Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

 

Oblicz skład solanki - peklowanie na mokro

Podaj ilość mięsa: kg



Potrzebujesz:

litry wody
dkg (1dkg = 10gramów) soli peklującej

Haki do wędzenia

Peklowanie na mokro (w solance) jest chętnie stosowane zarówno przez amatorów, jak i profesjonalistów. Można zastosować tę metodę do peklowania wszystkich mięs. Można w ten sposób przyrządzić zarówno łagodną mieszankę o niewielkiej zawartości soli, jak też bardzo słoną. Solankę możesz doprawić tak, by odpowiadała twoim oczekiwaniom i upodobaniom. Moc solanki (proporcja wody do soli) i czas, przez jaki mięso w niej się moczy to dwa najważniejsze czynniki, które wpływają na ilość soli obecną w gotowym produkcie. Przyprawy, które dodajesz do solanki, nadadzą twoim produktom wyjątkowy smak. Ty jesteś tu szefem i to ty kontrolujesz ten proces. Nie ma uniwersalnego przepisu na to, jaka powinna być solanka. Niektórzy uważają, że powinno się używać jedynie silnego roztworu, inni wolą średni lub słaby roztwór.

Sól pekolowa – Peklosól

Liczba gramów soli wymagana do stworzenia solanki o danym stężeniu. Nastrzykiwarka 100ml + dwie igły

Procent (%) stężenia 1L 2L 3L 4L
10

28,5g

57g 85,5g 114g
20

57g

114g 171g 228g

30

88g 176g 264g 352g

40

121,5g 243g 364,5g 486g

50

155,5g 311g 466,5g 622g

60

192,5g 385g 577,5g 770g

70

231,5g 463g 694,5g 926g

80

272,5g 545g 817,5g 1090g

90

318g 636g 954g 1272g

100

367g 734g 1101g 1468g

 

 

Wędzonki wieprzowe – kilka przepisów
Ten rozdział naszego bloga nie przyniesie pełnych gotowych przepisów, ponieważ w każdej okolicy, a nawet w poszczególnych wsiach istnieją już wypróbow...
Jaki czas i temperatury parzenia mięsa po wędzeniu?
Czas parzenia mięsa po wędzeniu jest ściśle zależny od wielkości i wagi mięsa. Masę mięsa oznacza się po wędzeniu, gdyż w czasie procesu wędzenia mięs...
Komentarzy: 4
Piotr
Piotr
03.05.2020

Mam pytanie odnośnie peklowania, ile dni jak policzyć , aby nie było za słone , a dobrze się zaplekowało. Dziekuje

radek
radek
25.06.2020

Metody peklowania mięsa - Dugość pekolowania: https://czerwonygrzybek.pl/Blog/Wedzenie-mies/Metody-peklowania-miesa-bp26bc1bc2.html

Dąbrówka
Dąbrówka
27.02.2020

Oblicz skład solanki , naprawdę łatwe narzędzie do obliczania składu solanki.

radek
radek
25.06.2020

Witam.
Metody peklowania mięsa - Dugość pekolowania: https://czerwonygrzybek.pl/Blog/Wedzenie-mies/Metody-peklowania-miesa-bp26bc1bc2.html

Sławek
Sławek
20.01.2020

Bardzo przydatny kalkulator dla solanki. ALE, jeśli masz na przykład 1.5 kg mięsa, zawsze używaj . (kropki) zamiast , (przecineka) w przeciwnym razie kalkulator nie działa. Dzięki

Michal
Michal
21.12.2019

Bardzo przydatna tabelka do przygotowania solanki. Bardzo fajny i prosty kalkulator do solanki. Dla mnie bardzo przydatny bo zawsze zapominam proporcje :) Dzięki

Wyświetlanie 1 do 1 z 4 (1 stron)
Zostaw komentarz