Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

Zadaj pytanie

  • Drożdże winiarskie Enovini BAYA 7g

Drożdże winiarskie Enovini BAYA 7g

  • 5.68zł

  • Marka: Biowin
  • |
  • Model: Drożdże Winiarskie
  • |
  • Stan magazynowy: Dostępny

Wysyłki i kurierzy
Zadaj pytanie


Charakterystyka produktu: Enovini® Baya Saccharomyces cerevisiae (bayanus) Są niezwykle uniwersalne - znakomicie nadają się do wyrobu win gronowych i owocowych, białych oraz różowych, jak również do win musujących. Sprawdzają się także przy wyrobie win kwiatowych i zbożowych. Świetnie pracują zarówno podczas pierwszej, jak i wtórnej fermentacji (restartu), nawet w trudnych warunkach. Fermentacja przebiega szybko, równomiernie i wydajnie, nawet do 18% obj. alkoholu. Dzięki Enovini® Baya, wino zyskuje świeży, przyjemnie owocowy aromat. Pojedyncza dawka Enovini® Baya wystarcza na przygotowanie do 35 L wina. 

Stosowanie: W przypadku Enovini® Baya, podobnie jak i innych drożdży suszonych fluidalnie, wstępne namnożenie i uaktywnienie nie jest konieczne. Zalecane jest jedynie wykonanie ich wstępnej rehydratacji, polegającej na wymieszaniu drożdży w ok. 100 ml letniej wody, a następnie pozostawienie ich na ok. 20 min. w temperaturze pokojowej. Po tym czasie całość wystarczy wlać do balonu z nastawem wina.
Drożdże należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

Drożdże wymagają dodatku pożywek. Polecamy Pożywkę z witaminą B1 oraz Pożywkę Kombi Vita.

Inne zalety szlachetnych drożdży winiarskich: 
- odporność na wysokie stężenia cukru, dwutlenku węgla i garbników 
- wytrzymują większe stężenia siarki, np. po użyciu pirosiarczynu potasu 
- prowadzony przez nie odpowiednio szybki proces fermentacji zmniejsza prawdopodobieństwo zakażeń 
- gotowe wino jest stabilne i dobrze odfermentowane 
- trwała barwa i odpowiednio dobrany bukiet wina

Wybierając drożdże inne niż szlachetne, warto mieć świadomość, że prowadzenie fermentacji z udziałem drożdży "dzikich" ma istotne wady:
- tolerancja na alkohol jedynie do ok. 10%
- mała odporność na kwasy, większe stężenia cukru, a także duże ilości garbników (np.: wino z aronii) 
- prowadzona przez nie fermentacja nie przebiega do końca 
- gotowe wino często jest niestabilne, łatwo ulega zakażeniom 
- barwa wina często jest nietrwała 
- smak i aromat gotowego wina w dużym stopniu jest wynikiem przypadku

UWAGA: We wszystkich etapach przygotowania szczepionki drożdży niezwykle ważne jest zachowanie sterylnych warunków. Szczególną uwagę zwrócić należy na czystość naczynia, w którym namnażane będą drożdże.

Jak Zrobić Wino w Domu? Tabelki i Instrukcje
Drożdże do wina – Dodawać czy nie?
Pożywki dla drożdży – Co to jest?
Moje wino nie fermentuje – Dlaczego?

Powiązane produkty

Cukromierz 0-30°Blg ze szklaną menzurką - Multimierz

Cukromierz 0-30°Blg ze szklaną menzurką - Multimierz

    Cukromierz ze szklaną menzurką. Multimierz służy do pomiaru ilości cukru ..

(3)

21.90zł

Bibuła filtracyjna 450x560mm - 5szt

Bibuła filtracyjna 450x560mm - 5szt

Papier filtracyjny w arkuszach o rozmiarze 450x560 mm  pakowane po 5szt.Arkusze filtracyjne nad..

(2)

15.99zł

Pożywka drożdżowa 10 szt x 1g

Pożywka drożdżowa 10 szt x 1g

W opakowaniu znajduje się 10 sztuk jedno gramowych saszetek. Dzięki temu możesz precyzyjnie dobrać i..

15.90zł

Recenzje (0)


Napisz recenzję

Zła
Dobra

Tagi: Drożdże do win, drożdże winne, drożdże winiarskie, drożdże suche, drożdże aktywne, zestaw do wina