Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

Wino z mniszka lekarskiego czyli przepis na wino z mleczu

Mniszek lekarski przez przez większość ludzi uważany  jest za chwast. Jednak ekologicznie nastawieni rolnicy, zamiast go tępić, znaleźli lepszy sposób na pozbycie się nadmiaru tej rośliny — robią z niej wino. Gdy tylko spróbujesz tego nektaru, zrozumiesz, dlaczego amerykański pisarz, Ray Bradbury, nazwał go „słońcem w butelce". Kluczem do zrobienia dobrego wina z mniszka jest użycie czystych, nieskażonych chemikaliami płatków. Trzeba je obrywać ostrożnie, bo wszystkie zielone części, które przez nieuwagę dostaną się do moszczu, nadadzą mu nieprzyjemny posmak. Do produkcji tego wina używamy łagodnych kwasów, bo mocny sok cytrynowy mógłby zdominować jego bardzo delikatny smak.

Mniszek lekarski nazywany również  dmuchawcem, porasta łąki, pastwiska, przydrożne trawniki i ogrody całej Europy, ale występuje również w Azji i w Afryce Północnej. Bywa, że postrzegamy go jako niechcianego gościa, trudny do wytępienia chwast, tymczasem ma on wiele dobroczynnych właściwości.

Mlecz polny (łac. Sonchus arvensis L.) natomiast to chwast.

Mlecz czy mniszek?
Mniszek może mieć jedną lub kilka łodyg, które wyrastają z jednego systemu korzeniowego. Na każdej pozbawionej listków łodydze wyrasta tylko jeden kwiatostan. Liście mniszka pospolitego ułożone są w rozetę i wyrastają samodzielnie. Po przekwitnieniu roślina zamienia się w dmuchawca, a nasiona w postaci delikatnego puchu mogą przemieszczać się na duże odległości. Mlecz natomiast ma tylko jedną, grubą łodygę, która rozdziela się na boczne pędy i jest pokryta listkami.

 

Co potrzebujesz do zrobienia 4 litrów wina

(Jeśli chcesz zrobić więcej wina pomnóż dawki:  8 litrów x 2, 12 litrów x 3 itd.)

 

Zaczynamy robić wino z mniszka lekarskiego

1. Płatki umyj i wsyp je do plastikowego fermentatora, dodaj cukier, rodzynki i kwasek. Zalej ok. 4L wrzątku. Możesz dodać pirosiarczyn (w tym przypadku odstaw moszcz na 24 godziny). Jeśli nie dodajesz pirosiarczanu , przestudź moszcz do temperatury 25°C.

2. Dodaj suche aktywne drożdże winiarskie przeznaczone do fermentacji win kwiatowych. 

3. Dodaj enzym pektolityczny, przykryj moszcz i odstaw na 3 dni.

4. Ściągnij wino do szklanego balonu o pojemności  10L i zatkaj go rurką fermentacyjną. Odstaw do czasu, aż fermentacja się zakończy (około 3 miesiące). Gdy wino się sklaruje, przy pomocy rurki do obciągu wina zlej je do butelek.

4. Leżakuj co najmniej 6 miesięcy.

Życzymy smacznego.

Przepis na wino z dzikiej róży
Dzika róża i jabłoń należą do tej samej rodziny roślin — pewnie dlatego wino z owoców dzikiej róży ma podobny smak do jabłkowego; jest jednak delikatn...
Jak zrobić piwo z brewkit'a?
Produkcji domowego piwa trzeba się po prostu nauczyć, tak jak wszystkiego innego. Potrzebne są jedynie ogromne chęci, cierpliwość, trochę wolnego miej...
Zostaw komentarz