Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

Wędzenie mięs

Wędzenie mięs

W rozdziale "Wędzenie mięs" znajdują się informację zarówno dla osób zaczynających swoją przygodę z wędzeniem jak i dla tych bardziej zaawansowanych.
Nie ważne czy wędzisz drób, mięso czerwone czy ryby znajdziesz tu informację na temat peklowania mięs, doborze drewna do wędzenia oraz tabelki i wykresy pomagające ustalić czas i temperaturę wędzenia.

Bardzo praktycznym narzędziem które znajdziesz w tym dziale jest kalkulator do przygotowania solanki, który pozwoli Ci obliczyć stężenie roztworu solanki za każdym razem gdy będziesz chciał wędzić.

Nie zapomnieliśmy również o dodaniu kilkunastu przepisów na wyśmienite wędzonki i kiełbasy.
Znajdziesz tu również istotne informację na temat haków do wędzenia, doborze siatki wędzarniczej oraz ciekawostki i nowości jak np. informację na temat folii celulozowej.
Zapraszamy do lektury praktycznych porad na temat wędzenia mięsa.

Czerwony Grzybek 25.03.2020.

Czy można wędzić mrożone ryby?

Nikt na pewno nie wpadnie na pomysł, by w najbliższym supermarkecie kupować mrożone ryby do wędzenia. Inaczej wygląda sprawa z kupowaniem w specjalistycznym sklepie rybnym makreli lub śledzi z lodówki, które często bywają surowcem do uprawiania wędzarniczego hobby. Na ogól jednakże do wędzenia uprze...
komentarze (1) wyświetlenia: 740 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 09.01.2020.

Jak wędzić ryby – Metody wędzenia ryb

Wędzenie nad ogniskiem wymaga zawieszania ryb możliwie wysoko. Świetną pomocą w tej metodzie są kije leszczynowe, długości 1,5 m, które należy zaostrzyć z obu stron. Na jednym z końców mocuje się rybę, nadziewając ją od strony brzusznej, między skrzelami w kierunku głowy, drugi koniec kija należy wb...
wyświetlenia: 503 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 03.01.2020.

Jak przygotować rybę do wędzenia

Jeśli ryby nie pochodzą z wód rzecznych, lecz ze stawów, gdzie są tuczone, wówczas przed ubiciem zaleca się je przetrzymać 5 dni na czczo w zbiorniku o czystym, niezamulonym dnie. Temperatura wody nie powinna przy tym przekraczać 20°C. Zgodnie z obyczajami i stosownymi przepisami prawnymi, obowiązu...
komentarze (1) wyświetlenia: 486 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 18.04.2019.

Wędzonki wieprzowe – kilka przepisów

Ten rozdział naszego bloga nie przyniesie pełnych gotowych przepisów, ponieważ w każdej okolicy, a nawet w poszczególnych wsiach istnieją już wypróbowane doświadczenia w postaci receptur peklowania i wędzenia, przekazywane z pokolenia na pokolenie i ciągle ulepszane. Nie powinno zatem być i nie jest...
wyświetlenia: 1126 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 29.11.2018.

Przepisy na dania z szynkowara

Przygotowanie mięsnej masy: Ok. 2/3 mięsa należy pokroić w kostkę o wielkości ok. 2x2 cm, pozostałe mięso należy zmielić w młynku lub posiekać w mikserze. Z 1 dl wody, soli, mieszanki przypraw do mięsa i cukru należy przygotować marynatę, następnie należy ją wymieszać z pokrojonym mięsem....
wyświetlenia: 8885 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 27.11.2018.

Domowe wyroby nie tylko na święta - szynkowary

Przygotowując się do świąt znaczna część ludzi postanawia samemu przygotować wyroby mięsne, w tym także szynki. A gdyby tak uczynić z tego całoroczną tradycję, a nie tylko od święta? Szynki przygotowane w domowych warunkach są dużo bardziej zdrowe, ponieważ to my decydujemy o ich składzie i sposobie...
wyświetlenia: 330 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 27.11.2018.

Metody peklowania mięsa

Sam dym, choćby najlepszy, niewiele w wędzeniu mięs zdziała. Sól zatem wszędzie tam, gdzie nie można jej było łatwo pozyskać z kopalń lub morskiej wody, bywała nazywana „białym złotem". Potwierdzają to znane średniowieczne szlaki handlowe. Całymi kolumnami prowadzano jesienią konie objuczone workami...
wyświetlenia: 4361 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 16.11.2018.

Dziczyzna - Co warto wiedzieć ?

Z historycznego punktu widzenia przyrządzanie dziczyzny jest fundamentem sztuki kulinarnej. Imigranci, praojcowie (lub pramatki) współczesnych Amerykanów nie przeżyliby, gdyby nie zdobywali pożywienia podczas polowania. Przed ich przybyciem zamieszkujący te tereny Indianie żyli i wędrowali tam, gdzi...
komentarze (1) wyświetlenia: 581 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 01.08.2018.

Wędzimy mięsa i ryby. Jak się do tego zabrać?

Wędzenie to metoda konserwacji mięsa, przetworów mięsnych oraz ryb za pomocą dymu drzewnego, dzięki któremu mają one charakterystyczny kolor i zapach oraz uszlachetniony smak. Wędzenie chroni je również przed bakteriami i przedłuża trwałość produktów. Chcesz zacząć swoją przygodę z wędzeniem? Podpow...
wyświetlenia: 1415 zobacz więcej ⟶
Wyświetlanie 1 do 19 z 19 (1 stron)