Twój koszyk jest pusty!
(2)
Pokaż innym zdjęcie produktu wykonane przez Ciebie!
Dobrze jest zobaczyć, jak różne produkty sprawdzają się "w akcji".
Sprawdzamy każde zdjęcie przed jego publikacją i zastrzegamy sobie prawo do odrzucenia zdjęć lub komentarzy bez podania powodu.
Drożdże Alcotec Whisky to profesjonalne drożdże z dodatkiem enzymu glukoamylazy, który rozkłada dekstryny. Idealne do zacierów zbożowych, ryżowych, kukurydzianych, etc.
Drożdże nadają się do fermentacji: jęczmienia, żyta, pszenżyto, pszenicy, kukurydzy, ryżu, kasz, ziemniaków.
Waga netto: 73g
Sposób przygotowania nastawu do Whisky: Nalej 21 litrów ciepłej wody 35°C do fermentatora. Wsypujemy 7kg cukru lub 2kg ciemnego niechmielonego słodowego ekstraktu i 5,5kg cukru, dobrze mieszamy aż do rozpuszczenia. Wsypujemy zawartość saszetki. Fermentacja powinna odbywać się przy temperaturze 18°C-22°C. Maksymalna dopuszczalna temperatura powinna wynosić 35°C. Gotowe w ciągu 7 dni. Fermentacja przebiega bardzo burzliwie, dlatego nie zaleca się używania korków i rurek fermentacyjnych w balonach a w pojemnikach fermentacyjnych. Nie należy dociskać pokrywy.
Uwaga: Nastawy zbożowe można również przygotować ze śrutowanych słodów jęczmiennych. W tym przypadku musimy przejść proces zacierania (podgrzewania) słodu w celu scukrzenia skrobi.
Opakowanie: na 25 litrów nastawu.
Moc nastawu: 16%
Czas fermentacji: 5-7 dni
whisky - destylat z nastawu jęczmiennego
burbon - destylat z nastawu kukurydzianego
wódka - destylat z nastawu ziemniacznego
Enzym upłynniający skrobie. Służy do przygotowania zacierów zbożow..
6.59zł
Enzym upłynniający skrobie. Służy do przygotowania zacierów zbożowych z żyta, pszenicy, kukuryd..
6.90zł
Opis produktu: Smak esencji: Whisky Pojemność butelki: 40ml Przeznaczone na: 4L w..
19.90zł
Drożdże gorzelnicze Coobra Whisky to specjalnie dopasowane szczepy drożdży tworzące typo..
16.50zł
Zioła do Nalewek - Korzenno-Ziołowa Charakterystyka: Nalewka..
9.90zł
Chipsy dębowe z serii Aroneo produkowane są z dębu francuskiego średnio o..
139.00zł
19.99zł
Niektórzy domowi gorzelnicy chcą starzeć swój bimber w dębowych be..
35.90zł
Inne drożdże fermentują przez 7 dni. Ten przefermentowały moją kukurydzianą whisky 3 dni.
Robiłem wódkę ze zboża. Podgrzałem nastaw do 90 dodałęm alfaamylaze i ostudziłem do 60 i dodałem glukoamylaze poczekałem aż temperatura spadnie do 30 odseparowałem zboże i dodałem drożdży do whisky. Fermentowałem 5dni i na rury. Prosty aparat destylacyjny typu gar odstojnik i chłodnica ale pilnuje temperatur. Wyszło genialne. Ale dodałem jeszcze trochę płatków dębowych i to jest to co misie lubią najbardziej. - Dzięki za ten przepis obsłudze sklepu. P.s. Następnym razem zrobie z dodatkiem palonych zbóż.
Tagi: drożdże gorzelnicze, drożdże gorzelniane, drożdze turbo, drożdże do bimbru, drożdże do zacieru