Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

Drożdże do alkoholu

Drożdże - to dzięki nim możemy cieszyć się smakiem domowych piw, nalewek i win. To one w "magiczny" sposób zamieniają cukry w naszych nastawach na alkohol. Owa czarodziejska moc polega na rozkładzie cukru do postaci etanolu i dwutlenku węgla. Bez drożdży nie możliwa jest fermentacja alkoholowa, co za tym idzie zacier zwyczajnie się zepsuje, zamiast nabrać mocy i smaku. Czytaj więcej...

To właśnie drożdże do alkoholu pozwalają stworzyć smaczny, aromatyczny, zawierający alkohol napój, którym będziemy się raczyć podczas romantycznych kolacji, spotkań ze znajomymi czy w chwilach relaksu po pracowitym dniu.

Rodzaje drożdży


W naszej ofercie znalazły się suche drożdże aktywne, które są gotowe do użycia zaraz po otwarciu opakowania. Mówiąc o rodzajach drożdży należy podkreślić, że nie wszystkie szczepy można używać w każdej produkcji. W zależności od tego jaki alkohol chcemy uzyskać należy wybrać odpowiedni rodzaj drożdży:

Drożdże piwowarskie - mają mniejszą niż winiarskie tolerancję alkoholu, ale rozkładając cukier produkują więcej CO₂, co jest istotne, by piwo było odpowiednio nagazowane.

Drożdże winiarskie - w zależności od gatunku ich tolerancja na alkoholu może zawierać się w przedziale 14 - 19%. W procesie rozkładu produkują mniej dwutlenku węgla, dzięki czemu wino nie jest gazowane. W zależności od gatunku drożdży można uzyskać odmienny smak, kolor i aromat wina.

Drożdże do cydru i miodu pitnego - są to drożdże specjalne wyselekcjonowane tak, by wspierały one fermentację soku jabłkowego i gruszkowego.

Drożdże gorzelnicze - ich charakterystyczną cechą jest krótki czas rozkładu cukru. Turbo drożdże potrafią rozłożyć nawet 6 kg cukru w ciągu 24 godzin. Ten typ drożdży jest wykorzystywany w produkcji zacierów.

Każdy trunek alkoholowy wymaga odpowiednich szczepów drożdżowych. W naszym sklepie oferujemy droższe suche, możesz wybierać spośród szerokiej gamy drożdży do wina, piwa, cydru, miodu i zacierów.


Szukaj w podkategoriach