Czerwony Grzybek 25.03.2020. Wędzenie mięs Czy można wędzić mrożone ryby? Nikt na pewno nie wpadnie na pomysł, by w najbliższym supermarkecie kupować mrożone ryby do wędzenia. Inaczej wygląda sprawa z kupowaniem w specjalistycznym sklepie rybnym makreli lub śledzi z lodówki, które często bywają surowcem do uprawiania wędzarniczego hobby. Na ogól jednakże do wędzenia uprze...
Czerwony Grzybek 29.01.2020. Wędzenie mięs Jakie drewno do wędzenia danego typu mięsa? Poniższy opis ma charakter pomocniczy i ma na celu ułatwienie wyboru drewna do wędzenia danego typu mięsa. Skierowany jest głównie do początkujących "wędzarzy" ponieważ Ci z wieloletnią praktyką mają zazwyczaj wypracowane sposoby odpowiedniego doboru drewna do wędzenia. Nierzadko też się zdarza, że...
Czerwony Grzybek 09.01.2020. Wędzenie mięs Jak wędzić ryby – Metody wędzenia ryb Wędzenie nad ogniskiem wymaga zawieszania ryb możliwie wysoko. Świetną pomocą w tej metodzie są kije leszczynowe, długości 1,5 m, które należy zaostrzyć z obu stron. Na jednym z końców mocuje się rybę, nadziewając ją od strony brzusznej, między skrzelami w kierunku głowy, drugi koniec kija należy wb...
Czerwony Grzybek 08.01.2020. Wędzenie mięs Solenie ryby przed wędzeniem - Metody solenia ryb Ubogie w sól są nawet te ryby, które całe swe życie spędzają w słonej wodzie. Mięso ryb morskich zawiera bowiem jedynie nieco ponad 0,24% soli, zaś ryb słodkowodnych tylko połowę tej ilości. Przyprawianie solą do smaku to wszakże tylko jedna z funkcji solenia, gdyż drugą, równie ważną, jest nadawani...
Czerwony Grzybek 03.01.2020. Wędzenie mięs Jak przygotować rybę do wędzenia Jeśli ryby nie pochodzą z wód rzecznych, lecz ze stawów, gdzie są tuczone, wówczas przed ubiciem zaleca się je przetrzymać 5 dni na czczo w zbiorniku o czystym, niezamulonym dnie. Temperatura wody nie powinna przy tym przekraczać 20°C. Zgodnie z obyczajami i stosownymi przepisami prawnymi, obowiązu...
Czerwony Grzybek 19.04.2019. Wędzenie mięs Jaki czas i temperatury parzenia mięsa po wędzeniu? Czas parzenia mięsa po wędzeniu jest ściśle zależny od wielkości i wagi mięsa. Masę mięsa oznacza się po wędzeniu, gdyż w czasie procesu wędzenia mięso może zmienić swoją wagę. W poniższym artykule znajdziesz szereg tabel, które pomogą Ci w określeniu czasu parzenia....
Czerwony Grzybek 19.04.2019. Wędzenie mięs Tabela do przygotowania solanki - Kalkulator do przygotowania solanki Peklowanie na mokro (w solance) jest chętnie stosowane zarówno przez amatorów, jak i profesjonalistów. Można zastosować tę metodę do peklowania wszystkich mięs. Można w ten sposób przyrządzić zarówno łagodną mieszankę o niewielkiej zawartości soli, jak też bardzo słoną. Solankę możesz doprawić tak, ...
Czerwony Grzybek 18.04.2019. Wędzenie mięs Wędzonki wieprzowe – kilka przepisów Ten rozdział naszego bloga nie przyniesie pełnych gotowych przepisów, ponieważ w każdej okolicy, a nawet w poszczególnych wsiach istnieją już wypróbowane doświadczenia w postaci receptur peklowania i wędzenia, przekazywane z pokolenia na pokolenie i ciągle ulepszane. Nie powinno zatem być i nie jest...
Czerwony Grzybek 29.11.2018. Wędzenie mięs Przepisy na dania z szynkowara Przygotowanie mięsnej masy: Ok. 2/3 mięsa należy pokroić w kostkę o wielkości ok. 2x2 cm, pozostałe mięso należy zmielić w młynku lub posiekać w mikserze. Z 1 dl wody, soli, mieszanki przypraw do mięsa i cukru należy przygotować marynatę, następnie należy ją wymieszać z pokrojonym mięsem....
