Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

Produkcja wina

Produkcja wina

Jak zrobić wino w domu? Nic prostszego. W dziale tym znajdziesz przydatne informację na temat jak zacząć robić wino.
Gdy już postawisz pierwsze kroki i pojawią się pierwsze pytania takie jak np. ile mam dodać cukru do nastawu czy moje wino nie fermentuje - dlaczego, nie martw się. Na te i wiele innych pytań znajdziesz odpowiedzi w poniższych artykułach.
Nie zapomnieliśmy  również dodać prostych przepisów na wino. Znajdują się tu przepisy na wino z winogron ale i również tak mało znane przepisy jak np. na wino z pietruszki czy wino z mleczu.
Zapraszamy do lektury naszych artykułów oraz życzymy wielu sukcesów przy produkcji wina domowego.

Czerwony Grzybek 08.07.2020.

Kalkulator Winiarski – Oblicz skład wina ...

Nie wierz ile dodać cukru i wody do wina? Robisz wino wieloowocowe i nie wierz jak dobrać proporcję owoców? Jaką moc ma Twoje wino? Nie martw się ! W odpowiedzi na te pytania pomoże Ci ten kalkulator. Sam ustal skład owocowy swojego wina, moc procenów oraz stopień słodkości wina a nasz kalkulator w...
wyświetlenia: 177 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 06.06.2019.

Przepis na słodkie wino malinowe

Maliny są delikatne, ale mają bardzo wyraźny smak. Wino z nich będzie przejrzyste i intensywnie czerwone; możesz też też zrobić wino z jasnych malin – będzie miało złotawą barwę. Pamiętaj tylko, by użyć wyłącznie dojrzałych owoców. Nawet kilka zielonych malin może zepsuć smak wina....
wyświetlenia: 613 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 08.01.2019.

Jak zrobić Wino Pietruszkowe ?

Wiele osób może być zaskoczonych gdy słyszy o winie z pietruszki. Czy zrobienie takiego wina jest w ogóle możliwe? Odpowiedź brzmi tak. Wino to charakteryzuje się nieco cierpkim ale bardzo dobrym smakiem. Jego kolor waha się od niemal przezroczystego po żółtawe....
wyświetlenia: 635 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 07.01.2019.

Przepis na wino z Dzikich Jabłek

Dzikie jabłka świetnie nadają się na wino. Kolor trunku będzie się wahał od złotawego do jasnoróżowego w zależności od stopnia dojrzałości owoców i sposobu obróbki. W tym przypadku szczególnie ważne jest dodanie enzymu pektolitycznego. Zielone jabłka mają bardzo dużo pektyn, które powodują mętnienie...
wyświetlenia: 528 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 03.01.2019.

Pirosiarczyn potasu - Dodawać czy nie?

Dodanie tej substancji do moszczu (jeszcze przed drożdżarni) lub młodego wina przeciwdziała rozwojowi dzikich drożdży, bakterii czy pleśni. Po wsypaniu do płynu odpowiedniej ilości krystalicznego proszku (według instrukcji na opakowaniu) powstanie z niego dwutlenek siarki, który zabije drobnoustroje...
wyświetlenia: 6220 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 02.01.2019.

Pożywki dla drożdży – Co to jest?

Pożywki dla drożdży – Dodawać czy nie dodawać. Jak wszystkie organizmy żywe, drożdże potrzebują pokarmu, aby się rozwijać i rozmnażać. Przez większość czasu fermentacji dostarczają go produkty, z których robisz wino, np. owoce. Ale w niektórych trunkach, zwłaszcza tych na bazie miodu, brakuje natura...
wyświetlenia: 913 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 28.12.2018.

Drożdże do wina – Dodawać czy nie?

Niektóre osoby (najczęściej mieszkańcy krajów południowych) rzeczywiście nie dodają do wina drożdży, ponieważ używają do tego specjalnych odmian winogron. Na skórce tych gatunków występują naturalne drożdże, które są w stanie podjąć proces fermentacji. Jednak w naszym kraju w znacznej większości nie...
wyświetlenia: 4007 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 28.12.2018.

Moje wino nie fermentuje – Dlaczego?

Problemy z zatrzymaną fermentacją. Przyczyny i rozwiązania: Nieszczelność korka fermentacyjnego, brak wody w rurce fermentacyjnej – w tym przypadku fermentacja nadal zachodzi, lecz jest ona niewidoczna dla oka. Rozwiązaniem jest uszczelnienie pojemnika w którym zachodzi proces fermentacji lub uzupe...
wyświetlenia: 7647 zobacz więcej ⟶
Czerwony Grzybek 05.09.2018.

Przepis na wino z dzikiej róży

Dzika róża i jabłoń należą do tej samej rodziny roślin — pewnie dlatego wino z owoców dzikiej róży ma podobny smak do jabłkowego; jest jednak delikatniejsze. Podobna jest również zasada wyboru owoców na wino — tylko bardzo dojrzałe (ciemnopomarańczowe i jasnoczerwone) dadzą słodki, łagodny smak. Prz...
wyświetlenia: 1396 zobacz więcej ⟶
Wyświetlanie 1 do 11 z 11 (1 stron)