Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

 

Przepis na wino z Dzikich Jabłek

Dzikie jabłka świetnie nadają się na wino. Kolor trunku będzie się wahał od złotawego do jasnoróżowego w zależności od stopnia dojrzałości owoców i sposobu obróbki. W tym przypadku szczególnie ważne jest dodanie enzymu pektolitycznego. Zielone jabłka mają bardzo dużo pektyn, które powodują mętnienie wina.

 

Czego będziemy potrzebować na zrobienie 4 litrów wina z jabłek:

900 g białego cukru

1.4 kg dzikich jabłek pokrojonych w kostkę średniej wielkości

900 g zielonych jabłek pokrojonych w kostkę średniej wielkości

pirosiarczyn potasu (niekoniecznie)

1 opakowanie (5-7 g) drożdży winiarskich do win białych

360 ml koncentratu soku jabłkowego

1 łyżka (15 g) białego cukru

1 łyżeczka (5 g) enzymu pektolitycznego

1 łyżeczka (5 g) pożywki do drożdży

1/4 łyżeczki (1,25 g) taniny

 

Zaczynamy przygotowanie wina

1. W garnku zagotuj ok. 21 wody i 900 g cukru. Wsyp oba rodzaje jabłek do wysterylizowanego plastikowego wiadra fermentacyjnego i zalej wodą z cukrem. Możesz dodać pirosiarczyn. Przykryj szczelnie naczynie i odstaw na 24 godziny.

2. W szklance przygotuj drożdże (instrukcja na opakowaniu) po czym wlej do wina,  dodaj enzym pektolityczny, taninę i resztę koncentratu. Odstaw na tydzień, mieszając raz dziennie.

3. Ściągnij płyn do balonu fermentacyjnego i odstaw na miesiąc. Potem ściągnij ponownie. Jeśli trzeba, dolej do pełna soku jabłkowego bez konserwantów i ponownie odczekaj miesiąc. Znów ściągnij wino i dolej soku. Po 3-4 miesiącach fermentacja powinna się zakończyć.

4. Zabutelkuj wino i leżakuj 6 miesięcy. 

 

 

Pirosiarczyn potasu - Dodawać czy nie?
Dodanie tej substancji do moszczu (jeszcze przed drożdżarni) lub młodego wina przeciwdziała rozwojowi dzikich drożdży, bakterii czy pleśni. Po wsypani...
Jak zrobić Wino Pietruszkowe ?
Wiele osób może być zaskoczonych gdy słyszy o winie z pietruszki. Czy zrobienie takiego wina jest w ogóle możliwe? Odpowiedź brzmi tak. Wino to charak...
Zostaw komentarz