Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

Cydr domowy i Miód Pitny 

Cydr

Napój ten można określić mianem wina jabłkowego - sposobem warzenia przypomina właśnie ten, rubinowy napój. Może być jednak o wiele mocniej nagazowany, w czym będzie podobny do piwa. Cydr przygotowywany jest na bazie sfermentowanego soku jabłkowego, z tego też powodu bywa nazywany jabłecznikiem. Napój ten idealnie nadaje się do gaszenia pragnienia w upalne, letnie dni. Czytaj więcej... Od dawien dawna ludzie znali tajniki warzenia cydru domowego, pojawiał się on na ucztach u starożytnych Chińczyków i Egipcjan. We Francji nazywano go winem dla ubogich, lecz z czasem doceniono jego walory smakowe. Dzisiaj zarówno cydr domowy, jak i komercyjny przeżywają renesans swojej popularności. Warto spróbować samodzielnej produkcji - daje ona możliwość uzyskania cydru domowego o niepowtarzalnym smaku i nucie zapachowej. Cydrownictwo jest to kraina wielu możliwości: mieszania smaków i dodatków. Cydr domowy może zostać podczas warzenia wzbogacony o aromaty płatków dębowych, czy przypraw. Można warzyć go z dodatkiem zbóż czy słodów.

Surowca w Polsce nam nie brakuje, jesteśmy jednym z największych producentów jabłek na świecie. Korzystajmy z tego. W ofercie naszego sklepu czerwonygrzybek.pl producenci cydrów znajdą mnogość drożdży do fermentacji soku jabłkowego oraz wiele dodatków smakowych takich jak płatki dębowe i owocowe, przyprawy ( cynamon, kolendra, goździki ) oraz niezbędny do przeprowadzenia procesu fermentacji cydru sprzęt, czyli między innymi: fermentatory, kapslownice i termometry.

Miód Pitny

Stary, szlachecki trunek, który mocno zakorzenił się w tradycji polskich napojów alkoholowych. Czytaj więcej... Inaczej zwany winem miodowym powstaje w procesie fermentacji rozcieńczonego miodu, często z dodatkiem ziół, sokó owocowych, płatków dębowych i owocowych oraz przypraw.  Jeśli chcesz zrobić miód dwójniaka, trójniaka lub czwórniaka w naszym sklepie czerwonygrzybek.pl znajdziesz wszystko co do tego celu jest Ci potrzebne. 


Szukaj w podkategoriach