Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

Wino Pietruszkowe

Wiele osób może być zaskoczonych gdy słyszy o winie z pietruszki. Czy zrobienie takiego wina jest w ogóle możliwe? Odpowiedź brzmi tak. Wino to charakteryzuje się nieco cierpkim ale bardzo dobrym smakiem. Jego kolor waha się od niemal przezroczystego po żółtawe.

Wino pietruszkowe ma również właściwości lecznicze. Poleca je na wzmocnienie serca, poprawia także ogólną kondycję organizmu i samopoczucie – zwłaszcza osób starszych. Wino również  poprawia krążenie krwi i redukuje niekorzystne działanie stresu.

Składniki potrzebne do zrobienia 4L wina pietruszkowego

 

 

 

Krok po kroku zaczynamy robić wino

1. Cukier wsyp do dużego plastikowego wiadra fermentacyjnego. Pietruszkę wypłucz pod zimną bieżącą wodą i niezbyt drobno posiekaj. Obieraczką do warzyw zetnij kolorową część skórki cytrusów, omijając gorzką białą część. Wyciśnij sok z owoców. Gotuj pietruszkę, skórkę, sok z cytrusów i imbir w ok. 4L wody przez 20-30 minut. Przecedź do wiadra z cukrem i ostudź. Możesz dodać pirosiarczyn. Przykryj naczynie i odstaw na 24 godziny. Dodaj taninę i uzupełnij wodą do objętości ok. 4L.

2. W słoiku zrób „matkę" drożdżową: wymieszaj drożdże, pożywkę, enzym pektolityczny i 360 ml soku pomarańczowego. Zakręć słoik i potrząsaj nim energicznie przez chwilę. Odstaw na parę godzin, aż zaczyn zacznie „pracować" (wytworzą się bąbelki), a następnie wlej go do moszczu.

3. Dodaj enzym pektolityczny. Przykryj wiadro niezbyt szczelnie i odstaw na 10 dni. Ściągnij moszcz do balonu fermentacyjnego i odstaw do czasu, aż fermentacja się zakończy. Przy pomocy rurki do obciągu wina ściągaj je do czystego balonu, w celu jego sklarowania. Pozwól, by wino dojrzewało w balonie 6 miesięcy. Rozlej wino do butelek - w tym celu może się przydać zaworek grawitacyjny. Butelki szczelnie zamykamy przy pomocy korków i korkownicy. Aby butelki ładnie wyglądały, możesz również użyć kapturków termokurczliwych.

4. Leżakuj co naimniei kilka rniesięcy, aby wino straciło trawiasty posmak.

 

Przepis na wino z Dzikich Jabłek
Dzikie jabłka świetnie nadają się na wino. Kolor trunku będzie się wahał od złotawego do jasnoróżowego w zależności od stopnia dojrzałości owoców i sp...
Jak zrobić jogurt w domu – przepis na jogurt
Składniki: 2 L mleka (najlepiej świeżego, nie UHT), 1g kultur jogurtowych (zalecane dawkowanie w warunkach domowych: 0,5 - 1g kultur jogurtowych na 1 ...
Zostaw komentarz