Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

 

Pożywki dla drożdży – Dodawać czy nie dodawać.

 

Jak wszystkie organizmy żywe, drożdże potrzebują pokarmu, aby się rozwijać i rozmnażać. Przez większość czasu fermentacji dostarczają go produkty, z których robisz wino, np. owoce. Ale w niektórych trunkach, zwłaszcza tych na bazie miodu, brakuje naturalnych pożywek. Jeśli nie dostarczysz ich drożdżom sztucznie, będą rosnąć przez pewien czas, a potem proces ten się zatrzyma. Gdy tak się stanie, wino nie osiągnie odpowiedniej mocy i będzie podatne na psucie się.

Ponieważ ciężko jest ocenić, ile pożywek znajduje się w moszczu, lepiej na wszelki wypadek dodać pożywkę dla drożdży winiarskich. W przypadku moszczu z dużą ilością naturalnych pożywek to nie zaszkodzi — może jedynie przyspieszyć fermentację. Mieszanki pożywek są dostępne w sklepach winiarskich. To tani i prosty sposób na dostarczenie drożdżom wszystkiego, czego potrzebują. Aby dodatkowo wspomóc rozwój tych drobnoustrojów, możesz dolać do wina soku z cytrusów — to także zapewni trunkowi odpowiednią kwasowość.

Właściwie nadaje się do tego każdy sok owocowy, ale ten z cytrusów najlepiej pasuje do win z dzikich owoców, bo najmniej wpływa na ich naturalny smak. Jeżeli od początku robisz wino z soku owocowego, to  pożywka ze sklepu będzie dla trunku jak pigułka multiwitaminowa dla człowieka. 

 

 

Drożdże do wina – Dodawać czy nie?
Niektóre osoby (najczęściej mieszkańcy krajów południowych) rzeczywiście nie dodają do wina drożdży, ponieważ używają do tego specjalnych odmian winog...
Pirosiarczyn potasu - Dodawać czy nie?
Dodanie tej substancji do moszczu (jeszcze przed drożdżarni) lub młodego wina przeciwdziała rozwojowi dzikich drożdży, bakterii czy pleśni. Po wsypani...
Zostaw komentarz