Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

Miód pitny jest jednym z najzdrowszych i najbardziej szlachetnych alkoholi, posiada też bardzo długą tradycję. Popularny wśród koneserów i starszych pokoleń, niestety dla młodszych praktycznie nieznany. Można go bez problemu zrobić w domowych warunkach. Jakie są rodzaje miodów pitnych? Jakie lecznicze właściwości posiadają?

Historia miodu pitnego

Już w czasach starożytnych zaczęto produkować alkohol na bazie miodu i wody. Stanowił bardzo ważny element każdej biesiady. Miał dla ludzi również znaczenie symboliczne - utożsamiany był z ambrozją, czyli napojem bogów. Pili go najbogatsi członkowie społeczeństwa. Rozpowszechnił się nie tylko w starożytnej Grecji i Rzymie. Cieszył się ogromną popularnością także wśród Wikingów, Majów i w starożytnym Egipcie. Traktowali oni miód pitny jako eliksir życia i młodości. Wierzyli, że jeśli zostanie on odpowiednio przygotowany, korzystnie wpływa na zdrowie i urodę, a nawet, że daje nieśmiertelność.Rodzaje miodu pitnegoMiody pitne uzyskuje się w procesie fermentacji alkoholowej wodnego roztworu miodu naturalnego, czyli tak zwanej brzeczki miodowej. Najczęściej przyjmowanym kryterium podziału miodów pitnych jest właśnie stosunek ilości miodu i wody w brzeczce miodowej (stopień rozcieńczenia). Na tej podstawie wyróżniamy:

  • półtoraki -na 1 objętość miodu pszczelego przypada 0,5 objętości wody (są najmodniejsze i leżakują najdłużej - od ośmiu do dziesięciu lat)
  • dwójniaki - na 1 objętość miodu pszczelego przypada 1 objętość wody (mogą być spożywane już po 4 latach leżakowania);
  • trójniaki - na 1 objętość miodu pszczelego przypadają 2 objętości wody (trójniak nadaje się do spożycia po 1,5 - 4 latach);
  • czwórniaki - na 1 objętość miodu pszczelego przypadają 3 objętości wody (powinny leżakować około 6-8 miesięcy).

Im większa zawartość miodu, tym trunek jest lepszy, wszystkie jednak posiadają charakterystyczny smak, dzięki któremu są tak chętnie pite.Można wyróżnić jeszcze jeden istotny podział pitnych miodów ze względu na ich sposób doprawienia. Miody pitne mogą być naturalne, ziołowe, korzenne, ziołowo-korzenne, chmielowe oraz owocowe. Oprócz tego miody pitne dzieli się na sycone (warzone) i niesycone.

Miód pitny na Twoim stole

Miody pitne mają uniwersalny charakter. Można je pić na gorąco, w postaci grzańca z goździkami. Najlepiej nadają się to tego trójniaki oraz czwórniaki. Te bardziej szlachetne - półtoraki i dwójniaki - należy spożywać na zimno. Temperatura podania nie powinna przekraczać 12 stopni Celsjusza. Można z nich zrobić drinki z dodatkiem cytryny i lodu.

Co jest potrzebne do wytworzenia miodu pitnego?

Na sam początek proponujemy wytworzenie czwórniaka. Jego przygotowanie jest trochę prostsze, krócej też musi leżakować, dzięki czemu już po około 6-8 miesiącach będziesz mógł spróbować własnoręcznie wyprodukowanego miodu pitnego.W tym przypadku na 10 l miodu pitnego potrzeba 2,5 l płynnego miodu, 7,5 l wody, 35 g kwasku cytrynowego, 5 g pożywki drożdżowej (fosforanu amonowego) oraz 0,5 l matki drożdżowej. Domowej produkcji miodu pitnego będziesz potrzebował przede wszystkim dwóch pojemników fermentacyjnych, rurkę fermentacyjną z korkiem i kranikiem oraz butelki i kapslownicy. Przy produkcji miodu pitnego ważne jest kontrolowanie stężenia cukru i kwasowości w nastawie, dlatego niezbędny będzie przynajmniej cukromierz.

Domowa produkcja pitnego miodu - krok po kroku

Na etapie przygotowywań zastanów się, czy chcesz, aby Twój alkohol posiadał dodatki w postaci ziół, przypraw czy owoców oraz czy chcesz sycić miód (zagotować przed procesem fermentacji - jest to zalecane), jednak jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z produkcją miodów pitnych, radzimy wybrać naturalny smak.Pierwszym krokiem jest przygotowanie brzeczki miodowej. 250 ml przegotowanej wody wlej do dużego, zamykanego naczynia i wsyp drożdże winne. Po ok. 3 dnia widoczny będzie proces fermentacji. Otrzymaną matką można zaszczepić nawet 25 l. brzeczki.Następnie rozpuść miód w letniej wodzie - na jedną objętość miodu powinny przypadać 3 objętości wody. Otrzymany roztwór należy gotować przez pół godziny, uzupełniając wodę, i odstawić do wystudzenia. Później wlej brzeczkę do gąsiorka, wsyp pożywkę dla drożdży, matkę drożdżową i zamknij korkiem. Całość powinna stać w około 18 stopniach Celsjusza.Burzliwa fermentacja trwa około 2 tygodni. Po niej następuje fermentacja cicha - około 5-6 tygodni. Po tym czasie za pomocą wężyka ściągnij płyn znad osadu do czystego gąsiorka i ponownie załóż korek z rurką fermentacyjną. Przechowuj w chłodnym miejscu (około 10-15 stopni Celsjusza) przez przynajmniej pół roku. Ściąganie płynu znad osadu możesz powtórzyć, wtedy napój będzie bardziej klarowny.

Właściwości lecznicze a miód pitny

Po mimo tego, że miód pitny jest napojem alkoholowym, wykazuje wiele bardzo cennych właściwości zdrowotne. Jego główną zaletą jest to, że świetnie działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz przeciwwirusowo. Wzmacnia również układ odpornościowy oraz wykazuje właściwości pomagające zwalczyć infekcje (grypa czy sezonowe przeziębienia). Dodatkowo pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krwionośnego. Może być także bardzo pomocny przy przewlekłym stresie i stanach napięcia nerwowego.Właściwości zdrowotne są więc, zaraz po przepysznym i oryginalnym smaku, dobrym powodem do tego, żeby spożywać pitny miód. Jeśli jeszcze go nie próbowałeś, jest to najwyższa pora, aby to zmienić! Kto wie - może zasmakuje Ci do tego stopnia, że będziesz chciał rozpocząć własną, domową produkcję?

Wędzimy mięsa i ryby. Jak się do tego zabrać?
Wędzenie to metoda konserwacji mięsa, przetworów mięsnych oraz ryb za pomocą dymu drzewnego, dzięki któremu mają one charakterystyczny kolor i zapach ...
Jak Zrobić Wino w Domu? Tabelki i Instrukcje
Winiarstwo domowe staje się jednym z popularniejszych na świecie hobby. Powraca moda na tworzenie własnych kompozycji alkoholowych. Wina, mocne, słabe...
Zostaw komentarz