki przez parowanie ich przez 15 minut, aby zmniejszyć ryzyko infekcji (nie należy stosować roztworu do dezynfekcji, ponieważ jest on absorbowany przez chipy). Większość piwowarów domowych dodaje swój dąb krótko po zakończeniu fermentacji i przed butelkowaniem (tj. We wtórnym) i pozostawia tam dąb, aż osiągną pożądany smak - próbkowanie co dzień lub dwa. Niektóre browary z systemami keg również dodają dębowe chipsy / kostki do samej beczki - zawierające ją w torbie, dzięki czemu nie będą blokować zanurzonej beczki. Starzenie się dębu może trwać od kilku dni do kilku miesięcy w zależności od zastosowanego dębu i pożądanego poziomu smaku.

Herbata z dębu - możesz zagotować dąb, by zrobić herbatę z dębu. Po prostu upuść swoje chipsy / spirale / kostki w wystarczającej ilości wody, aby pokryć je całkowicie i doprowadzić do wrzenia na 10-15 minut. Gdy herbata będzie już gotowa, możesz dodać ją trochę do gotowego piwa, aż osiągniesz ogólny smak piwa, którego pragniesz. Sporządzanie herbaty jest znacznie szybsze niż starzenie z dębem, a także pozwala ci lepiej kontrolować smak.

Herbata likierowa - jeśli chcesz dodać burbon, whisky lub ulubiony aromat napoju do piwa, możesz zamiast niego napić się herbaty. W tym przypadku dodaj żetony / kostki / spirale do niewielkiej ilości ulubionego napoju alkoholowego (ewentualnie rozcieńczonego odrobiną wody) i pozostaw go na tydzień. Następnie wymieszaj napar z piwem w małych ilościach, aż osiągniesz pożądany ogólny smak. Oczywiście umiarkowanie jest tutaj ważne, ponieważ alkohol może z łatwością pokonać smak piwa lub zrębków.


2. Some question about store?

Response about store, Curabitur molestie id libero quis consequat. Maecenas odio tortor, scelerisque quis posuere ac, laoreet ac arcu. Aenean pellentesque sodales est nec efficitur. Aliquam iaculis scelerisque turpis et faucibus. Donec ac lacus sem.