Czerwony Grzybek 28.11.2018. Wędzenie mięs Jak peklować mięso - Ważne reguły peklowania Gdy wybraliśmy już mięso, do jego peklowania suchego lub mokrego musimy użyć odpowiedniego pojemnika. Można spierać się co do opinii, czy lepsza będzie do tego beczka drewniana, pojemnik plastikowy do kontaktu z żywnością czy duże naczynie kamionkowe, jedno wszakże jest bezsporne: higieniczny stan p...
Czerwony Grzybek 27.11.2018. Wędzenie mięs Domowe wyroby nie tylko na święta - szynkowary Przygotowując się do świąt znaczna część ludzi postanawia samemu przygotować wyroby mięsne, w tym także szynki. A gdyby tak uczynić z tego całoroczną tradycję, a nie tylko od święta? Szynki przygotowane w domowych warunkach są dużo bardziej zdrowe, ponieważ to my decydujemy o ich składzie i sposobie...
Czerwony Grzybek 27.11.2018. Wędzenie mięs Metody peklowania mięsa Sam dym, choćby najlepszy, niewiele w wędzeniu mięs zdziała. Sól zatem wszędzie tam, gdzie nie można jej było łatwo pozyskać z kopalń lub morskiej wody, bywała nazywana „białym złotem". Potwierdzają to znane średniowieczne szlaki handlowe. Całymi kolumnami prowadzano jesienią konie objuczone workami...
Czerwony Grzybek 26.11.2018. Wędzenie mięs Jakim drewnem wędzić ? — Wybierz drewno do wędzenia Jedynie świeżo wytworzony dym z naturalnego drewna skladającego się w 50% z celulozy i po 25% z hemicelulozy i ligniny — oraz gałęzi, roślin zielnych i szyszek, nadaje się do wędzenia i jest dopuszczony do towarowego wytwarzania wędzonek. Chodzi tu o drewno i wióry z dębu, białego buka, olchy i brzo...
Czerwony Grzybek 23.11.2018. Wędzenie mięs Metody wędzenia - Którą metodę wybrać dla mojego mięsa ? Różnice klimatyczne między poszczególnymi krajami i krainami wpłynęły decydująco na metody wędzenia, przy czym wilgotność powietrza na morskich wybrzeżach z jednej strony, a chłodny klimat krain alpejskich z drugiej, doprowadziły do zupełnie różnych wyników i regionalnych specjalności. Rozróżniamy w...
Czerwony Grzybek 16.11.2018. Wędzenie mięs Jak zmienić wieprzowinę w dziczyznę Aby z wieprzowiny uzyskać coś zbliżonego do dziczyzny, potrzebna będzie duża brytfanna i miejsce w lodówce. Nie zaczynaj przed wyjazdem - mięso trzeba obracać dwa razy dziennie....
Czerwony Grzybek 16.11.2018. Wędzenie mięs Dziczyzna - Co warto wiedzieć ? Z historycznego punktu widzenia przyrządzanie dziczyzny jest fundamentem sztuki kulinarnej. Imigranci, praojcowie (lub pramatki) współczesnych Amerykanów nie przeżyliby, gdyby nie zdobywali pożywienia podczas polowania. Przed ich przybyciem zamieszkujący te tereny Indianie żyli i wędrowali tam, gdzi...
Czerwony Grzybek 28.09.2018. Wędzenie mięs Przygotowanie osłonki do wyrobu kiełbas Instrukcja dotyczy tradycyjnych osłonek, zabezpieczonych solą lub solanką. Jeśli te, z których korzystasz, są innego rodzaju, postępuj zgodnie z instrukcjami producenta....
Czerwony Grzybek 28.09.2018. Wędzenie mięs Przepis na 5kg kiełbasy Chorizo w stylu hiszpańskim. Chorizo suszone to najpopularniejsza odmiana tej kiełbasy. Jest to tradycyjna hiszpańska kiełbasa produkowana z mięsa wieprzowego. Charakterystyczny mocny zapach oraz wyrazisty, pikantny smak powodują że jest to bardzo łatwo rozpoznawalny przysmak spośród wielu innych hiszpańskich specjałów....
Czerwony Grzybek 01.08.2018. Wędzenie mięs Wędzimy mięsa i ryby. Jak się do tego zabrać? Wędzenie to metoda konserwacji mięsa, przetworów mięsnych oraz ryb za pomocą dymu drzewnego, dzięki któremu mają one charakterystyczny kolor i zapach oraz uszlachetniony smak. Wędzenie chroni je również przed bakteriami i przedłuża trwałość produktów. Chcesz zacząć swoją przygodę z wędzeniem? Podpow...