Wędzenie mięs Tabela do przygotowania solanki - Kalkulator do przygotowania solanki Autor: Czerwony Grzybek dnia 19.04.2019. 11.12.2022. Oblicz skład solanki - peklowanie na mokro Podaj ilość mięsa: kg Potrzebujesz: litry wody dkg (1dkg = 10gramów) soli peklującej Czas peklowania: 5-7dni Temperatura peklowania: 4-6°C Haki do wędzenia Peklowanie na mokro (w solance) jest chętnie stosowane zarówno przez amatorów, jak i profesjonalistów. Można zastosować tę metodę do peklowania wszystkich mięs. Można w ten sposób przyrządzić zarówno łagodną mieszankę o niewielkiej zawartości soli, jak też bardzo słoną. Solankę możesz doprawić tak, by odpowiadała twoim oczekiwaniom i upodobaniom. Moc solanki (proporcja wody do soli) i czas, przez jaki mięso w niej się moczy to dwa najważniejsze czynniki, które wpływają na ilość soli obecną w gotowym produkcie. Przyprawy, które dodajesz do solanki, nadadzą twoim produktom wyjątkowy smak. Ty jesteś tu szefem i to ty kontrolujesz ten proces. Nie ma uniwersalnego przepisu na to, jaka powinna być solanka. Niektórzy uważają, że powinno się używać jedynie silnego roztworu, inni wolą średni lub słaby roztwór. Sól pekolowa – Peklosól Liczba gramów soli wymagana do stworzenia solanki o danym stężeniu. Nastrzykiwarka 100ml + dwie igły Procent (%) stężenia 1L 2L 3L 4L 10 28,5g 57g 85,5g 114g 20 57g 114g 171g 228g 30 88g 176g 264g 352g 40 121,5g 243g 364,5g 486g 50 155,5g 311g 466,5g 622g 60 192,5g 385g 577,5g 770g 70 231,5g 463g 694,5g 926g 80 272,5g 545g 817,5g 1090g 90 318g 636g 954g 1272g 100 367g 734g 1101g 1468g Wędzonki wieprzowe – kilka przepisów Ten rozdział naszego bloga nie przyniesie pełnych gotowych przepisów, ponieważ w każdej okolicy, a nawet w poszczególnych wsiach istnieją już wypróbow... Jaki czas i temperatury parzenia mięsa po wędzeniu? Czas parzenia mięsa po wędzeniu jest ściśle zależny od wielkości i wagi mięsa. Masę mięsa oznacza się po wędzeniu, gdyż w czasie procesu wędzenia mięs... Czerwony Grzybek zobacz więcej ⟶ Komentarzy: 7 Reply tomi 09.12.2022 ale na ile to jest dni ?? 10kg miesa 4 litry wody 340g peklosól ok ale ile dni? Reply Rexford Arthur 11.12.2022 5-7 dni. Niektórzy trzymają mięso w solance 10 dni i więcej. Warto też nastrzyknąć mięso solanką przed wędzeniem, ale to już zależy od Ciebie. Reply Abermus 05.10.2021 Uczę jak powinno byc prawidlowo. Na litr wody 17 gram peklosoli i zasmakujesz dobrego miecha. Pekluj 7 dni. Reply romek 24.09.2021 Wychodzi że 1kg mięsa to 34 gramy soli na dwa, trzy tygodnie. A jak przeliczyć na peklowanie jednotygodniowe lub 4 dni bo mam tylko tyle czasu? Reply Piotr 03.05.2020 Mam pytanie odnośnie peklowania, ile dni jak policzyć , aby nie było za słone , a dobrze się zaplekowało. Dziekuje Reply radek 25.06.2020 Metody peklowania mięsa - Dugość pekolowania: https://czerwonygrzybek.pl/Blog/Wedzenie-mies/Metody-peklowania-miesa-bp26bc1bc2.html Reply Dąbrówka 27.02.2020 Oblicz skład solanki , naprawdę łatwe narzędzie do obliczania składu solanki. Reply radek 25.06.2020 Witam. Metody peklowania mięsa - Dugość pekolowania: https://czerwonygrzybek.pl/Blog/Wedzenie-mies/Metody-peklowania-miesa-bp26bc1bc2.html 12>>| Wyświetlanie 1 do 5 z 7 (2 stron) Zostaw komentarz Napis odpowiedź Imię E-mail Ocena Odpowiedź do: Komentarz Dalej